Vývoj elektrochemického glutamátového biosenzoru
Vývoj elektrochemického glutamátového biosenzoru
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10114Identifiers
Study Information System: 17600
Collections
- Kvalifikační práce [6649]
Author
Advisor
Referee
Polášek, Miroslav
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
30. 5. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
English
Grade
Excellent
VÝVOJ ELEKTROCHEMICKÉHO GLUTAMÁTOVÉHO BIOSENZORU Julie Doležalová (Katedra analytické chemie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze) Ve spolupráci s: Sofia A.L.P. Gomes, Alberto N. Araújo (Departamento de Química-Física, Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto) Kyselina L-glutamová a L-glutamát sodný monohydrát se používají v potravinářském průmyslu jako přídatná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmů 1. Glutamát je přítomen v živých organismech a hraje klíčovou roli v mnoha metabolických procesech. Přesto se jeho užití v potravinách nyní sleduje s určitou obezřetností poté, co byl prokázán výskyt některých nežádoucích účinků, jako ztuhlost, napětí, bušení srdce ad., po jeho konzumaci. Některé studie upozorňovaly i na možnou souvislost s Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí. Jednoduchý způsob stanovení kyseliny L-glutamové a její sodné soli se proto v budoucnu může stát velmi potřebným. Tato práce představuje vývoj biosenzoru pro stanovení L-glutamátu za použití enzymu - L-glutamát dehydrogenázy. Tento redoxní enzym vyžaduje pro svou činnost přítomnost nikotinamidového koenzymu (NAD(P)+ /NAD(P)H), jehož redukovaná forma byla regenerována elektrochemicky s pomocí ve vodě rozpustného barviva - methylenové zeleně. Tenký film polymeru methylenové zeleně na povrchu...
DEVELOPMENT OF A GLUTAMATE ELECTROCHEMICAL BIOSENSOR Julie Doležalová (Department of Analytical Chemistry, Faculty of Pharmacy, Charles University in Prague) In cooperation with: Sofia A.L.P. Gomes, Alberto N. Araújo (Department of Physical Chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Porto) L-Glutamic acid and monosodium glutamate are used to enhance flavour in food prepared at home, restaurants, and by the food processing industry [1]. Glutamate also plays an important role in many metabolic processes. Nevertheless its use is being kept under certain limits as some people have experienced adverse effects, such as stiffness and tension, after its ingestion. Moreover, some studies demonstrate its connection with the appearance of neurological manifestations, such as Parkinson's and Alzheimer's disease. The determination of L-glutamic acid is therefore of major importance. In this work a novel L-glutamate biosensor was developed using a dehydrogenase enzyme (L-glutamate dehydrogenase). These redox enzyme requires for its activity nicotinamide (NAD(P)+ /NAD(P)H) coenzyme, which reduced form was electrochemically regenerated by the water-soluble dye, methylene green. Graphite electrodes were modified with a poly(methylene green) thin film by means of methylene green electrochemical polymerization...