Vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatických pacientů.
Effect of nutritional support on energy expenditure and nutritive substrate oxidation in polytrauma patients.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/101483Identifikátory
SIS: 160363
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Herink, Josef
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
10. 9. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
nutriční podpora, energetický výdej, polytraumaKlíčová slova (anglicky)
nutritional support,energy expenditure, polytraumaTato studie zahrnuje vyšetření šesti polytraumatizovaných pacientů z jednotky intenzivní péče Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Cílem této práce bylo kazuistické hodnocení pacientů a hledání statisticky významných souvislostí mezi nutriční podporou, oxidací substrátů a dalšími parametry. Pacienti byli vyšetřeni antropometricky a indirektní kalorimetrií. Ke statistickému zhodnocení naměřených dat byla použita Spearmanova korelační analýza. Kazuistické hodnocení pacientů demonstruje značnou individualitu jednotlivých pacientů. Byly prokázány statisticky významné korelace vztahů mezi enterálně podanou výživou a tvorbou/úbytkem svaloviny (sacharidy: P = 0,000189, tuky: P = 0,001284, proteiny: P = 0,000255), mezi oxidací sacharidů, resp. proteinů a počtem hodin strávených na ventilátoru (sacharidy: P = 0,041278, proteiny: P = 0,02185), mezi respiračními kvocienty a délkou trvání traumatu (respirační kvocient: P = 0,014695, nebílkovinný respirační kvocient: P = 0,027904), mezi oxidací sacharidů vztaženou na ideální tělesnou hmotnost a příjmem lipidů (P = 0,014085) a mezi oxidací proteinů a příjmem sacharidů (P = 0,012703). Klíčová slova: polytrauma, indirektní kalorimetrie, nutriční podpora, malnutrice
In this study, examinations of 6 patiens of the ICU of the University Hospital in Hradec Kralove were included. The aim of this study was to describe case reports of individual patients and to look for statistically significant correlations between nutritional support, oxidation of nutrients and other parameteres. Anthropometric measuring and indirect calorimetry were used for the examination of patients. The case reports show the individuality that occurs in patients. Spearman's correlation analysis was used to evaluate measured data. Statistically significant correlations were proven, among them relations between enterally given nutrition and the creation/loss of muscle tissue (carbohydrates: P = 0,000189, lipids: P = 0,001284, proteins: P = 0,000255), between carbohydrate oxidation, resp. protein oxidation and the number of hours spent on ventilation (carbohydrates: P = 0,041278, proteins: P = 0,02185), between respiratory quotients and the duration of the trauma (respiratory quotient: P = 0,014695, nonprotein respiratory quotient: P = 0,027904), between carbohydrate oxidation related to ideal body weight and lipid intake (P = 0,014085) and between protein oxidation and carbohydrate intake (P = 0,012703). Key words: polytrauma, indirect calorimetry, nutritional support, malnutrition