Kalcium - Zdroje a skutečná spotřeba v jednotlivých typech diet
Calcium - Sources and Real Consumption in Various Types of Diets
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10577Identifikátory
SIS: 13183
Kolekce
- Kvalifikační práce [3194]
Autor
Vedoucí práce
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny
Datum obhajoby
6. 6. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Kalcium je důležitým minerálním prvkem, který potřebujeme k udržení zdraví. Celkové množství v těle se pohybuje okolo 1kg, přičemž 99 % je uloženo v kostech a zubech. Zbývající 1 % vápníku má v těle řadu funkcí. Podílí se na nervosvalovém přenosu a správné činnosti svalu, na srážení krevních destiček, na činnosti trávicího traktu, má rovněž funkce nitrobuněčné. Nadbytek i nedostatek kalcia vede k různým onemocněním jako jsou například osteoporóza, změny nervosvalové dráždivosti či ukládání kalcia do měkkých tkání, změny osobnosti a poškození CNS. Homeostázu kalcia v organizmu regulují tři hlavní kalcitropní hormony - parathormon, kalcitonin a vitamín D. Porucha jejich sekrece se projeví onemocněním z nadbytku či nedostatku kalcia. Jelikož si organizmus nedokáže kalcium vyrobit, je jediným novým zdrojem kalcium přijímané ve stravě. Potřeba kalcia není po celý život stejná, mění se v závislosti na věku a přítomném stavu jedince. Nejvíce kalcia je zapotřebí v období růstu, těhotenství a laktace a ve stáří. Úkolem práce je zhodnotit možné zdroje kalcia v dietě, určit základní potraviny bohaté na kalcium a využitelnost kalcia z různých druhů potravin. Následně pak prakticky ověřit příjem kalcia v dietě vyšetřovaných osob metodou vyhodnocení jídelníčku pomocí výživového programu NutriDan.
Calcium is an important mineral element that we need to maintain health. Total amount in the body is about 1 kilograms , while 99 % is stored in bones and teeth . The remaining 1 % Of calcium in the body has a number of functions . It is involved in neuromuscular and correct muscle activity , on platelet aggregation , the activity of the gastrointestinal tract also has a function intracellularly . Excess and deficiency of calcium leads to various diseases such as osteoporosis , changes in neuromuscular excitability or calcium deposition in soft tissue changes Personality and CNS damage . Calcium homeostasis in the body regulate the three main kalcitropní hormones - parathyroid hormone , calcitonin and vitamin D. Failure of secretion affects disease of excess or lack of calcium. Since the body can not produce calcium , the only new source of calcium received in the diet. The need for calcium is not the same throughout life , it changes depending on the age and present status. Most calcium is needed during growth, pregnancy and lactation and in old age. The task of the study is to evaluate possible sources of calcium in the diet , to determine the basic foods rich the calcium and calcium usefulness of various kinds of food. Subsequently, virtually verify income calcium in the diet of persons under...