Zobrazit minimální záznam

The study of the properties of tablets made from the mixtures of directly compressible starch and lactitol.
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorVajglová, Jana
dc.date.accessioned2017-04-04T10:49:22Z
dc.date.available2017-04-04T10:49:22Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/10601
dc.description.abstract9 SOUHRN V práci byla studována pevnost a doba rozpadu přímo lisovaných tablet připravených ze směsí pregelatinizovaného škrobu Starch 1500 a přímo lisovatelného laktitolu LactyTabu v poměrech 1:1 a 3:1 v závislosti na lisovací síle (12, 16, 20kN), na koncentraci mazadla, stearylfumarátu sodného, Pruvu (0, 0,5 a 1%) a přídavku modelové účinné látky, kyseliny acetylsalicylové (50 %). Pevnost tablet ze směsí Starch 1500 a laktitolu v poměrech 1:1 i 3:1 rostla s lisovací silou a klesala s rostoucí koncentrací Pruvu, u směsi v poměru 1:1 nebyl významný rozdíl v pevnostech výlisků s 0,5 a 1% mazadla. Nejpevnější tablety poskytla směs Starch 1500 a laktitolu 1:1 bez mazadla. Podobně pevnost výlisků s kyselinou acetylsalicylovou byla vyšší u směsi v poměru 1:1 a klesala s rostoucí koncentrací Pruvu. Doba rozpadu výlisků rostla s lisovací silou. Předpoklad delší doby rozpadu u směsí s vyšším podílem Starch 1500 se potvrdil u lisovací síly 12 a 20 kN s výjimkou směsi s 1% Pruvu. U tablet s kyselinou acetylsalicylovou byla doba rozpadu delší pro směs 1:1 a rostla se stoupající koncentrací mazadla. U směsí suchých pojiv bez léčiva v poměru 3:1 se doba rozpadu zkracovala s rostoucí koncentrací mazadla, pro lisovací síly 12 a 16 kN nebyly rozdíly pro směsi s 0 a 0,5% Pruvu významné. U směsí Starch 1500 a laktitolu v...cs_CZ
dc.description.abstractThe work studied the mechanical strenght and the disintegration time of tablets prepared by direct compession of mixtures of pregelatinized starch Starch 1500 and directly compresible lactitol LactyTab in proportion 1:1 and 3:1 according to the compression force (12, 16, 20kN), concentration of the lubricant, sodium stearyl fumarate, Pruv, (0, 0,5 and 1%) and addition of model active substance, acetylsalicylic acid (50%). The tablet strenght of the mixtures of Starch 1500 and lactitol in proportions 1:1 and 3:1 rose with the compression force and decreased with increasing concentration of Pruv, there was no significant difference between the strenght of the compacts with 0,5 and 1% of the lubricant for the mixture in proportion 1:1. The blend of Starch 1500 and lactitol 1:1 without any lubricant gave the firmest tablets. Similarly, the mixture in proportion 1:1 with acetylsalicylic acid showed higher strenght of the compacts which decreased with increasing concentration of Pruv. The disintegration time of the compacts rose with the compression force. The hypothesis of longer disintegration time of the tablets with bigger amount of Starch 1500 was confirmed at compression force 12 and 20kN with an exception to blends containing 1% of Pruv. The tablets including acetylsalicylic acid showed longer...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium vlastností tablet ze směsí přímo lisovatelného škrobu a laktitolucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-06-05
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17717
dc.title.translatedThe study of the properties of tablets made from the mixtures of directly compressible starch and lactitol.en_US
dc.contributor.refereeŠnejdrová, Eva
dc.identifier.aleph000592653
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs9 SOUHRN V práci byla studována pevnost a doba rozpadu přímo lisovaných tablet připravených ze směsí pregelatinizovaného škrobu Starch 1500 a přímo lisovatelného laktitolu LactyTabu v poměrech 1:1 a 3:1 v závislosti na lisovací síle (12, 16, 20kN), na koncentraci mazadla, stearylfumarátu sodného, Pruvu (0, 0,5 a 1%) a přídavku modelové účinné látky, kyseliny acetylsalicylové (50 %). Pevnost tablet ze směsí Starch 1500 a laktitolu v poměrech 1:1 i 3:1 rostla s lisovací silou a klesala s rostoucí koncentrací Pruvu, u směsi v poměru 1:1 nebyl významný rozdíl v pevnostech výlisků s 0,5 a 1% mazadla. Nejpevnější tablety poskytla směs Starch 1500 a laktitolu 1:1 bez mazadla. Podobně pevnost výlisků s kyselinou acetylsalicylovou byla vyšší u směsi v poměru 1:1 a klesala s rostoucí koncentrací Pruvu. Doba rozpadu výlisků rostla s lisovací silou. Předpoklad delší doby rozpadu u směsí s vyšším podílem Starch 1500 se potvrdil u lisovací síly 12 a 20 kN s výjimkou směsi s 1% Pruvu. U tablet s kyselinou acetylsalicylovou byla doba rozpadu delší pro směs 1:1 a rostla se stoupající koncentrací mazadla. U směsí suchých pojiv bez léčiva v poměru 3:1 se doba rozpadu zkracovala s rostoucí koncentrací mazadla, pro lisovací síly 12 a 16 kN nebyly rozdíly pro směsi s 0 a 0,5% Pruvu významné. U směsí Starch 1500 a laktitolu v...cs_CZ
uk.abstract.enThe work studied the mechanical strenght and the disintegration time of tablets prepared by direct compession of mixtures of pregelatinized starch Starch 1500 and directly compresible lactitol LactyTab in proportion 1:1 and 3:1 according to the compression force (12, 16, 20kN), concentration of the lubricant, sodium stearyl fumarate, Pruv, (0, 0,5 and 1%) and addition of model active substance, acetylsalicylic acid (50%). The tablet strenght of the mixtures of Starch 1500 and lactitol in proportions 1:1 and 3:1 rose with the compression force and decreased with increasing concentration of Pruv, there was no significant difference between the strenght of the compacts with 0,5 and 1% of the lubricant for the mixture in proportion 1:1. The blend of Starch 1500 and lactitol 1:1 without any lubricant gave the firmest tablets. Similarly, the mixture in proportion 1:1 with acetylsalicylic acid showed higher strenght of the compacts which decreased with increasing concentration of Pruv. The disintegration time of the compacts rose with the compression force. The hypothesis of longer disintegration time of the tablets with bigger amount of Starch 1500 was confirmed at compression force 12 and 20kN with an exception to blends containing 1% of Pruv. The tablets including acetylsalicylic acid showed longer...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990005926530106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV