Zobrazit minimální záznam

Selected Nutrients in Etiology, Prevention and Treatment of Obesity
dc.contributor.advisorMüllerová, Dana
dc.creatorSedláček, Pavel
dc.date.accessioned2019-10-21T09:00:13Z
dc.date.available2019-10-21T09:00:13Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/110902
dc.description.abstractVYBRANÉ NUTRIENTY V ETIOLOGII, PREVENCI A LÉČBĚ OBEZITY Pandemie obezity ve 21 století je dána obezitogenním prostředím, které napomáhá rozvoji pozitivní energetické bilance, kdy příjem energie jedince chronicky převyšuje jeho energetickou potřebu, tedy energetický výdej. Dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti zvýšeným či abnormálním zastoupením tělesného tuku v organismu. Prevence rozvoje obezity je zacílena na dosažení energetické rovnováhy, v případě již rozvinuté nadváhy nebo obezity spočívá léčba v navození a po určitou dobu udržení negativní energetické bilance, tedy stimulace energetického výdeje a snížení energetického příjmu. Přijímaná strava pak určuje nejen energetický příjem, ale její jednotlivé nutrienty mohou částečně ovlivňovat i energetický výdej a fyziologii tukové tkáně. Cílem této práce je popsat a experimentálně ověřit některé nutrienty, které by mohly napomáhat k váhové redukci a fyziologické funkci tukové tkáně. Na podkladě literárních údajů bylo zvažováno 19 účinných látek nebo směsí. Za nejvhodnější k experimentu byla zvolena směs ω-3 polynenasycených mastných kyselin (ω-3 PMK ), eikosapentaenové a dokosahexaenové, v denní dávce 0,6 g, ve formě tuku mořských ryb v certifikovaném doplňku stravy. Ve 12 týdenní, tří ramenné, paralelně probíhající randomizované klinické intervenční studii...cs_CZ
dc.description.abstractSELECTED NUTRIENTS IN ETIOLOGY, PREVENTION AND TREATMENT OF OBESITY The 21st century pandemic of obesity is given by to the obesitogenic environment that helps to develop a positive energy balance, where the energy intake of an individual chronically exceeds his energy need, ie energy expenditure. There is an increase in body weight by increased or abnormal body fat accumulation in the body. Preventing the development of obesity is aimed at achieving energy balance, in the case of existing overweight or obesity, the treatment lies in inducing and maintaining a negative energy balance for some time, ie stimulating energy expenditure and reducing energy intake. Selected diet determines not only energy intake, but its individual nutrients can also partially affect energy expenditure and fat tissue physiology. The aim of this work is to describe and experimentally verify some nutrients that could help in weight reduction and physiological function of adipose tissue. Based on the literature data, 19 active substances or mixtures were considered. A mixture of ω-3 polyunsaturated fatty acids (ω-3 PUFA), eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid, in a daily dose of 0.6 g, in the form of fish oil in a certified food supplement was chosen as the most suitable for the experiment. In a 12-week, three-arm, parallel...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Plznics_CZ
dc.subjectnadváhacs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectprevence nadváhycs_CZ
dc.subjectomega 3 polynenasycené mastné kyselinycs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectpohybová aktivitacs_CZ
dc.subjectadiponektin. interleukin 6cs_CZ
dc.subjectoverweighten_US
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectoverweight preventionen_US
dc.subjectn-3 polyunsaturated fatty acidsen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectphysical activityen_US
dc.subjectadiponectinen_US
dc.subjectinterleukin 6en_US
dc.titleVybrané nutrienty v etiologii, prevenci a léčbě obezitycs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-09-25
dc.description.departmentÚstav hygieny a preventivní medicínycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Pilsenen_US
dc.description.facultyLékařská fakulta v Plznics_CZ
dc.identifier.repId139276
dc.title.translatedSelected Nutrients in Etiology, Prevention and Treatment of Obesityen_US
dc.contributor.refereeRajdl, Daniel
dc.contributor.refereeFiala, Zdeněk
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.degree.programHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csLékařská fakulta v Plzni::Ústav hygieny a preventivní medicínycs_CZ
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Plznics_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Pilsenen_US
uk.faculty-abbr.csLFPcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
uk.degree-program.enHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csVYBRANÉ NUTRIENTY V ETIOLOGII, PREVENCI A LÉČBĚ OBEZITY Pandemie obezity ve 21 století je dána obezitogenním prostředím, které napomáhá rozvoji pozitivní energetické bilance, kdy příjem energie jedince chronicky převyšuje jeho energetickou potřebu, tedy energetický výdej. Dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti zvýšeným či abnormálním zastoupením tělesného tuku v organismu. Prevence rozvoje obezity je zacílena na dosažení energetické rovnováhy, v případě již rozvinuté nadváhy nebo obezity spočívá léčba v navození a po určitou dobu udržení negativní energetické bilance, tedy stimulace energetického výdeje a snížení energetického příjmu. Přijímaná strava pak určuje nejen energetický příjem, ale její jednotlivé nutrienty mohou částečně ovlivňovat i energetický výdej a fyziologii tukové tkáně. Cílem této práce je popsat a experimentálně ověřit některé nutrienty, které by mohly napomáhat k váhové redukci a fyziologické funkci tukové tkáně. Na podkladě literárních údajů bylo zvažováno 19 účinných látek nebo směsí. Za nejvhodnější k experimentu byla zvolena směs ω-3 polynenasycených mastných kyselin (ω-3 PMK ), eikosapentaenové a dokosahexaenové, v denní dávce 0,6 g, ve formě tuku mořských ryb v certifikovaném doplňku stravy. Ve 12 týdenní, tří ramenné, paralelně probíhající randomizované klinické intervenční studii...cs_CZ
uk.abstract.enSELECTED NUTRIENTS IN ETIOLOGY, PREVENTION AND TREATMENT OF OBESITY The 21st century pandemic of obesity is given by to the obesitogenic environment that helps to develop a positive energy balance, where the energy intake of an individual chronically exceeds his energy need, ie energy expenditure. There is an increase in body weight by increased or abnormal body fat accumulation in the body. Preventing the development of obesity is aimed at achieving energy balance, in the case of existing overweight or obesity, the treatment lies in inducing and maintaining a negative energy balance for some time, ie stimulating energy expenditure and reducing energy intake. Selected diet determines not only energy intake, but its individual nutrients can also partially affect energy expenditure and fat tissue physiology. The aim of this work is to describe and experimentally verify some nutrients that could help in weight reduction and physiological function of adipose tissue. Based on the literature data, 19 active substances or mixtures were considered. A mixture of ω-3 polyunsaturated fatty acids (ω-3 PUFA), eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid, in a daily dose of 0.6 g, in the form of fish oil in a certified food supplement was chosen as the most suitable for the experiment. In a 12-week, three-arm, parallel...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePlzeňcs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, Ústav hygieny a preventivní medicínycs_CZ
thesis.grade.codeP


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV