Efekt nutričních intervencí na vlastnosti tukové tkáně u obézních
Effect of nutritional intervention on characteristics of adipose tissue in obese
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/112044Identifikátory
SIS: 114563
Kolekce
- Kvalifikační práce [3194]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Müllerová, Dana
Taxová Braunerová, Radka
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Ústav patofyziologie
Datum obhajoby
26. 9. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Obezita je celosvětově nejrozšířenější metabolické onemocnění a její trvalý vzestup je alarmující. Závažnost obezity spočívá v tom, že je spojena s výrazným zvýšením rizika metabolických chorob jako je diabetes mellitus (DM) 2. typu, hyperlipidémie, kardiovaskulární a některá nádorová onemocnění. Obezita se tak podílí významně na zvyšování nákladů celého zdravotnického systému. Zásadní pro snížení této zátěže je prevence vzniku výše zmíněných chorob. Tato spočívá jednak v prevenci obezity samotné, jednak v poznání a následném ovlivnění mechanismů vzniku metabolických poruch s obezitou spojených. Podkladem vzniku těchto poruch jsou změny v klíčových metabolických orgánech: tukové tkáni, játrech, kosterním svalu a slinivce břišní. Předkládaná práce se soustředila na obezitou vyvolané poruchy tukové tkáně na úrovni metabolické, endokrinní a imunitní, jednotně prezentované jako dysfunkční tuková tkáň. Pozornost byla specificky věnována škodlivému účinku zvýšených hladin základních makronutrientů (sachardiů a lipidů) a na straně druhé příznivému působení nízkokalorické diety na molekulární charakteristiky tukové tkáně. Získané poznatky osvětlují mechanismy působení výživových podnětů na dysfunkci tukové tkáně na molekulární a buněčné úrovni a poskytují tak důležitý podklad k prevenci obezity a s ní...
Obesity is the world's most widespread metabolic disease and its continous rise in prevalence is alarming. The severity of obesity is that it is associated with a significant increase in the risk of metabolic diseases such as type 2 diabetes mellitus, hyperlipidemia, cardiovascular disease and some types of cancer. Obesity thus contributes significantly to increasing the cost of healthcare system. Preventing the aforementioned diseases is essential to reduce this burden. This is based both on the prevention of obesity itself, on the other hand, on the knowledge and consequent influence on the mechanisms of metabolic disorders associated with obesity. These disorders are based on changes in key metabolic organs: adipose tissue, liver, skeletal muscle and pancreas. The present thesis is focused on obesity- induced disorders of adipose tissue at the metabolic, endocrine and immune levels, presented as dysfunctional adipose tissue. Special attention was paid to the detrimental effect of elevated levels of basic macronutrients (carbohydrates and lipids) and, on the other hand, to the beneficial effects of low calorie diets on molecular characteristics of adipose tissue. The acquired knowledge illuminates the mechanisms of action of nutritional stimuli on adipose tissue dysfunction at the molecular and...