Studie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR.
Study of flavonoids in preparations registered in the Czech Republic.
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/12152Identifikátory
SIS: 18306
Kolekce
- Kvalifikační práce [6650]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kašparová, Marie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
3. 7. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl
Studie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR. The study of the flavonoids contained in the preparations registrated in the Czech republic. Mgr. Magdalena Relovská ABSTRAKT Flavonoidy jsou sloučeniny rostlinného původu. Jejich význam pro rostlinu je značný. Vábí opylovače, chrání rostlinu před ultrafialovým zářením, ale také před volnými radikály. Flavonoidy jsou látky odvozené od fenylchromanu. Základní skelet tvoří 2-fenylchroman. Pokud je fenyl vázaný v poloze 3, jedná se o izoflavany a pokud je v poloze 4, jedná se o neoflavany. Flavonoidy byly, jsou a nadále budou studovány z hlediska jejich vlastností a účinků a možného využití v prevenci nebo terapii některých onemocnění. V současné době jsou využívány pro jejich venoprotektivní účinky. Kromě doplňků stravy jsou součástí i některých HVLP, které jsou používány jako venofarmaka, popřípadě se vyskytují v kombinaci s proteolytickými enzymy. Z výsledků studií vyplývá, že flavonoidy mají mnoho rozličných účinků na živý organismus. Mají výraznou antioxidační aktivitu, mají protivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, působí protizánětlivě, mají antialergické účinky, mohou snižovat krevní tlak a hladiny cholesterolu, inhibují mnoho enzymů, mají antimutagenní a protinádorové účinky a objevují se zprávy o jejich antidiabetických,...
The flavonoids are compouns of the plant origin. They have a signifficant importance for the plants. They entice pollinaters, protect the plants against ultraviolet radiation a free radicals. The flavonoids are compound derived from phenylchroman. The basic structure is formed from 2-phenylchroman. If the phenyl is located in the position 3, they are named isoflavans and if it is located in the position 4, they are named neoflavans. The flavonoids were, are and still will studied from the point of their properties and effects and their probable using in the prevention and treatment of some diseases. In the present time they are used for their venopreventative effects. They are the components of food supplements, but also of the registrated drugs that are used in phlebology, respective they are combined with proteolytic enzymes. The results of the many studies show, that flavonoids have many various effects to live organism. They have signifficant antioxidant activity, have antivirotic, antibacterial and antimycotic activity, they act as antiinflammatory agents, have antiallergic effect, could decrease the blood pressure and the cholesterol level, act as inhibitors of many enzymes, have antimutagenic and anticancer effects. We also have information, that they have antidiabetic, antiadipogenic and...