Měď chelatující účinky flavanonů
Copper chelating properties of flavanones
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/124906Identifikátory
SIS: 139748
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Spilková, Jiřina
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakologie a toxikologie
Datum obhajoby
18. 2. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Mgr. Tereza Kantorová Konzultant: doc. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název rigorózní práce: Měď chelatující účinky flavanonů Měď je základním stopovým prvkem, který v našem organismu hraje zásadní roli. Jako součást kuproenzymů se podílí na mnoha fyziologických procesech. Zároveň ale představuje pro lidský organismus i jisté riziko. Volná měď má schopnost potencovat tvorbu reaktivních kyslíkových látek a tím podporovat oxidační stres. Proto musí být homeostáza mědi pečlivě regulována. Flavanony patří do jedné z podtříd flavonoidů. Tyto přírodní látky jsou z vědeckého hlediska velmi zajímavé, a to díky svému možnému rozličnému farmakologickému působení. V této práci jsme se zaměřili na jejich měď-chelatační vlastnosti. Flavanony, u kterých očekáváme nízký potenciál nežádoucích účinků, by mohly najít uplatnění jako chelátory mědi a rozšířit tak terapeutické možnosti u některých onemocnění spojených s dysbalancí mědi (např. Wilsonova choroba, nádory). Čtyři vybrané flavanony (hesperetin, hesperidin, naringenin a naringin) byly testovány na schopnost chelatovat ionty mědi za pomoci dvou spektrofotometrických indikátorů - hematoxylinu a disodné soli bathokuproindisulfonové kyseliny (BCS)....
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Departmet of Pharmacology and Toxicology Candidate: Tereza Kantorová, MSc. Consultant: Assoc. Prof. Přemysl Mladěnka, Pharm.D.,PhD. Title of the Rigorous Thesis: Copper chelating properties of flavanones Copper is an essential trace element playing an essential role in our body. As part of couproenzymes, it is involved in many physiological processes. However, at the same time, it also poses a certain risk to the human body. Free copper has the ability to potentiate the formation of reactive oxygen species and thus to promote oxidative stress. Therefore, copper homeostasis must be carefully regulated. Flavanones belong to one of the subclasses of flavonoids. These natural substances are very interesting from a scientific point of view due to their possible various pharmacological effects. In this work, we focused on their copper-chelating properties. Flavanones, which are expect to possess a low potential for side effects, could find application as copper chelators and thus expand the current therapeutic modalities for some diseases associated with copper imbalance (e.g. Wilson's disease, tumors). Four selected flavanones (hesperetin, hesperidin, naringenin and naringin) were tested for their ability to chelate copper ions using two...