Zobrazit minimální záznam

Can essential amino acids be considered as copper chelators?
dc.contributor.advisorKarlíčková, Jana
dc.creatorHolotíková, Nikola
dc.date.accessioned2021-06-22T09:53:58Z
dc.date.available2021-06-22T09:53:58Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126055
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany Candidate: Nikola Holotíková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Can essential amino acids be considered as copper chelators? Copper is a trace element playing an important role in the human organism. Copper levels in the body have to be carefully controlled because disruption of copper homeostasis can cause oxidative damage which may lead to various pathologies. Chelation of copper can potentially be used as a therapeutic tool. Medical chelators should ideally mimic chelators, especially peptides and proteins which are important for regulation of copper homeostasis. Their structure is formed by amino acids linked by peptide bonds. For this reason, the study is focused on selected amino acids. Proteinogenic amino acids are classified into essential and nonessential. Essential amino acids must be obtained from the diet. The aim of this study was to compare the copper chelation and reduction activity of essential amino acids L-histidine and L-methionine, and nonessential amino acids L-cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic acid and L-glutamic acid. Also a L-cysteine-derived compound, N-acetylcysteine, was tested. All of them were tested using spectrophotometric methods at pHs which...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky Kandidát: Nikola Holotíková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Mohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi? Měď je stopovým prvkem, který hraje důležitou roli v lidském organismu. Hladiny mědi v těle musí být pečlivě kontrolovány, protože narušení homeostázy mědi může způsobit oxidační poškození, která mohou vést k různým patologickým stavům. Chelataci mědi lze považovat za potenciální terapeutický nástroj. Chelátory určené pro léčbu by měly ideálně napodobovat chelatační látky, zejména peptidy a proteiny, jež jsou důležité pro regulaci homeostázy mědi. Jejich struktura je tvořena aminokyselinami propojenými peptidovými vazbami, proto je tato práce zaměřena na některé z nich. Proteinogenní aminokyseliny lze rozdělit na esenciální a neesenciální. Esenciální je nutno přijímat potravou. Cílem této práce bylo porovnat měď-chelatační a měď-redukující aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu a L-methioninu, a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Také byla zkoumána látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Všechny látky byly testovány pomocí spektrofotometrických metod při pH, která odpovídají...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectessential amino acidsen_US
dc.subjectchelationen_US
dc.subjectreductionen_US
dc.subjectcopperen_US
dc.subjectesenciální aminokyselinycs_CZ
dc.subjectchelatacecs_CZ
dc.subjectredukcecs_CZ
dc.subjectměďcs_CZ
dc.titleMohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi?cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Botanyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické botanikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId216928
dc.title.translatedCan essential amino acids be considered as copper chelators?en_US
dc.contributor.refereeTůmová, Lenka
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické botanikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Botanyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky Kandidát: Nikola Holotíková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Mohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi? Měď je stopovým prvkem, který hraje důležitou roli v lidském organismu. Hladiny mědi v těle musí být pečlivě kontrolovány, protože narušení homeostázy mědi může způsobit oxidační poškození, která mohou vést k různým patologickým stavům. Chelataci mědi lze považovat za potenciální terapeutický nástroj. Chelátory určené pro léčbu by měly ideálně napodobovat chelatační látky, zejména peptidy a proteiny, jež jsou důležité pro regulaci homeostázy mědi. Jejich struktura je tvořena aminokyselinami propojenými peptidovými vazbami, proto je tato práce zaměřena na některé z nich. Proteinogenní aminokyseliny lze rozdělit na esenciální a neesenciální. Esenciální je nutno přijímat potravou. Cílem této práce bylo porovnat měď-chelatační a měď-redukující aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu a L-methioninu, a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Také byla zkoumána látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Všechny látky byly testovány pomocí spektrofotometrických metod při pH, která odpovídají...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany Candidate: Nikola Holotíková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Can essential amino acids be considered as copper chelators? Copper is a trace element playing an important role in the human organism. Copper levels in the body have to be carefully controlled because disruption of copper homeostasis can cause oxidative damage which may lead to various pathologies. Chelation of copper can potentially be used as a therapeutic tool. Medical chelators should ideally mimic chelators, especially peptides and proteins which are important for regulation of copper homeostasis. Their structure is formed by amino acids linked by peptide bonds. For this reason, the study is focused on selected amino acids. Proteinogenic amino acids are classified into essential and nonessential. Essential amino acids must be obtained from the diet. The aim of this study was to compare the copper chelation and reduction activity of essential amino acids L-histidine and L-methionine, and nonessential amino acids L-cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic acid and L-glutamic acid. Also a L-cysteine-derived compound, N-acetylcysteine, was tested. All of them were tested using spectrophotometric methods at pHs which...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botanikycs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV