Interakce antibiotik s potravinami
Food interactions of antibiotics
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126059Identifikátory
SIS: 219271
Kolekce
- Kvalifikační práce [6719]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Carazo Fernández, Alejandro
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakologie a toxikologie
Datum obhajoby
1. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
antibiotika, potrava, interakceKlíčová slova (anglicky)
antibiotics, food, interactionsUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Nováková Školitel: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce antibiotik s potravinami Diplomová práce pojednává o klinicky významných interakcích mezi antibiotiky a potravinami. Definuje základní pojmy, jako jsou antibiotika, potraviny, lékové interakce a také interakce léčiv s potravinami. Hlavní část práce se zabývá charakteristikou jednotlivých skupin antibiotik, popisuje jejich mechanismus účinku včetně antimikrobiálního spektra, hlavní nežádoucí účinky a věnuje se již zmíněným interakcím s potravou či nápoji. Významnou roli v těchto interakcích hrají zejména třezalka tečkovaná, grapefruit, alkohol, nebo vícemocné ionty, které mohou mít podstatný vliv na průběh antibiotické terapie. Další část této práce se věnuje vlivu probiotik na přirozenou střevní mikroflóru, která je působením antibiotik narušena. Poslední část práce se zabývá problematikou antibiotické rezistence a zásadami správného a vhodného užívání antibiotik, které mají vliv nejen na minimalizaci vzniku a rozvoje rezistence bakterií, ale také napomáhají předcházet vzniku interakcí, včetně interakcí typu lék - potrava. Těmto interakcím není často věnována taková pozornost, jako je tomu u lékových...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Veronika Nováková Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: Food interactions of antibiotics Diploma thesis deals with clinically significant interactions between antibiotics and food. It defines basic concepts such as antibiotics, food, drug interactions and also drug-food interactions. The main part of the work deals with the characteristics of individual groups of antibiotics, describes their mechanism of action, including the antimicrobial spectrum, the main side effects and deals with the already mentioned interactions with food and beverages. St. John's wort, grapefruit, alcohol, or polyvalent ions in particular play an important role in these interactions, which can have a significant effect on the course of antibiotic therapy. The next part of this work deals with the effect of probiotics on the natural intestinal microflora, which is disrupted by antibiotics. The last part of the thesis deals with the issue of antibiotic resistance and the principles of correct and appropriate use of antibiotics, which have an impact not only on minimizing the emergence and development of bacterial resistance, but also help to prevent interactions, including drug-food...