Vývoj HPLC metody pro analýzu potravních doplňků na bázi extraktu berberinu
Development of HPLC method for analysis of food supplements based on berberine extract
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126370Identifikátory
SIS: 205688
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Khalikova, Maria
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
3. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jan Zíka Vedoucí práce: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro analýzu potravních doplňků na bázi extraktu berberinu V této práci byla vyvinuta a validována HPLC metoda stanovení berberinu a jeho příbuzných isochinolinových alkaloidů aromolinu, berbaminu, magnoflorinu, tetrahydropalmatinu, jatrorrhizinu, palmatinu, tetrahydroberberinu a oxyberberinu. Metoda byla následně aplikována na stanovení příslušných analytů v potravních doplňcích Allnature Berberin 98% extrakt, Ostrovit Berberin, Swanson Berberin a GreenFood Berberine. K chromatografické analýze byla použita kolona Ascentis® Express AQ-C18 (150 x 4,6 mm, velikost částic 2,7 µm) za použití mobilní fáze acetonitril/0,085% vodný roztok kyseliny fosforečné. Rychlost průtoku mobilní fáze činila 1 ml/min s nástřikovým objemem vzorku 5 µl a teplotou v kolonovém prostoru o hodnotě 30 řC. Režim analýzy byl gradientový a detekce probíhala DAD detektorem při vlnových délkách 225 a 345 nm. Klíčová slova: HPLC, berberin, aromolin, magnoflorin, berbamin, palmatin, tetrahydropalmatin, jatrorrhizin, tetrahydroberberin, oxyberberin, potravní doplněk
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jan Zíka Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Development of HPLC method for analysis of food supplements based on berberine extract In this diploma thesis, an HPLC method for the determination of berberine and its related isoquinoline alkaloids aromoline, berbamine, magnoflorine, tetrahydropalmatine, jatrorrhizine, palmatine, tetrahydroberberine and oxyberberine was developed and validated. The method was subsequently applied to the determination of the relevant analytes in the food supplements Allnature Berberin 98% extract, Ostrovit Berberin, Swanson Berberin and GreenFood Berberine. An Ascentis® Express AQ-C18 (150 x 4.6 mm, particle size 2.7 µm) analytical column was used for chromatography analysis, using an acetonitrile/0.085% aqueous solution of phosphoric acid mobile phase. The flow rate of mobile phase was 1 ml/min with a sample injection volume of 5 µl and a column temperature of 30 řC. The gradient elution was used for analysis and detection was performed with a DAD detector at wavelengths of 225 and 345 nm. Key words: HPLC, berberine, aromoline, magnoflorine, berbamine, palmatine, tetrahydropalmatine, jatrorrhizine, tetrahydroberberine,...