dc.contributor.advisor | Vágnerová, Tereza | |
dc.creator | Šaier, Martin | |
dc.date.accessioned | 2021-06-24T09:32:52Z | |
dc.date.available | 2021-06-24T09:32:52Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/126385 | |
dc.description.abstract | Introduction: Sarcopenia is a disease with a high prevalence in the elderly population and a significant negative impact on quality of life. Physical activity along with adequate nutritional intervention are key to mitigating these effects. Methods: The research was conducted using a questionnaire survey in which 113 nursing homes participated. The quality of nutritional care in these facilities was determined using a survey. Results: A total of 113 nursing homes were included in the research. Of these, 57% of facilities had a registered dietitian available. Nursing homes assess the presence of malnutrition at least 4 times a year in 74% of cases, of which they most often use changes in weight (80 %) and monitoring of food intake (70 %). Only 50 % of the facilities use validated nutritional screening tool. 83 % of the facilities apply nutritional support, most often in the form of diet modification and sipping (98 %). They use food fortifications less often, in a total of 57 % of facilities. The presence of a registered dietitian is affected by the size of the facility, with the larger ones being available to the registered dietitian at a higher frequency. The presence of a registered dietitian in the facility significantly positively affects the frequency of detection of malnutrition (P = 0.039).... | en_US |
dc.description.abstract | Úvod: Sarkopenie je onemocnění s vysokou prevalencí v seniorské populaci a výrazným negativním vlivem na kvalitu života. Fyzická aktivita spolu s adekvátní nutriční intervencí jsou klíčové ke zmírnění těchto dopadů. Metodika: Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 113 domovů pro seniory. Pomocí anketního výběru byla zjišťována kvalita nutriční péče v těchto zařízeních. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno celkem 113 domovů pro seniory. Z toho 57 % zařízeních mělo k dispozici nutričního terapeuta. Domovy pro seniory zjišťují přítomnost podvýživy alespoň 4x ročně v 74 % případů, z toho nejčastěji využívají změny v hmotnosti (80 %) a monitoraci příjmu potravy (70 %). Validovaný nutriční screening využívá pouze 50 % zařízení. Nutriční podporu aplikuje 83 % zařízení, z toho nejčastěji formou úpravy stravy a sippingu (98 %). Méně často využívají fortifikaci jídla, a to v celkem 57 % zařízení. Na přítomnost nutričního terapeuta má vliv velikost zařízení, kdy větší zařízení mají nutričního terapeuta k dispozici častěji. Přítomnost nutričního terapeuta v zařízení významně a pozitivně ovlivňuje frekvenci zjišťování podvýživy (p=0,039). Pozitivní vliv je sledován i ve frekvenci zjišťování hmotnosti, nicméně zde není rozdíl statisticky významný (p=0,290). Významný rozdíl byl... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | creatine | en_US |
dc.subject | sarcopenia | en_US |
dc.subject | malnutrition | en_US |
dc.subject | geriatric patient | en_US |
dc.subject | older adult | en_US |
dc.subject | kreatin | cs_CZ |
dc.subject | kreatin monohydrát | cs_CZ |
dc.subject | sarkopenie | cs_CZ |
dc.subject | podvýživa | cs_CZ |
dc.subject | geriatrický pacient | cs_CZ |
dc.title | Kreatin monohydrát jako součást prevence sarkopenie u geriatrických pacientů / seniorů | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2021 | |
dcterms.dateAccepted | 2021-06-03 | |
dc.description.department | 3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 229622 | |
dc.title.translated | Creatine monohydrate as a part of sarcopenia prevention in geriatric patients | en_US |
dc.contributor.referee | Topinková, Eva | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutriční specialista | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Dietitian with Specialization | en_US |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční specialista | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Dietitian with Specialization | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Úvod: Sarkopenie je onemocnění s vysokou prevalencí v seniorské populaci a výrazným negativním vlivem na kvalitu života. Fyzická aktivita spolu s adekvátní nutriční intervencí jsou klíčové ke zmírnění těchto dopadů. Metodika: Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 113 domovů pro seniory. Pomocí anketního výběru byla zjišťována kvalita nutriční péče v těchto zařízeních. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno celkem 113 domovů pro seniory. Z toho 57 % zařízeních mělo k dispozici nutričního terapeuta. Domovy pro seniory zjišťují přítomnost podvýživy alespoň 4x ročně v 74 % případů, z toho nejčastěji využívají změny v hmotnosti (80 %) a monitoraci příjmu potravy (70 %). Validovaný nutriční screening využívá pouze 50 % zařízení. Nutriční podporu aplikuje 83 % zařízení, z toho nejčastěji formou úpravy stravy a sippingu (98 %). Méně často využívají fortifikaci jídla, a to v celkem 57 % zařízení. Na přítomnost nutričního terapeuta má vliv velikost zařízení, kdy větší zařízení mají nutričního terapeuta k dispozici častěji. Přítomnost nutričního terapeuta v zařízení významně a pozitivně ovlivňuje frekvenci zjišťování podvýživy (p=0,039). Pozitivní vliv je sledován i ve frekvenci zjišťování hmotnosti, nicméně zde není rozdíl statisticky významný (p=0,290). Významný rozdíl byl... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Introduction: Sarcopenia is a disease with a high prevalence in the elderly population and a significant negative impact on quality of life. Physical activity along with adequate nutritional intervention are key to mitigating these effects. Methods: The research was conducted using a questionnaire survey in which 113 nursing homes participated. The quality of nutritional care in these facilities was determined using a survey. Results: A total of 113 nursing homes were included in the research. Of these, 57% of facilities had a registered dietitian available. Nursing homes assess the presence of malnutrition at least 4 times a year in 74% of cases, of which they most often use changes in weight (80 %) and monitoring of food intake (70 %). Only 50 % of the facilities use validated nutritional screening tool. 83 % of the facilities apply nutritional support, most often in the form of diet modification and sipping (98 %). They use food fortifications less often, in a total of 57 % of facilities. The presence of a registered dietitian is affected by the size of the facility, with the larger ones being available to the registered dietitian at a higher frequency. The presence of a registered dietitian in the facility significantly positively affects the frequency of detection of malnutrition (P = 0.039).... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |