Současná výživová doporučení a jejich dodržování nutričními terapeuty
Contemporary nutritional recommendations and their compliance by nutritional therapists
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126559Identifikátory
SIS: 227521
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pejšová, Hana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
9. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
výživová doporučení, výživa, nutriční terapeut, životní stylKlíčová slova (anglicky)
nutritional recommendations, nutrition, nutrition therapist, dietetian, life styleTato práce je zaměřena na česká i světová výživová doporučení i na profesi nutričního terapeuta. Cílem práce je analýza stravovacích zvyklostí nutričních terapeutů jakožto odborníků na výživu. Práce je rozčleněna do kapitol, v rámci kterých je provedena srovnávací anylýza jak výživových doporučení, tak všech úrovní profese nutričního terapeuta. Analýza shodných a rozdílných bodů byla provedena na základě studia dokumentů a jejich komparací. První část práce se věnuje problematice výživových doporučení, jejich významu, formám i způsobu tvorby. Následuje výčet aktuálních doporučení platných v Evropě i v České republice. Tato doporučení jsou následně porovnána. Dále je pozornost věnována profesi nutričního terapeuta, jejímu legislativnímu ukotvení a kompetencím. Vzhledem k tomu, že toto povolání má několik úrovní, jsou srovnány mezi sebou a zdůrazněny rozdíly. Následně jsou vysvětleny jednotlivé činnosti nutričního terapeuta a předloženy příklady z praxe. V neposlední řadě je vypracována analýza stravovacích zvyklostí oslovených nutričních terapeutů a porovnána a aktuálními výživovými doporučeními platnými v České republice. Na základě této analýzy bylo zjištěno, že téměř polovina dotázaných nutričních terapeutů se těmito doporučeními řídí a praktikuje je ve svém životě. klíčová slova: výživová...
This work is focused on Czech and world nutritional recommendations and the profession of nutritional therapist. The aim of the work is to analyze the eating habits of nutrition therapists as nutrition experts. The work is divided into chapters, within which a comparative analysis of both nutritional recommendations and all levels of the profession of nutritional therapist is performed. The analysis of identical and different points was performed on the basis of the study of documents and their comparisons. The first part of the thesis deals with the issue of nutritional recommendations, their importance, forms and methods of creation. The following is a list of current recommendations valid in Europe and in the Czech Republic. These recommendations are then compared. Furthermore, attention is paid to the profession of nutritional therapist, its legislative anchoring and competencies. As this profession has several levels, they are compared with each other and the differences are emphasized. Subsequently, the individual activities of a nutritional therapist are explained and practical examples are presented. Last but not least, an analysis of the eating habits of the addressed nutritional therapists is prepared and compared with the current nutritional recommendations valid in the Czech Republic....