Výživa kojenců a batolat
Infant and toddler nutrition
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126569Identifikátory
SIS: 230076
Kolekce
- Kvalifikační práce [4517]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hrnčířová, Dana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
9. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
kojenec, batole, výživaKlíčová slova (anglicky)
infant, toddler, nutritionTato bakalářská práce se zabývá problematikou výživy kojenců a batolat. Tyto vývojové fáze dětství odpovídají období od narození do tří let věku a zajištění správného nastavení výživy i stravovacích návyků je zásadní, neboť může mít na jedince celoživotní vliv. Cílem praktické části této práce bylo zjistit, jak rodiče dodržují doporučení, týkající se kojení a zavádění příkrmů, jaký je reálný kalorický příjem a poměr hlavních živin ve stravě batolat a jak často a v jakém množství tyto děti konzumují sladké potraviny a nápoje. Na základě těchto informací bylo testováno, zda příjem energie, makroživin a cukrů ovlivňuje body mass index (BMI) nebo hmotnostně délkový poměr. Hodnocení probíhalo pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 22 rodičů dětí hospitalizovaných na Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výsledky ukázaly, že většina rodičů se v délce výlučného kojení i době zavádění příkrmů řídí platnými doporučeními. Z propočtů uvedených jídelníčků vyplynulo, že téměř všechny děti v batolecím věku mají ve stravě nadbytek bílkovin a jednoduchých sacharidů. Zároveň byla zjištěna signifikantní pozitivní korelace mezi příjmem cukrů a hmotností dítěte vztažené k jeho délce či výšce. Ze zjištěných dat...
This bachelor's thesis deals with the subject of infant and toddler nutrition. These stages of child development correspond to the period from birth to age three, and the establishment of healthy nutrition and eating habits is fundamental, because it may have a lifelong impact. The practical part of this thesis aimed to examine the compliance of parents with guidelines on breast-feeding and the introduction of complementary feeding, to determine toddlers' actual intake of calories and macronutrients, and to assess the frequency of consummation and amounts of sweet foods and drinks. Based on this data, it was tested whether the intake of calories, macronutrients and sugar had an influence on the body mass index (BMI) or weight-for-length ratio. The information was collected using a questionnaire filled by parents of 22 children hospitalized in the Department of Paediatrics and Inherited Metabolic Disorders of the First Faculty of Medicine of Charles University and the General University Hospital in Prague. The results showed that the majority of parents followed the guidelines in the length of exclusive breast-feeding and a period of introduction of complementary feeding. The dietary records revealed that almost all toddlers involved in this study had an excessive intake of proteins and sugars....