Vliv edukace na úpravu a složení stravy u obézních pacientů bez diabetu mellitu a s diagnózou diabetu mellitu
Influence of education on diet adjustment and composition in obese patients without diabetes mellitus and with diagnosis of diabetes mellitus
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126598Identifikátory
SIS: 218551
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Mikeš, Ondřej
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
10. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
výživa, výživová doporučení, obezita, diabetes mellitus, glykémie, glykovaný hemoglobinKlíčová slova (anglicky)
nutrition, nutrition recommendations, obesity, diabetes mellitus, glycemia, glycated hemoglobinBakalářská práce se zabývá souvislostí mezi nesprávně nastavenou výživou, obezitou a hodnotami glykémie a glykovaného hemoglobinu. Cíl: Cílem práce je potvrdit vliv nutriční edukace na úpravu stravy, a tím i na redukci hmotnosti a úpravu tělesného složení u obézních s diagnózou diabetu mellitu a bez diagnózy diabetu mellitu. Metody výzkumu: Pro účely výzkumu byli vybrání klienti Centra výživy s.r.o. na Praze 2 trpící nadváhou nebo obezitou. Celkový výzkumný soubor tvořilo 42 probandů, 32 žen a 10 mužů. Všichni byli starší osmnácti let a hodnota jejich BMI byla vyšší než 24,9. Na začátku bylo všem probandům provedena bioelektrická impedanční analýza na přístroji Tanita BC-418 MA, čímž bylo zjištěno složení těla a aktuální hmotnost. Následně bylo provedeno měření obvodu pasu krejčovským metrem o délce 150 cm. U všech probandů bylo provedeno laboratorní vyšetření. Formou šedesátiminutové konzultace byly s probandy probrány jejich dosavadní stravovací návyky a pomocí dotazníkového šetření byly získány informace o jejich současném zdravotním stavu, frekvenci prováděné pohybové aktivity, preferovaných potravinách a podobně. Na základě těchto informací byla pro každého z probandů vytvořena výživová doporučení, která měl následně dodržovat po dobu šesti měsíců. Zhruba jednou za měsíc proběhlo vždy...
This bachelor thesis deals with the connection between incorrectly adjusted nutrition, obesity and the values of glycemia and glycated hemoglobin. Aim: The aim of this thesis is to confirm the effect of nutritional education on diet modification, and thus on weight reduction and body composition adjustment in obese individuals with diagnosis of diabetes mellitus and without diagnosis of diabetes mellitus. Methods: For the purposes of the research were selected clients of Centrum výživy s.r.o. situated in Prague 2 with overweight or obesity. The total research group consisted of 42 probands, 32 women and 10 men. All of them were older than 18 years have BMI above 24,9 kg/m2 . Initially, all probands were subjected to bioelectrical impedance analysis on a Tanita BC-418 MA to analyse body composition and actual body weight. Subsequently, the waist circumference was measured with 150 cm long tape. Laboratory testing was performed on all probands. During the 60-minute long consultation were discussed probands current eating habits and their current healt situation, physical acitivity and prefered foods were obtained using a questionnaire survey. Based on this informations were made nutrition recommendations for each of the probands, which he has to follow for next 6 moths. Once a month were performer...