Nutriční péče a jídelní zvyklosti u osob žijících s HIV
Nutritional care and eating habits of people living with HIV
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126599Identifikátory
SIS: 227503
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Procházka, Ivo
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
10. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
nutriční péče, osoby žijící s HIV, jídelní zvyklosti, podvýživa, obezitaKlíčová slova (anglicky)
nutritional care, people living with HIV, eating habits, malnutrition, obesityVztahy mezi stavem výživy, infekčními chorobami a imunitním systémem naznačují, že výživa je jednoznačným kofaktorem při progresi infekce virem lidské imunodeficience (HIV). Multifaktoriální podvýživa a na druhé straně i nadváha a obezita jsou jedny z hlavních komplikací infekce HIV, proto by odborná klinická výživa měla být nedílnou součástí rutinní lékařské péče pro každou osobu žijící s HIV. Bylo prokázáno, že incidence wasting syndromu a kritické podvýživy u osob žijících s HIV významně klesla současně se vznikem nežádoucích účinků moderních antiretrovirových léků. Vedlejší účinky moderní antiretrovirové terapie jsou totiž mnohem méně časté než u předchozích generací léků. Na druhé straně prevalence obezity a dalších chronických onemocnění s ní spojených se u osob žijících s HIV významně zvýšila. Praktická část popisuje a hodnotí monitoring jídelních zvyklostí 10 osob žijících s HIV. Cílem této práce bylo podat souhrnné informace o řádné nutriční péči pro tuto populaci, zhodnotit stravovací zvyklosti daného souboru a stanovit případnou nutriční intervenci a edukaci. Nedostatek makro i mikroživin a špatné stravovací návyky byly odhaleny až u 70 % respondentů. 100 % respondentů nebylo žádným způsobem edukováno ohledně pestrého a pravidelného příjmu živin. Z těchto důvodů je návrh managementu...
The relationships between nutritional status, infectious diseases, and the immune system suggest that nutrition is an indisputable cofactor in the progression of human immunodeficiency virus (HIV) infection. One of the main complications of HIV infection is multifactorial malnutrition, however, overweight and obesity have become more frequent. A specialized nutritional intervention should be an integral part of routine medical care for people living with HIV. It has been shown that the incidence of wasting syndrome and critical malnutrition among people living with HIV has significantly decreased simultaneously with the side effects of modern antiretroviral drugs. The side effects of modern antiretroviral therapy are much less common than previous generations of drugs. On the other hand, the prevalence of obesity and other chronic diseases associated with it has increased significantly among people living with HIV. The practical part describes and evaluates the monitoring of eating habits of 10 people living with HIV. The aim of this work was to provide a summary of information about proper nutritional care for this population, to evaluate the eating habits of the respondents and to come up with a potentional nutritional intervention and education. Lack of macro and micronutrients and poor eating...