Výživa kosmonautů
Nutrition of astronauts
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126606Identifikátory
SIS: 229744
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Petráková Doležalová, Radka
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
10. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
výživa, výživa ve vesmíru, kosmická strava, kosmonaut, astronaut, vesmírKlíčová slova (anglicky)
nutrition, nutrition in space, spacefood, kosmonaut, astronaut, spaceTato neexperimentální diplomová práce je zaměřena na výživu ve vesmíru a všechny aspekty s ní spojené. První část se zabývá fyziologií člověka v prostředí mikrogravitace. Jedná se o změny působící na muskuloskeletární, kardiovaskulární, trávicí, imunitní a centrální nervový systém, ale také důsledky z dlouhodobé izolace, uzavřeného prostoru a působení kosmického záření z hlediska nutričního profilu účastníků vesmírných misí. V druhé části je popsán potravinový vesmírný systém a zmapována sovětská (později ruská) a americká minulost, současnost a budoucnost z hlediska vývoje vesmírné výživy a potravin. Třetí část je zaměřena na fungování vesmírné medicíny a dietologie společně se zajímavými projekty a programy, které v minulosti pomohly či neustále napomáhají vylepšování vesmírných potravinových systémů a díky nim se stává budoucí osídlování vesmíru realističtější. klíčová slova: výživa, výživa ve vesmíru, kosmická strava, kosmonaut, astronaut, vesmír
This non-experimental diploma thesis is focused on nutrition in space and all aspects associated with it. The first part deals with human physiology in microgravity. These are changes affecting the musculoskeletal, cardiovascular, digestive, immune and central nervous systems, but also the consequences of long-term isolation, confined space and cosmic radiation in terms of the nutritional profile of space mission participants. The second part describes the spacefood system and maps the Soviet (later Russian) and American past, present and future in terms of the development of space nutrition and food. The third part focuses on the functioning of space medicine and dietetics, together with interesting projects and programs that have helped or continue to help improve space food systems. Thanks to these programs, the future settlement of the universe will become more realistic. keywords: nutrition, nutrition in space, spacefood, cosmonaut, astronaut, space