Význam mikronutrientů u pacientů s celiakií
Importance of micronutrients in patients with celiac disease
diplomová práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/126614/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126614Identifikátory
SIS: 229705
Kolekce
- Kvalifikační práce [4553]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Meisnerová, Eva
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
10. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
celiakie, bezlepková dieta, mikronutrientyKlíčová slova (anglicky)
celiac disease, gluten free diet, micronutrientsTato diplomová práce se zabývá problematikou celiakie se zaměřením na význam mikronutrientů v rámci její léčby a jejího klinického sledování. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, teoretické a praktické. Teoretická část je dále rozdělena do dvou hlavních kapitol. První z nich se zabývá celiakií jako takovou. Její historií, epidemiologií, patogenezí, klinickými formami, jejími příznaky, diagnostikou i komplikacemi. Probrány jsou i postupy pro klinické sledování pacientů s celiakií. V neposlední řadě jsou rozebrány bílkoviny obilovin se zaměřením na lepek a jeho význam v patogenezi celiakie. Druhá kapitola popisuje princip bezlepkové diety, jakožto jediné dostupné léčby celiakie. Dále úskalí bezlepkového režimu a možné nutriční dysbalance spojené s bezlepkovou dietou. Probrána je i problematika lepku v potravinách jak z hlediska legislativy, tak z hlediska výběru vhodných potravin. Zmíněny jsou i možnosti suplementace mikronutrientů u celiaků a další zkoumané možnosti léčby celiakie mimo bezlepkovou dietu. Praktická část této diplomové práce má dva hlavní cíle. Prvním cílem je charakterizovat skupinu dospělých celiaků. Získat informace o jejich průměrném BMI, o průměrném věku v době stanovení diagnózy celiakie a o četnosti výskytu celiakie v rámci jednotlivých pohlaví. Druhým cílem je zmapovat...
This diploma thesis deals with the issue of celiac disease with a focus on the importance of micronutrients in treatment and clinical monitoring of patients with celiac disease. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part is divided into two chapters. The first chapter deals with celiac disease in general - history, epidemiology, pathogenesis, clinical classification, clinical manifestations, diagnostics and complications of celiac disease. Procedures for clinical monitoring of patients with celiac disease are also discussed. Last but not least, cereal proteins are analysed with a focus on gluten and its importance in the pathogenesis of celiac disease. The second chapter describes gluten-free diet as the only available possibility how to treat celiac disease. Furthermore, the pitfalls of the gluten-free diet and its possible nutritional imbalances associated with a gluten-free diet. The issue of gluten-free products is discussed, both in terms of legislation and in terms of selecting suitable foods. The possibilities of supplementation of micronutrients in celiac and other investigated possibilities of treatment of celiac disease outside the gluten-free diet are also mentioned. The practical part of this diploma thesis has two main goals. The first goal is...