Slina a její vliv v dutině ústní
The influence of saliva in an oral cavity
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/126943/thumbnail.png?sequence=6&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126943Identifikátory
SIS: 226308
Kolekce
- Kvalifikační práce [3196]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Křížová, Petra
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Dentální hygienistka
Katedra / ústav / klinika
Stomatologická klinika 3. LF UK a FNKV
Datum obhajoby
16. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
VLIV KONZUMACE VYBRANÝCH NÁPOJŮ NA PH SLINY Soňa ULIČNÁ Školitel: MDDr. Diana Sádovská Stomatologická klinika, 3.LF UK v Praze Úvod: Slina je tekutina nacházející se v dutině ústní. Je sem vylučována ze slinných žláz. Zvlhčuje všechny povrchy v dutině ústní, zajišťuje jejich omývání, je důležitá pro vnímání chuti a tvorbu sousta, díky pufrační funkci je schopná vyrovnávat kyseliny. V neposlední řadě je důležité, že slina je zdrojem iontů potřebných při remineralizaci, má i antibakteriální funkci a ze složek sliny se vytváří na povrchu zubů pelikula. Slina má tedy v dutině ústní vliv na spoustu biologických pochodů a při jejím nedostatku vznikají četné patologie. Cíl: Cílem práce bylo zjistit, jak káva nebo čaj mění pH sliny a jak se na této změně projeví ochucení těchto nápojů. Zjišťovala jsem také, který z vybraných nápojů je nejvhodnější a který naopak nejvíce snižuje pH a mohl by být nejvíce kariogenní. Soubor a metodika: Byla zjišťována změna pH sliny po konzumaci černé kávy, kávy s cukrem, kávy s mlékem, kávy s mlékem a cukrem, ovocného čaje, ovocného čaje s cukrem a ovocného čaje s cukrem a citronem. Testování změny pH sliny se účastnilo 6 studentek oboru Dentální hygiena. Před konzumací testovaného nápoje neměly studentky alespoň 60 minut nic jíst, žvýkat ani pít. Všechny studentky konzumovaly stejný...