Zobrazit minimální záznam

Nutritional recommendations during cancer chemotherapy
dc.contributor.advisorMaruna, Pavel
dc.creatorBalcarová, Kateřina
dc.date.accessioned2021-07-14T06:53:52Z
dc.date.available2021-07-14T06:53:52Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127491
dc.description.abstractTato bakalářská práce za zabývá tématem výživových doporučení při chemoterapii. Cílem bylo zjistit, v jakém rozsahu nežádoucí účinky chemoterapie ovlivňují příjem stravy onkologického pacienta. Dalším cílem bylo zhodnotit informovanost onkologických pacientů podstupujících chemoterapii o výživových doporučeních, pomocí kterých lze nežádoucí účinky chemoterapie ovlivnit. A také posoudit, zda je využívají a z jakého zdroje pacienti tato výživová doporučení čerpají. Posledním cílem bylo shromáždit informace o léčbě onkologického onemocněním, se zaměřením na léčbu chemoterapií, o možných nežádoucích účincích chemoterapie a o výživových doporučeních k ovlivnění těchto nežádoucích účinků. Sběr potřebných dat probíhal v roce 2021, konkrétně v lednu a únoru. Data byla získána pomocí nestandardizovaného, anonymního dotazníku, který byl předáván dospělým onkologickým pacientům podstupujícím chemoterapii, v ambulanci onkologického oddělení v Nemocnici Jablonec nad Nisou. Dotazníky byly vybírány následující den, kdy pacient přicházel na plánované podání chemoterapie. Kritériem pro účast ve výzkumu bylo podstoupení chemoterapie v rozmezí předchozích 3 měsíců. Celkový výzkumný soubor se skládal z 37 pacientů, zapojilo se 20 žen a 17 mužů. Výzkum byl zaměřen především na vztah mezi chemoterapií a výživou, proto...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis investigated the nutritional recommendations during cancer chemotherapy. The aim of this study was to determine whether the side effects of chemotherapy affect the dietary intake of a cancer patient. Apart from that, several goals were set. Firstly, to determine the awareness of oncologic patients treated with chemotherapy about nutritional recommendations that could influence the side effects of this therapy. Secondly, to investigate whether they act in accordance with these nutritional recommendations and to detect the source which is commonly used. Finally, to summarize the information about cancer treatment focusing on chemotherapy, its side effects and nutritional recommendations for them. The research was conducted in the oncology department of the Jablonec nad Nisou Hospital lasting from January to February in 2021. The data were collected anonymously by the non-standardized questionnaire. This questionnaire was given to the patient in the outpatient clinic and collected the next day when the patient attended the treatment. The research group involved adult oncology patients undergoing chemotherapy within the last 3 months. The total research group contained 37 patients, 20 women and 17 men were involved. The research focused on the relationship between chemotherapy and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectonkologiecs_CZ
dc.subjectchemoterapiecs_CZ
dc.subjectnežádoucí účinkycs_CZ
dc.subjectvýživová doporučenícs_CZ
dc.subjectoncologyen_US
dc.subjectchemotherapyen_US
dc.subjectside effectsen_US
dc.subjectnutritional recommendationen_US
dc.titleVýživová doporučení při chemoterapiics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-23
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230088
dc.title.translatedNutritional recommendations during cancer chemotherapyen_US
dc.contributor.refereeŽivný, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce za zabývá tématem výživových doporučení při chemoterapii. Cílem bylo zjistit, v jakém rozsahu nežádoucí účinky chemoterapie ovlivňují příjem stravy onkologického pacienta. Dalším cílem bylo zhodnotit informovanost onkologických pacientů podstupujících chemoterapii o výživových doporučeních, pomocí kterých lze nežádoucí účinky chemoterapie ovlivnit. A také posoudit, zda je využívají a z jakého zdroje pacienti tato výživová doporučení čerpají. Posledním cílem bylo shromáždit informace o léčbě onkologického onemocněním, se zaměřením na léčbu chemoterapií, o možných nežádoucích účincích chemoterapie a o výživových doporučeních k ovlivnění těchto nežádoucích účinků. Sběr potřebných dat probíhal v roce 2021, konkrétně v lednu a únoru. Data byla získána pomocí nestandardizovaného, anonymního dotazníku, který byl předáván dospělým onkologickým pacientům podstupujícím chemoterapii, v ambulanci onkologického oddělení v Nemocnici Jablonec nad Nisou. Dotazníky byly vybírány následující den, kdy pacient přicházel na plánované podání chemoterapie. Kritériem pro účast ve výzkumu bylo podstoupení chemoterapie v rozmezí předchozích 3 měsíců. Celkový výzkumný soubor se skládal z 37 pacientů, zapojilo se 20 žen a 17 mužů. Výzkum byl zaměřen především na vztah mezi chemoterapií a výživou, proto...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis investigated the nutritional recommendations during cancer chemotherapy. The aim of this study was to determine whether the side effects of chemotherapy affect the dietary intake of a cancer patient. Apart from that, several goals were set. Firstly, to determine the awareness of oncologic patients treated with chemotherapy about nutritional recommendations that could influence the side effects of this therapy. Secondly, to investigate whether they act in accordance with these nutritional recommendations and to detect the source which is commonly used. Finally, to summarize the information about cancer treatment focusing on chemotherapy, its side effects and nutritional recommendations for them. The research was conducted in the oncology department of the Jablonec nad Nisou Hospital lasting from January to February in 2021. The data were collected anonymously by the non-standardized questionnaire. This questionnaire was given to the patient in the outpatient clinic and collected the next day when the patient attended the treatment. The research group involved adult oncology patients undergoing chemotherapy within the last 3 months. The total research group contained 37 patients, 20 women and 17 men were involved. The research focused on the relationship between chemotherapy and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV