Zobrazit minimální záznam

Nutrition value of "Protein" labeled food
dc.contributor.advisorDostálová, Jana
dc.creatorKnížková, Šárka
dc.date.accessioned2021-07-14T07:01:59Z
dc.date.available2021-07-14T07:01:59Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127532
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá problematikou týkající se zvýšené poptávky po potravinách uvádějících na svém obalu vysoký obsah bílkovin. Teoretická část popisuje úlohu bílkovin v organismu, jejich biologickou hodnotu a jmenuje vhodné zdroje bílkovin pro lidský organismus, včetně obsahu bílkovin v běžných potravinách. Je zde věnována zvláštní kapitola sportovcům a bílkovinným doplňkům stravy. Jaké jsou požadavky české legislativy na potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin a názvu protein je uvedeno na konci teoretické části. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku potravin s označením protein nebo s tvrzením týkajícím se bílkovin, tyto potraviny zhodnotit a zjistit povědomí o takto označovaných potravinách u běžné populace. Praktická část se nejprve zabývá potravinami označenými protein či tvrzením o bílkovinách volně dostupnými v nejběžnějších supermarketech. Průzkum byl proveden návštěvou 6 nejběžnějších supermarketů, přičemž byly zapsány všechny potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin. Celkem bylo zaznamenáno 363 kusů. Dále byl za pomoci evidovaných tržeb vyhodnocen nejnavštěvovanější supermarket a potraviny s označením protein nacházející se v tomto supermarketu byly rozebrány. U každé potraviny bylo okomentováno množství bílkovin a zhodnocen výživový přínos dané potraviny. Nakonec byl...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis addresses the issue of increased demand for foods with a high protein content on their packaging. The theoretical part describes the role of proteins in the body, their biological value, and it also names suitable sources of protein for the human body, including the protein content of common foods. There is a particular chapter dedicated to sportspeople and protein supplements. The requirements of the Czech legislation on food with a statement concerning proteins or the name protein itself are given at the end of the theoretical part. The bachelor's thesis aimed to find out the exact offer of foods with the protein label or with a claim related to proteins, evaluate these foods, and determine the awareness of such labelled foods in the general population. The practical part first deals with foods labelled with protein or claims about proteins freely available in the most standard supermarkets. The survey was conducted by visiting the six closest supermarkets while listing all foods with some protein claims. A total of 363 pieces were recorded. Furthermore, the most visited supermarket was evaluated with the help of registered sales and foods with the protein label found in this particular supermarket were analysed. The amount of protein of each food was commented on, and the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectbílkovinycs_CZ
dc.subjectproteinové potravinycs_CZ
dc.subjectsportovní výživacs_CZ
dc.subjectfortifikace potravincs_CZ
dc.subjectvýživová tvrzenícs_CZ
dc.subjectproteinen_US
dc.subjectprotein foodsen_US
dc.subjectsports nutritionen_US
dc.subjectfood fortificationsen_US
dc.subjectnutrition claimsen_US
dc.titlePotraviny s označením protein a jejich výživová hodnotacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-23
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230083
dc.title.translatedNutrition value of "Protein" labeled fooden_US
dc.contributor.refereeKudlová, Eva
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá problematikou týkající se zvýšené poptávky po potravinách uvádějících na svém obalu vysoký obsah bílkovin. Teoretická část popisuje úlohu bílkovin v organismu, jejich biologickou hodnotu a jmenuje vhodné zdroje bílkovin pro lidský organismus, včetně obsahu bílkovin v běžných potravinách. Je zde věnována zvláštní kapitola sportovcům a bílkovinným doplňkům stravy. Jaké jsou požadavky české legislativy na potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin a názvu protein je uvedeno na konci teoretické části. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku potravin s označením protein nebo s tvrzením týkajícím se bílkovin, tyto potraviny zhodnotit a zjistit povědomí o takto označovaných potravinách u běžné populace. Praktická část se nejprve zabývá potravinami označenými protein či tvrzením o bílkovinách volně dostupnými v nejběžnějších supermarketech. Průzkum byl proveden návštěvou 6 nejběžnějších supermarketů, přičemž byly zapsány všechny potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin. Celkem bylo zaznamenáno 363 kusů. Dále byl za pomoci evidovaných tržeb vyhodnocen nejnavštěvovanější supermarket a potraviny s označením protein nacházející se v tomto supermarketu byly rozebrány. U každé potraviny bylo okomentováno množství bílkovin a zhodnocen výživový přínos dané potraviny. Nakonec byl...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis addresses the issue of increased demand for foods with a high protein content on their packaging. The theoretical part describes the role of proteins in the body, their biological value, and it also names suitable sources of protein for the human body, including the protein content of common foods. There is a particular chapter dedicated to sportspeople and protein supplements. The requirements of the Czech legislation on food with a statement concerning proteins or the name protein itself are given at the end of the theoretical part. The bachelor's thesis aimed to find out the exact offer of foods with the protein label or with a claim related to proteins, evaluate these foods, and determine the awareness of such labelled foods in the general population. The practical part first deals with foods labelled with protein or claims about proteins freely available in the most standard supermarkets. The survey was conducted by visiting the six closest supermarkets while listing all foods with some protein claims. A total of 363 pieces were recorded. Furthermore, the most visited supermarket was evaluated with the help of registered sales and foods with the protein label found in this particular supermarket were analysed. The amount of protein of each food was commented on, and the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV