Zobrazit minimální záznam

Human nutrition, Bacteroides fragilis and the immune system
dc.contributor.advisorHrdý, Jiří
dc.creatorVeigertová, Tereza
dc.date.accessioned2021-07-14T07:02:58Z
dc.date.available2021-07-14T07:02:58Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127537
dc.description.abstractPřítomnost bakterií v lidském těle je významným determinantem pro vývoj a funkci imunitního systému. Tato bakalářská práce se soustředí na prospěšné vlivy Bacteroides fragilis a zkoumá, zda dietární intervence může změnit množství této bakterie ve střevě. Téma je zpracované rešerší české i zahraniční literatury, pro praktickou část bylo použito dotazníkové šetření. Z rešerše vyplývá, že proporční zastoupení Bacteroides fragilis ve střevě je možné ovlivnit jednotlivými nutrienty a stravovacími zvyklostmi. Dále teoretická část popisuje prospěšné působení Bacteroides fragilis na lidský imunitní systém. Tato bakterie produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, antimikrobiální látky a polysacharid A, což jsou hlavní komponenty působící na hostitele. Praktická část vychází ze závěrů rešerše a zjišťuje povědomí náhodně vybraných obyvatel České republiky o vlivu stravy na složení střevní mikrobioty. Zjišťuje také názor lidí na probiotika a informovanost o složení potravin. Závěrem celé práce je korelace mezi teoretickou a praktickou částí. Střevní mikrobiota je relativně soudržná jednotka s komplexními interakcemi. Strava nemůže změnit množství pouze jednoho bakteriálního druhu. O mikrobiotě musíme uvažovat jako o komunitě, jejíž jednotliví členové jsou závislí na sobě i na celkovém zdraví člověka. Další...cs_CZ
dc.description.abstractThe presence of bacteria in the human body is a crucial factor for immune system development and its appropriate functioning. This bachelor thesis focuses on the beneficial effects of Bacteroides fragilis and explores the possibility of altering its abundance in the colon by dietary intervention. Both Czech and foreign literature was reviewed and the practical part was carried out using a questionnaire survey. The research indicates that it is possible to affect the proportional representation of Bacteroides fragilis in the colon with specific nutrients and dietary habits. Additionally, the theoretical part describes the benefits of this bacterial species on the human immune system. Bacteroides fragilis produces short-chain fatty acids, antimicrobial substances and polysaccharide A, which are the principal components that influence the host. The practical part builds upon the findings of the theoretical part. It investigates the knowledge of a random sample of Czech citizens about the effect of diet on microbiota composition. It also explores people's view on probiotics and their acquaintance with food composition. The conclusion of the thesis is a correlation between the theoretical and practical part. The intestinal microbiota is a relatively compact unit with complex interactions. Diet can not...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectBacteroides fragiliscs_CZ
dc.subjectimunitní systémcs_CZ
dc.subjectimunomodulacecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectmikrobiomcs_CZ
dc.subjectprobiotikacs_CZ
dc.subjectBacteroides fragilisen_US
dc.subjectimmune systemen_US
dc.subjectimmunomodulationen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectmicrobiomeen_US
dc.subjectprobioticsen_US
dc.titleLidská výživa, Bacteroides fragilis a imunitní systémcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-23
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230043
dc.title.translatedHuman nutrition, Bacteroides fragilis and the immune systemen_US
dc.contributor.refereePodzimek, Štěpán
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPřítomnost bakterií v lidském těle je významným determinantem pro vývoj a funkci imunitního systému. Tato bakalářská práce se soustředí na prospěšné vlivy Bacteroides fragilis a zkoumá, zda dietární intervence může změnit množství této bakterie ve střevě. Téma je zpracované rešerší české i zahraniční literatury, pro praktickou část bylo použito dotazníkové šetření. Z rešerše vyplývá, že proporční zastoupení Bacteroides fragilis ve střevě je možné ovlivnit jednotlivými nutrienty a stravovacími zvyklostmi. Dále teoretická část popisuje prospěšné působení Bacteroides fragilis na lidský imunitní systém. Tato bakterie produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, antimikrobiální látky a polysacharid A, což jsou hlavní komponenty působící na hostitele. Praktická část vychází ze závěrů rešerše a zjišťuje povědomí náhodně vybraných obyvatel České republiky o vlivu stravy na složení střevní mikrobioty. Zjišťuje také názor lidí na probiotika a informovanost o složení potravin. Závěrem celé práce je korelace mezi teoretickou a praktickou částí. Střevní mikrobiota je relativně soudržná jednotka s komplexními interakcemi. Strava nemůže změnit množství pouze jednoho bakteriálního druhu. O mikrobiotě musíme uvažovat jako o komunitě, jejíž jednotliví členové jsou závislí na sobě i na celkovém zdraví člověka. Další...cs_CZ
uk.abstract.enThe presence of bacteria in the human body is a crucial factor for immune system development and its appropriate functioning. This bachelor thesis focuses on the beneficial effects of Bacteroides fragilis and explores the possibility of altering its abundance in the colon by dietary intervention. Both Czech and foreign literature was reviewed and the practical part was carried out using a questionnaire survey. The research indicates that it is possible to affect the proportional representation of Bacteroides fragilis in the colon with specific nutrients and dietary habits. Additionally, the theoretical part describes the benefits of this bacterial species on the human immune system. Bacteroides fragilis produces short-chain fatty acids, antimicrobial substances and polysaccharide A, which are the principal components that influence the host. The practical part builds upon the findings of the theoretical part. It investigates the knowledge of a random sample of Czech citizens about the effect of diet on microbiota composition. It also explores people's view on probiotics and their acquaintance with food composition. The conclusion of the thesis is a correlation between the theoretical and practical part. The intestinal microbiota is a relatively compact unit with complex interactions. Diet can not...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV