Probiotika, jejich vliv na zdraví a potraviny, které je obsahují
Probiotics, their influence on health and probiotic food
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127539Identifikátory
SIS: 230079
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Plocková, Milada
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
probiotika, prebiotika, bakterie mléčného kvašení, mikrobiota, imunita, střevní mikroflóraKlíčová slova (anglicky)
probiotics, prebiotics, bacteria milk fermentation, microbiota, immunity, gut microbiotaProbiotika jsou živé mikroorganismy, které vykazují pozitivní účinky na zdraví člověka, pokud jsou konzumovány v dostatečném množství. Ačkoli jsou v současné době předmětem mnoha výzkumů, jejich účinnost při léčbě či prevenci chorob nejsou podloženy dostatečným počtem studií a provedených výzkumů. Práce shrnuje dosavadní poznatky o probioticích, charakterizuje jednotlivé druhy probiotických organismů, popisuje možné zdroje probiotik a jejich vliv na lidské zdraví. Teoretická část práce se zabývá vymezením pojmu probiotika, rovněž popisuje prebiotika a synbiotika, které s tímto tématem úzce souvisí. Zahrnuta je i charakteristika jednotlivých skupin probiotik a též jejich vliv na lidské zdraví a možné využití při léčbě onemocnění jako forma biologické léčby. Dále jsou uvedeny zdroje probiotik, jak ve formě potravin s obsahem probiotik, tak v podobě probiotických doplňků stravy. V závěru teoretické části jsou shrnuta doporučení pro příjem a výběr vhodného zdroje probiotik. Cílem praktické části bylo zjistit, jaké má široká veřejnost povědomí o probioticích, též jsou zastoupeny otázky týkající se preferencí při výběru a konzumaci probiotických potravin a poslední závěrečné otázky zjišťují postoj respondentů k užívání doplňků stravy s obsahem probiotik. Výsledky výzkumu jsou vesměs příznivé, veřejnost...
Probiotics are living microorganisms which show positive effects on human health if consumed in a sufficient quantity. Probiotics have been under a lot of research recently, however their effectiveness in terms of treatment or prevention of diseases has not been supported by a sufficient number of studies and research yet. The thesis summarizes the existing knowledge about probiotics, characterizes individual types of probiotic organisms, describes possible sources of probiotics and their impact on human health. Theoretical part of the thesis deals with the definition of the concept of probiotics, also describes prebiotics and synbiotics which are closely related to this topic. characteristics of individual groups of probiotics as well as their impact on human health and possible use in the treatment of diseases as a form of biological treatment are also included. Furthermore the sources of probiotics both in the form of foods containing probiotics and in the form of probiotic dietary supplements are described. At the end of the theoretical part, recommendations for receiving and selecting a suitable source of probiotics are summarized. The aim of the practical part was to find out if the general public is aware of probiotics. Questions about preferences in the selection and consumption of...