Zobrazit minimální záznam

Dietary habits in students from the medical faculties
dc.contributor.advisorKřížová, Jarmila
dc.creatorVařejková, Hana
dc.date.accessioned2021-07-14T22:26:41Z
dc.date.available2021-07-14T22:26:41Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127624
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá nutričními zvyklostmi studentů lékařských fakult. Teoretická část popisuje úlohu výživy a jednotlivých živin v potravě. Současně jsou zde zmíněna důležitá výživová doporučení, výživové omyly, kterých se dopouští množství mladší dospělé populace. V práci je rozebrána problematika studentského života a jeho aspektů, jakými jsou stres, nedostatek spánku a pohybové aktivity a nesprávná výživa. Na závěr teoretické části je zmíněna důležitost výuky dietologie na lékařských fakultách, která bývá nedostatečně zařazována do kurikula. Cílem praktické části této práce je zjistit povědomí studentů z lékařských fakult o základech racionálního stravování a jaké jsou jejich výživové návyky. Součástí výzkumu je také zjištění frekvence konzumace různých skupin potravin. Potřebná data byla získána pomocí dotazníkového šetření a poté zaznamenána do grafů. Dotazník byl distribuován online do několika skupin sdružujících studenty lékařských fakult. Celý dotazník vyplnilo 260 studentů. Bylo zjištěno, že studenti nemají potřebné základní znalosti z oblasti výživy, a je tedy na místě uvažovat o zlepšení jejich výuky. Dvě třetiny studentů se zajímají o skladbu svého jídelníčku. Byla zjištěna dostatečná konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a mléčných výrobků. Konzumace masa byla nadbytečná, naopak...cs_CZ
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with the theme of nutrition habits in students from the medical faculties. The theoretical part describes importance of nutrition and nutrients in human nourishment. There are also mentioned dietary guidlines and the most common mistakes in nutrition in this age group. There are also analyzed student life problems like stress, lack of sleep and physical activities and improper nutrition habits. Finally one part of the theoretical part describes the importance of nutrition classes in medical schools, which is often insufficiently included in the curriculum. The aim of the practical part is to find out awareness of students from the medical faculties about basics of rational nutrition and their nutrition habits. The aim of this research is also to find out the frequency of consumption of some groups of food. The necessary data were obtained by a questionnaire survey, which then were recorded in graphs. The questionnaire was uploaded to several groups of medical student. The entire questionnaire was completed by 260 students. It was find out that students don't know the basics about nutrition. Therefore the curriculum should be improved. Two third of students are interested in composition of their diet. It was find out that the consumption of fruit, vegetables, cereals and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectVýživacs_CZ
dc.subjectstudenti lékařských fakultcs_CZ
dc.subjectzdravý životní stylcs_CZ
dc.subjectstravovací návykycs_CZ
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectmedical studentsen_US
dc.subjecthealthy lifestyleen_US
dc.subjectdietary habitsen_US
dc.titleNutriční návyky studentů lékařských fakultcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-24
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId235870
dc.title.translatedDietary habits in students from the medical facultiesen_US
dc.contributor.refereeVítková, Hana
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá nutričními zvyklostmi studentů lékařských fakult. Teoretická část popisuje úlohu výživy a jednotlivých živin v potravě. Současně jsou zde zmíněna důležitá výživová doporučení, výživové omyly, kterých se dopouští množství mladší dospělé populace. V práci je rozebrána problematika studentského života a jeho aspektů, jakými jsou stres, nedostatek spánku a pohybové aktivity a nesprávná výživa. Na závěr teoretické části je zmíněna důležitost výuky dietologie na lékařských fakultách, která bývá nedostatečně zařazována do kurikula. Cílem praktické části této práce je zjistit povědomí studentů z lékařských fakult o základech racionálního stravování a jaké jsou jejich výživové návyky. Součástí výzkumu je také zjištění frekvence konzumace různých skupin potravin. Potřebná data byla získána pomocí dotazníkového šetření a poté zaznamenána do grafů. Dotazník byl distribuován online do několika skupin sdružujících studenty lékařských fakult. Celý dotazník vyplnilo 260 studentů. Bylo zjištěno, že studenti nemají potřebné základní znalosti z oblasti výživy, a je tedy na místě uvažovat o zlepšení jejich výuky. Dvě třetiny studentů se zajímají o skladbu svého jídelníčku. Byla zjištěna dostatečná konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a mléčných výrobků. Konzumace masa byla nadbytečná, naopak...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with the theme of nutrition habits in students from the medical faculties. The theoretical part describes importance of nutrition and nutrients in human nourishment. There are also mentioned dietary guidlines and the most common mistakes in nutrition in this age group. There are also analyzed student life problems like stress, lack of sleep and physical activities and improper nutrition habits. Finally one part of the theoretical part describes the importance of nutrition classes in medical schools, which is often insufficiently included in the curriculum. The aim of the practical part is to find out awareness of students from the medical faculties about basics of rational nutrition and their nutrition habits. The aim of this research is also to find out the frequency of consumption of some groups of food. The necessary data were obtained by a questionnaire survey, which then were recorded in graphs. The questionnaire was uploaded to several groups of medical student. The entire questionnaire was completed by 260 students. It was find out that students don't know the basics about nutrition. Therefore the curriculum should be improved. Two third of students are interested in composition of their diet. It was find out that the consumption of fruit, vegetables, cereals and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV