Nutriční podpora u pacientů s neurologickým onemocněním
Nutritional support in patients with neurological disease
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127641Identifikátory
SIS: 232300
Kolekce
- Kvalifikační práce [4497]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Cempírek, Ondřej
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
14. 1. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
nutriční podpora, enterální výživa, dysfagie, cévní mozková příhoda, Criticall-Illness-PolyneuropathyKlíčová slova (anglicky)
nutritional support, enteral feeding, dysphagia, stroke, Criticall-Illness-PolyneuropathyTato diplomová práce se zabývá tématem nutriční podpory u neurologických onemocnění (cévní mozkové příhody a Criticall-Illness-Polyneuropathy). Cílem práce je zjistit, jak zavedený jednotný systém nutriční podpory v intenzivní neurorehabilitační klinice Asklepios Schlossberg Klinik v Bad König ovlivňuje prospívání pacientů. Bylo sledováno 55 pacientů (30 mužů a 25 žen) po dobu 8 týdnů. V teoretické části práce jsou popsány základní složky výživy, energetický výdej a potřeba, vybraná neurologická onemocnění, dysfagie a malnutrice. Důraz je kladen na výživu v intenzivní neurologické péči. Praktická část se zabývá analýzou získaných dat ze šetření. U pacientů se sledují změny hmotnosti, hodnot BMI a laboratorních hodnot celkové bílkoviny, albuminu a glykémie. Data jsou členěna podle pohlaví, věku, druhu onemocnění a počáteční hodnoty BMI. Spektrum sledovaných osob tvořili převážně pacienti s nadváhou a obezitou, kteří vlivem katabolismu ztratili část své nadbytečné hmotnosti. Na počátku sledování bylo 13 osob s normální hodnotou BMI, po osmi týdnech vzrostl tento počet na 24. Na konci sledování se dosáhlo snížení hodnoty BMI u všech pacientů v průměru o 2,45 jednotek. Na základě výsledků bylo zjištěno, že pacienti i přes podávanou jednotnou enterální výživu, která není individuálně nastavena, během...
This diploma thesis deals with the topic of nutritional support in patients with neurological diseases (stroke and Critical-Illness-Polyneuropathy). The aim of this thesis is to find out, how implemented unified system of nutritional support affects the well-being of patients at neuro-rehabilitation clinic Asklepios Schlossberg Klinik in Bad König. There were observed 55 patients (30 men and 25 women) for 8 weeks. The theoretical part of this thesis describes basic components of nutrition, energy expenditure and needs, selected neurological diseases, dysphagia, malnutrition. The emphasis is put on nutrition in intensive neurological care. The practical part of the thesis analyses data obtained by the observation. There are observed changes of body weight, BMI and laboratory values of total protein, albumin and glycaemia in serum. These data are divided by sex, age, type of disease and initial BMI values. The observed patients had mainly overweight and obesity, which have lost a part of their excess weight due to catabolism. At the beginning of the observation 13 patient had normal BMI value, this number of patients rose to 24 after eight weeks. At the end of the observation the reduction of BMI value was on the average 2.45 units. Based on the results, it was found that although patients due to...