Zobrazit minimální záznam

Intake of nutritional energy and macronutrients in lactating women
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorHandlová, Hana
dc.date.accessioned2021-07-20T09:06:48Z
dc.date.available2021-07-20T09:06:48Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127801
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá výživou kojících žen. Cílem bylo analyzovat nutriční příjem energie, lipidů, sacharidů, proteinů a tekutin v období laktace. K tomuto účelu byly v teoretické části shromážděny poznatky o příjmu substrátů a jejich významu ve výživě se zaměřením na kojící ženy. Sledování probíhalo ve třech oddělených laktačních obdobích, a to 3. týden po porodu a poslední týdny 3. a 6. měsíce kojení. Každá z 20 zúčastněných kojících žen vyplňovala na konci období dotazník, do kterého vedla týdenní záznam konzumované stravy a tekutin. K výpočtu množství přijatých substrátů byl použit nutriční program NutriDan a pro statistické zpracování výsledků program Excel. Výsledné hodnoty byly porovnány s doporučeními Společnosti pro výživu platnými pro Českou republiku. Příjem nutrientů se napříč kojením ani mezi jednotlivými dny v týdnu statisticky významně nelišil. Ústředními zjištěními studie jsou nedostatečný energetický příjem v porovnání s doporučeným a relativně nižší příjem sacharidů ve stravě na úkor vyššího přísunu proteinů. Dále konzumace cholesterolu a nasycených mastných kyselin významně překračovala doporučené meze. Příjem tekutin kojících žen se pohyboval kolem požadovaných hodnot. České kojící ženy by se měly v oblasti výživy zaměřit na zajištění dostatečného kalorického příjmu, na...cs_CZ
dc.description.abstractThe diploma thesis deals with the nutrition of breastfeeding women. The aim was to analyze the nutritional intake of energy, lipids, carbohydrates, proteins and fluids during lactation. For this purpose, the theoretical part gathered knowledge about the intake of substrates and their importance in nutrition with a focus on breastfeeding women. The monitoring took place in three separate lactation periods, namely the 3rd week after birth and the last weeks of the 3rd and 6th month of breastfeeding. At the end of every period, each of the 20 breastfeeding women involved completed a questionnaire, in which they kept a weekly record of the food and fluids consumed. The NutriDan nutritional program and the Excel program for statistical processing of results were used to calculate the number of received substrates. The values obtained were compared with the recommendations of the Nutrition Society valid for the Czech Republic. Nutrient intake did not differ statistically significantly between breastfeeding or between days of the week. The central findings of the study are insufficient energy intake compared to the recommended and relatively lower intake of carbohydrates in the diet at the expense of higher protein intake. Furthermore, the consumption of cholesterol and saturated fatty acids significantly...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectlaktacecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectlactationen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.titlePříjem nutriční energie a makronutrientů u kojících žencs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-01
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId217474
dc.title.translatedIntake of nutritional energy and macronutrients in lactating womenen_US
dc.contributor.refereeHerink, Josef
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá výživou kojících žen. Cílem bylo analyzovat nutriční příjem energie, lipidů, sacharidů, proteinů a tekutin v období laktace. K tomuto účelu byly v teoretické části shromážděny poznatky o příjmu substrátů a jejich významu ve výživě se zaměřením na kojící ženy. Sledování probíhalo ve třech oddělených laktačních obdobích, a to 3. týden po porodu a poslední týdny 3. a 6. měsíce kojení. Každá z 20 zúčastněných kojících žen vyplňovala na konci období dotazník, do kterého vedla týdenní záznam konzumované stravy a tekutin. K výpočtu množství přijatých substrátů byl použit nutriční program NutriDan a pro statistické zpracování výsledků program Excel. Výsledné hodnoty byly porovnány s doporučeními Společnosti pro výživu platnými pro Českou republiku. Příjem nutrientů se napříč kojením ani mezi jednotlivými dny v týdnu statisticky významně nelišil. Ústředními zjištěními studie jsou nedostatečný energetický příjem v porovnání s doporučeným a relativně nižší příjem sacharidů ve stravě na úkor vyššího přísunu proteinů. Dále konzumace cholesterolu a nasycených mastných kyselin významně překračovala doporučené meze. Příjem tekutin kojících žen se pohyboval kolem požadovaných hodnot. České kojící ženy by se měly v oblasti výživy zaměřit na zajištění dostatečného kalorického příjmu, na...cs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis deals with the nutrition of breastfeeding women. The aim was to analyze the nutritional intake of energy, lipids, carbohydrates, proteins and fluids during lactation. For this purpose, the theoretical part gathered knowledge about the intake of substrates and their importance in nutrition with a focus on breastfeeding women. The monitoring took place in three separate lactation periods, namely the 3rd week after birth and the last weeks of the 3rd and 6th month of breastfeeding. At the end of every period, each of the 20 breastfeeding women involved completed a questionnaire, in which they kept a weekly record of the food and fluids consumed. The NutriDan nutritional program and the Excel program for statistical processing of results were used to calculate the number of received substrates. The values obtained were compared with the recommendations of the Nutrition Society valid for the Czech Republic. Nutrient intake did not differ statistically significantly between breastfeeding or between days of the week. The central findings of the study are insufficient energy intake compared to the recommended and relatively lower intake of carbohydrates in the diet at the expense of higher protein intake. Furthermore, the consumption of cholesterol and saturated fatty acids significantly...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV