Zobrazit minimální záznam

Food choise and food preferences at patients with type two diabetes who are not treated by insulin therapy
dc.contributor.advisorHrachovinová, Tamara
dc.creatorNemeškalová, Adéla
dc.date.accessioned2017-04-06T12:44:52Z
dc.date.available2017-04-06T12:44:52Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/13606
dc.description.abstractDiplomová práce sleduje jídelní preference a jídelní chování u pacientů s diabetem druhého typu neléčených inzulinem, tedy léčených dietními opatřeními či perorálními antidiabetiky. Teoretická část práce je věnována onemocnění diabetes mellitus druhého typu a jeho léčbě se zaměřením na jídelní zvyky, jídelní chování a jídelní preference daných respondnetů. Práce se zaměřuje na problematiku z hlediska psychologie, popisuje psychické problémy pacientů při vyrovnávání se s onemocněním i při dodržování léčebného režimu. Praktická část práce je věnována dotazníkovému šetření 116 respondentů (66 žen, 50 mužů). Dotazníková baterie je zaměřena na vztah daných respondentů k jídlu, na jejich jídelní preference, jídlení chování a zvyklosti. Každý respondent vyplnil podrobný dotazník o svém jídelním chování, jídelních preferencích a zvyklostech se zaměřením na 27 předem stanovených okruhů potravin. Data byla analyzována z hlediska pohlaví respondentů, typu léčby onemocnění (režimová opatření či režimová opatření a PAD), z hlediska věku a hmotnosti respondentů. Jednotlivé skupiny pak byly mezi sebou srovnávány z hlediska jídelního chování a preferencí. Nejvíce rozdílů v jídelních chování a jídelních preferencích bylo pozorováno při hodnocení údajů z hlediska pohlaví, nejméně rozdílů bylo pozorováno z hlediska typu léčby...cs_CZ
dc.description.abstractDiabetes type two is a chronic progressive disease often associated with obesity and hypertension. Experts predict that diabetes type two cases will increase in the future. Having type two diabetes increases the risk of many serious complications. The diploma work is dedicated to patients with type two diabetes treated either by meal planning, weight loss and exercising or by meal planning, weight loss, exercising and antidiabetic oral agents. The theoretical part of diploma work brings information about diabetes type two and obesity. It concerns information about treatment of diabetes and obesity and psychical problems of patients with the need to adopt healthy habits, balanced diet and drug therapy. The theoretical part is also about food behavior and food preferences. Theoretical portions also deal with the importance of dietary patterns in control of body weight and management of diabetes. It concerns psychical problems connected with diabetes and obesity. It also concerns different approaches to nutrition and psychical problems connected with dietary regime. The practical part of diploma work contains the study of food choice and food preferences. The study included 116 (66 women, 50 men) patients with type two diabetes on antidiabetic oral medication or diet. Each participant completed a detailed...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleJídelní preference a jídelní chování pacientů s diabetes mellitus 2. typu neléčených inzulinemcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-09-17
dc.description.departmentKatedra psychologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Psychologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId28676
dc.title.translatedFood choise and food preferences at patients with type two diabetes who are not treated by insulin therapyen_US
dc.contributor.refereeŠivicová, Gabriela
dc.identifier.aleph000938319
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra psychologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Psychologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPsychologyen_US
uk.degree-program.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-program.enPsychologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce sleduje jídelní preference a jídelní chování u pacientů s diabetem druhého typu neléčených inzulinem, tedy léčených dietními opatřeními či perorálními antidiabetiky. Teoretická část práce je věnována onemocnění diabetes mellitus druhého typu a jeho léčbě se zaměřením na jídelní zvyky, jídelní chování a jídelní preference daných respondnetů. Práce se zaměřuje na problematiku z hlediska psychologie, popisuje psychické problémy pacientů při vyrovnávání se s onemocněním i při dodržování léčebného režimu. Praktická část práce je věnována dotazníkovému šetření 116 respondentů (66 žen, 50 mužů). Dotazníková baterie je zaměřena na vztah daných respondentů k jídlu, na jejich jídelní preference, jídlení chování a zvyklosti. Každý respondent vyplnil podrobný dotazník o svém jídelním chování, jídelních preferencích a zvyklostech se zaměřením na 27 předem stanovených okruhů potravin. Data byla analyzována z hlediska pohlaví respondentů, typu léčby onemocnění (režimová opatření či režimová opatření a PAD), z hlediska věku a hmotnosti respondentů. Jednotlivé skupiny pak byly mezi sebou srovnávány z hlediska jídelního chování a preferencí. Nejvíce rozdílů v jídelních chování a jídelních preferencích bylo pozorováno při hodnocení údajů z hlediska pohlaví, nejméně rozdílů bylo pozorováno z hlediska typu léčby...cs_CZ
uk.abstract.enDiabetes type two is a chronic progressive disease often associated with obesity and hypertension. Experts predict that diabetes type two cases will increase in the future. Having type two diabetes increases the risk of many serious complications. The diploma work is dedicated to patients with type two diabetes treated either by meal planning, weight loss and exercising or by meal planning, weight loss, exercising and antidiabetic oral agents. The theoretical part of diploma work brings information about diabetes type two and obesity. It concerns information about treatment of diabetes and obesity and psychical problems of patients with the need to adopt healthy habits, balanced diet and drug therapy. The theoretical part is also about food behavior and food preferences. Theoretical portions also deal with the importance of dietary patterns in control of body weight and management of diabetes. It concerns psychical problems connected with diabetes and obesity. It also concerns different approaches to nutrition and psychical problems connected with dietary regime. The practical part of diploma work contains the study of food choice and food preferences. The study included 116 (66 women, 50 men) patients with type two diabetes on antidiabetic oral medication or diet. Each participant completed a detailed...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990009383190106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV