Zázvor a brokolice jako superpotraviny
Ginger and broccoli as superfoods
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/147107Identifiers
Study Information System: 227500
Collections
- Kvalifikační práce [4522]
Author
Advisor
Referee
Ryšánková, Marie
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
25. 8. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
superpotraviny, zázvor, brokoliceKeywords (English)
superfoods, ginger, broccoliCílem Bakalářská práce je prozkoumat mediálně znamé "superpotraviny" a zjistit, jak se k této skupině staví odborníci v oblasti nutriční terapie. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází z vědeckých článků a studií a zkoumá charakteristiky dvou konkrétních zástupců "superpotravin": zázvoru a brokolice. Na každou z těchto potravin je nahlíženo především z hlediska chemického složení, obsahu nejvýznamnějších látek a jejich potenciálních účinků na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na odborníky v oblasti výživy. Proběhla formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda odborníci znají "superpotraviny" a jejich vybrané zástupce, zda tuto skupinu potravin doporučují ve své praxi a jaký na ni mají názor. Z výsledků vyšlo najevo, že drtivá většina odborníků na výživu považuje zázvor a brokolici za superpotraviny a obé doporučují ke konzumaci ve své praxi, ale méně jak polovina doporučuje superpotraviny ve své praxi obecně. Nadpoloviční většina odborníků si myslí, že zázvor působí analgeticky, jako antiemetikum a má antioxidační účinky, zatím co méně jak polovina si myslí, že působí proti rozvoji neuro-degenerativních onemocnění, snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti rozvoji maligních onemocnění. Většina si myslí, že látky obsažené v brokolici...
The aim of the Bachelor's thesis is to investigate the infamous "superfoods" and to find out how nutrition therapists feel about this group of foods. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is based on scientific articles and studies and examines the characteristics of two specific representatives of "superfoods": ginger and broccoli. Each of these foods is looked at primarily in terms of chemical composition, the content of the most important substances and their potential effects on human health. The practical part is aimed at nutritionists and other food therapists. It took the form of a survey to find out whether professionals are familiar with 'superfoods' and their selected representatives, whether they recommend this group of foods in their practice and what their opinion of it is. The results showed that the vast majority of nutritionists consider ginger and broccoli to be superfoods and recommend both for consumption in their practice, but less than half recommend superfoods in general. A plurality of experts think that ginger is analgetic, antiemetic and antioxidant, while less than half think that it prevents the development of neuro-degenerative diseases, lowers LDL cholesterol and counteracts the development of malignant diseases. The...