Zobrazit minimální záznam

Ginger and broccoli as superfoods
dc.contributor.advisorMeisnerová, Eva
dc.creatorTechlovská, Anežka
dc.date.accessioned2022-03-30T09:41:50Z
dc.date.available2022-03-30T09:41:50Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/147107
dc.description.abstractCílem Bakalářská práce je prozkoumat mediálně znamé "superpotraviny" a zjistit, jak se k této skupině staví odborníci v oblasti nutriční terapie. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází z vědeckých článků a studií a zkoumá charakteristiky dvou konkrétních zástupců "superpotravin": zázvoru a brokolice. Na každou z těchto potravin je nahlíženo především z hlediska chemického složení, obsahu nejvýznamnějších látek a jejich potenciálních účinků na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na odborníky v oblasti výživy. Proběhla formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda odborníci znají "superpotraviny" a jejich vybrané zástupce, zda tuto skupinu potravin doporučují ve své praxi a jaký na ni mají názor. Z výsledků vyšlo najevo, že drtivá většina odborníků na výživu považuje zázvor a brokolici za superpotraviny a obé doporučují ke konzumaci ve své praxi, ale méně jak polovina doporučuje superpotraviny ve své praxi obecně. Nadpoloviční většina odborníků si myslí, že zázvor působí analgeticky, jako antiemetikum a má antioxidační účinky, zatím co méně jak polovina si myslí, že působí proti rozvoji neuro-degenerativních onemocnění, snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti rozvoji maligních onemocnění. Většina si myslí, že látky obsažené v brokolici...cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of the Bachelor's thesis is to investigate the infamous "superfoods" and to find out how nutrition therapists feel about this group of foods. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is based on scientific articles and studies and examines the characteristics of two specific representatives of "superfoods": ginger and broccoli. Each of these foods is looked at primarily in terms of chemical composition, the content of the most important substances and their potential effects on human health. The practical part is aimed at nutritionists and other food therapists. It took the form of a survey to find out whether professionals are familiar with 'superfoods' and their selected representatives, whether they recommend this group of foods in their practice and what their opinion of it is. The results showed that the vast majority of nutritionists consider ginger and broccoli to be superfoods and recommend both for consumption in their practice, but less than half recommend superfoods in general. A plurality of experts think that ginger is analgetic, antiemetic and antioxidant, while less than half think that it prevents the development of neuro-degenerative diseases, lowers LDL cholesterol and counteracts the development of malignant diseases. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectsuperfoodsen_US
dc.subjectgingeren_US
dc.subjectbroccolien_US
dc.subjectsuperpotravinycs_CZ
dc.subjectzázvorcs_CZ
dc.subjectbrokolicecs_CZ
dc.titleZázvor a brokolice jako superpotravinycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-08-25
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId227500
dc.title.translatedGinger and broccoli as superfoodsen_US
dc.contributor.refereeRyšánková, Marie
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCílem Bakalářská práce je prozkoumat mediálně znamé "superpotraviny" a zjistit, jak se k této skupině staví odborníci v oblasti nutriční terapie. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází z vědeckých článků a studií a zkoumá charakteristiky dvou konkrétních zástupců "superpotravin": zázvoru a brokolice. Na každou z těchto potravin je nahlíženo především z hlediska chemického složení, obsahu nejvýznamnějších látek a jejich potenciálních účinků na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na odborníky v oblasti výživy. Proběhla formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda odborníci znají "superpotraviny" a jejich vybrané zástupce, zda tuto skupinu potravin doporučují ve své praxi a jaký na ni mají názor. Z výsledků vyšlo najevo, že drtivá většina odborníků na výživu považuje zázvor a brokolici za superpotraviny a obé doporučují ke konzumaci ve své praxi, ale méně jak polovina doporučuje superpotraviny ve své praxi obecně. Nadpoloviční většina odborníků si myslí, že zázvor působí analgeticky, jako antiemetikum a má antioxidační účinky, zatím co méně jak polovina si myslí, že působí proti rozvoji neuro-degenerativních onemocnění, snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti rozvoji maligních onemocnění. Většina si myslí, že látky obsažené v brokolici...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of the Bachelor's thesis is to investigate the infamous "superfoods" and to find out how nutrition therapists feel about this group of foods. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is based on scientific articles and studies and examines the characteristics of two specific representatives of "superfoods": ginger and broccoli. Each of these foods is looked at primarily in terms of chemical composition, the content of the most important substances and their potential effects on human health. The practical part is aimed at nutritionists and other food therapists. It took the form of a survey to find out whether professionals are familiar with 'superfoods' and their selected representatives, whether they recommend this group of foods in their practice and what their opinion of it is. The results showed that the vast majority of nutritionists consider ginger and broccoli to be superfoods and recommend both for consumption in their practice, but less than half recommend superfoods in general. A plurality of experts think that ginger is analgetic, antiemetic and antioxidant, while less than half think that it prevents the development of neuro-degenerative diseases, lowers LDL cholesterol and counteracts the development of malignant diseases. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV