Zobrazit minimální záznam

Evaluation of the nutrition of prime-league hockey players and comparison with the common population
dc.contributor.advisorVilikus, Zdeněk
dc.creatorBalušková, Denisa
dc.date.accessioned2022-03-30T09:46:34Z
dc.date.available2022-03-30T09:46:34Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/147113
dc.description.abstractNámětem výzkumu a výzkumným problémem je snaha o zhodnocení výživy extraligových hokejistů a její srovnání s běžnou populací. Výživa hráče ledního hokeje obvykle nepatří k nejvíce diskutovaným tématům v oblasti sportu, přesto má velký dopad na sportovní výkon. Jako cíle bylo stanoveno porovnání jednak základních makronutrientů, jednak energetického příjmu, počtu jídel či příjmu tekutin. V teoretické části práce je psáno o charakteristice hokeje a o výživě hokejistů v oblasti příjmu sacharidů, proteinů, tuků, pitného režimu a suplementů. V praktické části práce je provedeno kvantitativní výzkumné šetření sledující stravu hokejistů a její praktické složení. Byla použita komparativní metoda pro srovnání obou skupin, antropometrie pro tělesnou analýzu, online dotazníky pro sledování zvyklostí či kvality potravin a zapsané jídelníčky pro porovnání nutrientů. Důležité bylo zjištění, že většina vrcholových hráčů má limitující znalosti o nutriční problematice. Edukace elitních sportovců v oblasti nutrice pak může zajistit rozvoj jejich plného sportovního potenciálu.cs_CZ
dc.description.abstractThe subject of the research and the research problem is the effort to evaluate the nutrition of extra-league hockey players and its comparison with the general population. The nutrition of an ice hockey player is usually not one of the most discussed topics in the field of sports, yet it has a great impact on sports performance. The goals were to compare the basic macronutrients, energy intake, number of meals or fluid intake. The theoretical part of the thesis is written about the characteristics of hockey and the nutrition of hockey players in the field of intake of carbohydrates, proteins, fats, drinking regime and supplements. In the practical part of the work is a quantitative research survey monitoring the diet of hockey players and its practical composition. A comparative method was used to compare the two groups, anthropometry for body analysis, online questionnaires for monitoring habits and recorded daily menus. It was important to note that most top players have limiting knowledge of nutrition issues. Education of elite athletes in the field of nutrition can ensure the development of their full sport potential.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectpro-hockey playersen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecthockey,performanceen_US
dc.subjectextraligoví hokejistécs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjecthokejcs_CZ
dc.subjectvýkoncs_CZ
dc.titleZhodnocení výživy extraligových hokejistů a srovnání s běžnou populacícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-08-25
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId237874
dc.title.translatedEvaluation of the nutrition of prime-league hockey players and comparison with the common populationen_US
dc.contributor.refereeVětrovská, Renata
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csNámětem výzkumu a výzkumným problémem je snaha o zhodnocení výživy extraligových hokejistů a její srovnání s běžnou populací. Výživa hráče ledního hokeje obvykle nepatří k nejvíce diskutovaným tématům v oblasti sportu, přesto má velký dopad na sportovní výkon. Jako cíle bylo stanoveno porovnání jednak základních makronutrientů, jednak energetického příjmu, počtu jídel či příjmu tekutin. V teoretické části práce je psáno o charakteristice hokeje a o výživě hokejistů v oblasti příjmu sacharidů, proteinů, tuků, pitného režimu a suplementů. V praktické části práce je provedeno kvantitativní výzkumné šetření sledující stravu hokejistů a její praktické složení. Byla použita komparativní metoda pro srovnání obou skupin, antropometrie pro tělesnou analýzu, online dotazníky pro sledování zvyklostí či kvality potravin a zapsané jídelníčky pro porovnání nutrientů. Důležité bylo zjištění, že většina vrcholových hráčů má limitující znalosti o nutriční problematice. Edukace elitních sportovců v oblasti nutrice pak může zajistit rozvoj jejich plného sportovního potenciálu.cs_CZ
uk.abstract.enThe subject of the research and the research problem is the effort to evaluate the nutrition of extra-league hockey players and its comparison with the general population. The nutrition of an ice hockey player is usually not one of the most discussed topics in the field of sports, yet it has a great impact on sports performance. The goals were to compare the basic macronutrients, energy intake, number of meals or fluid intake. The theoretical part of the thesis is written about the characteristics of hockey and the nutrition of hockey players in the field of intake of carbohydrates, proteins, fats, drinking regime and supplements. In the practical part of the work is a quantitative research survey monitoring the diet of hockey players and its practical composition. A comparative method was used to compare the two groups, anthropometry for body analysis, online questionnaires for monitoring habits and recorded daily menus. It was important to note that most top players have limiting knowledge of nutrition issues. Education of elite athletes in the field of nutrition can ensure the development of their full sport potential.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV