Zobrazit minimální záznam

The role of nutrition in the prevention of osteoporosis: calcium, proteins and gut microbiota
dc.contributor.advisorZikán, Vít
dc.creatorHolánová, Karolína
dc.date.accessioned2022-03-30T09:34:02Z
dc.date.available2022-03-30T09:34:02Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/147810
dc.description.abstractÚvod: Osteoporóza je definována jako systémové metabolické onemocnění skeletu, charakterizovaném sníženým množstvím kostní hmoty a zhoršením mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a následným výskytem zlomenin. U žen po menopauze může za zvýšení rizika vzniku osteoporózy nedostatek pohlavních hormonů - estrogenů. Cíl: Cílem diplomové práce bylo zhodnotit nutriční stav žen po menopauze s osteoporózou (S OP) a bez osteoporózy (BEZ OP) se zaměřením na vápník, bílkoviny a nutrienty ovlivňující střevní mikrobiotu (prebiotika a probiotika). Metody: Nutriční stav byl hodnocen na základě rozboru třídenních jídelníčků a dotazníkového šetření tykající se stravovacích preferencí. Množství jednotlivých živin v jídelníčcích respondentek bylo získáno pomocí webové stránky www.kaloricketabulky.cz. Denzity kostního minerálu byly měřeny pomocí dvouenergiová rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Nutriční rozbor jídelníčků neukázal ve většině případů žádné statisticky významné rozdíly v příjmu živin. Jako statisticky významné se ukázaly pouze rozdíly v příjmu bílkovin a vlákniny mezi skupinou žen s OP a kontrolní skupinou žen bez OP, vyšší příjem vykazovala skupina bez OP. U obou skupiny byl zjištěn vyšší příjem energie, tuků a bílkovin oproti doporučeným hodnotám. Naopak nízký příjem u...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: Osteoporosis is defined as a systemic metabolic disease of skeleton. It is characterized by reduced amounts of bone mass and degradation of bone tissue microarchitecture with increased chances of fractures occurring. Women after menopause are affected by lack of estrogen and therefore have increased risk of osteoporosis. Goal: The goal of the diploma thesis is to evaluate the nutritional state of women after menopause with osteoporosis (With OP) and without osteoporosis (Without OP) focusing on calcium, proteins and nutrients which are affecting gut microbiota (prebiotics and probiotics). Methods: Nutritional state was evaluated based on three-day diet analysis and questionnaire about dietary preferences. Amounts of particular nutrients in respondents diets were obtained by using web page www.kaloricketabulky.cz. Bone material densities were measured by dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Results: Nutritional breakdown of diets did not show any statistically significant differences in most of the cases. The only exception was protein and fiber intake, where the group without OP reported higher intake. Both sets of respondents reported higher intake of calories, fats and proteins then recommended. On the other hand, low intake of carbs, fiber, calcium and probiotics was discovered...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectOsteoporosisen_US
dc.subjectMenopauseen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectCalciumen_US
dc.subjectProteinsen_US
dc.subjectGut Microbiotaen_US
dc.subjectOsteoporózacs_CZ
dc.subjectmenopauzacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectvápníkcs_CZ
dc.subjectbílkovinycs_CZ
dc.subjectstřevní mikrobiotacs_CZ
dc.titleÚloha výživy v prevenci osteoporózy: vápník, bílkoviny a střevní mikrobiotacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-07
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId219088
dc.title.translatedThe role of nutrition in the prevention of osteoporosis: calcium, proteins and gut microbiotaen_US
dc.contributor.refereeVágnerová, Tereza
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚvod: Osteoporóza je definována jako systémové metabolické onemocnění skeletu, charakterizovaném sníženým množstvím kostní hmoty a zhoršením mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a následným výskytem zlomenin. U žen po menopauze může za zvýšení rizika vzniku osteoporózy nedostatek pohlavních hormonů - estrogenů. Cíl: Cílem diplomové práce bylo zhodnotit nutriční stav žen po menopauze s osteoporózou (S OP) a bez osteoporózy (BEZ OP) se zaměřením na vápník, bílkoviny a nutrienty ovlivňující střevní mikrobiotu (prebiotika a probiotika). Metody: Nutriční stav byl hodnocen na základě rozboru třídenních jídelníčků a dotazníkového šetření tykající se stravovacích preferencí. Množství jednotlivých živin v jídelníčcích respondentek bylo získáno pomocí webové stránky www.kaloricketabulky.cz. Denzity kostního minerálu byly měřeny pomocí dvouenergiová rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Nutriční rozbor jídelníčků neukázal ve většině případů žádné statisticky významné rozdíly v příjmu živin. Jako statisticky významné se ukázaly pouze rozdíly v příjmu bílkovin a vlákniny mezi skupinou žen s OP a kontrolní skupinou žen bez OP, vyšší příjem vykazovala skupina bez OP. U obou skupiny byl zjištěn vyšší příjem energie, tuků a bílkovin oproti doporučeným hodnotám. Naopak nízký příjem u...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: Osteoporosis is defined as a systemic metabolic disease of skeleton. It is characterized by reduced amounts of bone mass and degradation of bone tissue microarchitecture with increased chances of fractures occurring. Women after menopause are affected by lack of estrogen and therefore have increased risk of osteoporosis. Goal: The goal of the diploma thesis is to evaluate the nutritional state of women after menopause with osteoporosis (With OP) and without osteoporosis (Without OP) focusing on calcium, proteins and nutrients which are affecting gut microbiota (prebiotics and probiotics). Methods: Nutritional state was evaluated based on three-day diet analysis and questionnaire about dietary preferences. Amounts of particular nutrients in respondents diets were obtained by using web page www.kaloricketabulky.cz. Bone material densities were measured by dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Results: Nutritional breakdown of diets did not show any statistically significant differences in most of the cases. The only exception was protein and fiber intake, where the group without OP reported higher intake. Both sets of respondents reported higher intake of calories, fats and proteins then recommended. On the other hand, low intake of carbs, fiber, calcium and probiotics was discovered...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV