Zobrazit minimální záznam

Dietary load by selected food contaminants
dc.contributor.advisorBušová, Milena
dc.creatorHábová, Markéta
dc.date.accessioned2022-03-30T09:30:58Z
dc.date.available2022-03-30T09:30:58Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/148018
dc.description.abstractPráce se zabývá potravinami z hlediska obsahu složek, zejména kontaminantů. Jsou zmíněna zdravotní rizika spojená s konzumací kontaminovaných potravin, detailnější pohled je věnován těžkým kovům. Je popsán monitoring dietární zátěže cizorodými látkami v ČR a způsob zajištění bezpečnosti potravin. Zvláštní pozornost je věnována Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Praktická část se věnuje analýze oznámení v kategorii hazardu těžké kovy sdílených v RASFF členskými zeměmi v období leden 2020 až duben 2021. Celkem 16 zemí předalo 116 oznámení, která se týkají 117 nadlimitních výskytů těžkých kovů v potravinách. 44 oznámení bylo uvedeno v kategorii varování, 56 v kategorii informační upozornění a 16 v kategorii odmítnutí na hranicích. Jako vážné je v souvislosti s rozhodnutím o riziku označeno 92 % oznámení. Nejčastějším opatřením bylo zničení nebezpečné potraviny a/nebo její stažení z trhu. Předmětem oznámení byla v 57 případech rtuť, 46krát bylo uvedeno kadmium, 12krát olovo a 2krát arsen. Kadmium se vyskytovalo v hlavonožcích (43,5 %), rybách (15,2 %) a v menší míře i v potravinách z dalších skupin. Nevyhovující produkty obsahovaly v průměru 1,66 mg kadmia/kg. Nadlimitní obsahy olova byly detekovány zejména v doplňcích stravy, v nevyhovujících potravinách bylo zjištěno od 0,16 do...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with food from the point of view of the content of constituents, especially contaminants. The health risks associated with the consumption of contaminated foods are mentioned, and a more detailed look is given to heavy metals. The monitoring of dietary contaminant load in the Czech Republic and the method of ensuring food safety are described. Special attention is paid to the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). The practical part is devoted to the analysis of the notifications in the heavy metals hazard category shared in RASFF by the member countries in the period January 2020 to April 2021. A total of 116 notifications were submitted by 16 countries, concerning 117 above-limit occurrences of heavy metals in food. 44 notifications were classified as the alert notification, 56 as the information notification and 16 as the border rejection notification. 92% of the notifications are classified as serious in the context of a risk decision. The most frequently taken measure was the destruction of the contaminated food and/or its withdrawal from the market. Mercury was the subject of 57 notifications, cadmium was cited 46 times, lead 12 times and arsenic 2 times. Cadmium was present in cephalopods (43.5%), fish (15.2%) and to a lesser extent in foods from other groups....en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectheavy metalsen_US
dc.subjectcadmiumen_US
dc.subjectleaden_US
dc.subjectmercuryen_US
dc.subjectRASFFen_US
dc.subjectdietary exposureen_US
dc.subjecttěžké kovycs_CZ
dc.subjectkadmiumcs_CZ
dc.subjectolovocs_CZ
dc.subjectrtuťcs_CZ
dc.subjectRASFFcs_CZ
dc.subjectdietární expozicecs_CZ
dc.titleDietární zátěž vybranými kontaminanty potravincs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-09
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId196775
dc.title.translatedDietary load by selected food contaminantsen_US
dc.contributor.refereeHolcátová, Ivana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce se zabývá potravinami z hlediska obsahu složek, zejména kontaminantů. Jsou zmíněna zdravotní rizika spojená s konzumací kontaminovaných potravin, detailnější pohled je věnován těžkým kovům. Je popsán monitoring dietární zátěže cizorodými látkami v ČR a způsob zajištění bezpečnosti potravin. Zvláštní pozornost je věnována Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Praktická část se věnuje analýze oznámení v kategorii hazardu těžké kovy sdílených v RASFF členskými zeměmi v období leden 2020 až duben 2021. Celkem 16 zemí předalo 116 oznámení, která se týkají 117 nadlimitních výskytů těžkých kovů v potravinách. 44 oznámení bylo uvedeno v kategorii varování, 56 v kategorii informační upozornění a 16 v kategorii odmítnutí na hranicích. Jako vážné je v souvislosti s rozhodnutím o riziku označeno 92 % oznámení. Nejčastějším opatřením bylo zničení nebezpečné potraviny a/nebo její stažení z trhu. Předmětem oznámení byla v 57 případech rtuť, 46krát bylo uvedeno kadmium, 12krát olovo a 2krát arsen. Kadmium se vyskytovalo v hlavonožcích (43,5 %), rybách (15,2 %) a v menší míře i v potravinách z dalších skupin. Nevyhovující produkty obsahovaly v průměru 1,66 mg kadmia/kg. Nadlimitní obsahy olova byly detekovány zejména v doplňcích stravy, v nevyhovujících potravinách bylo zjištěno od 0,16 do...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with food from the point of view of the content of constituents, especially contaminants. The health risks associated with the consumption of contaminated foods are mentioned, and a more detailed look is given to heavy metals. The monitoring of dietary contaminant load in the Czech Republic and the method of ensuring food safety are described. Special attention is paid to the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). The practical part is devoted to the analysis of the notifications in the heavy metals hazard category shared in RASFF by the member countries in the period January 2020 to April 2021. A total of 116 notifications were submitted by 16 countries, concerning 117 above-limit occurrences of heavy metals in food. 44 notifications were classified as the alert notification, 56 as the information notification and 16 as the border rejection notification. 92% of the notifications are classified as serious in the context of a risk decision. The most frequently taken measure was the destruction of the contaminated food and/or its withdrawal from the market. Mercury was the subject of 57 notifications, cadmium was cited 46 times, lead 12 times and arsenic 2 times. Cadmium was present in cephalopods (43.5%), fish (15.2%) and to a lesser extent in foods from other groups....en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV