Zobrazit minimální záznam

"Nutrition of athletes compared to people with a sedentary way of life."
dc.contributor.advisorVilikus, Zdeněk
dc.creatorKubíková, Kristýna
dc.date.accessioned2022-03-30T09:41:25Z
dc.date.available2022-03-30T09:41:25Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/148162
dc.description.abstractÚvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života. Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku. Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců ("sedentary people") a žen cvičících ve fitness ("fitness people"). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test. Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami. Závěr: Fitness...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: The main topic of this diploma thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle. Aim: The main goal of the thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle using analyzing dietary regimen. Material and methods: We evaluated the dietary regimen of 40 women at the age of 20- 30 years old. Women were divided into the groups of non-athletes ("sedentary people") and women who exercise fitness sports ("fitness people"). Their average age was in the range of 25,3-26 years. Respondents filled out the form with their dietary regimen for three days using a 24-hod recall. Records where evaluated with using an extensive food database which was created at the Institute of Physical Education, First of Medicine, Charles University. Student's two-tailed unpaired mean t-test was used to compare the groups. We used the F-test to analysing a equation scattering before using t-test. Results: Group of fitness athletes consumed average 335 kcal less total energy (p = 0.008), 15.17 g more plant-based proteins (p = 0.031), 15.24 g less fats (p = 0.025) and 13.23 g less animal fat (p = 0.044). The results for other nutrients weren't statistically significant, but from a nutritional point of view they provided an interesting overview of eating...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectsport nutritionen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectsedentary peopleen_US
dc.subjectprotein intakeen_US
dc.subjectcarbs intakeen_US
dc.subjectfats intakeen_US
dc.subjectmineralsen_US
dc.subjectvitaminsen_US
dc.subjectlow faten_US
dc.subjectlow carben_US
dc.subjectfitness výživacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectosoby se sedavým způsobem životacs_CZ
dc.subjectpříjem bílkovincs_CZ
dc.subjectpříjem tukůcs_CZ
dc.subjectpříjem sacharidůcs_CZ
dc.subjectminerálycs_CZ
dc.subjectvitaminycs_CZ
dc.subjectlow fatcs_CZ
dc.subjectlow carbcs_CZ
dc.title"Výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života."cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-09
dc.description.departmentInstitute of Sports Medicine First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId228884
dc.title.translated"Nutrition of athletes compared to people with a sedentary way of life."en_US
dc.contributor.refereeVětrovská, Renata
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Sports Medicine First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života. Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku. Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců ("sedentary people") a žen cvičících ve fitness ("fitness people"). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test. Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami. Závěr: Fitness...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: The main topic of this diploma thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle. Aim: The main goal of the thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle using analyzing dietary regimen. Material and methods: We evaluated the dietary regimen of 40 women at the age of 20- 30 years old. Women were divided into the groups of non-athletes ("sedentary people") and women who exercise fitness sports ("fitness people"). Their average age was in the range of 25,3-26 years. Respondents filled out the form with their dietary regimen for three days using a 24-hod recall. Records where evaluated with using an extensive food database which was created at the Institute of Physical Education, First of Medicine, Charles University. Student's two-tailed unpaired mean t-test was used to compare the groups. We used the F-test to analysing a equation scattering before using t-test. Results: Group of fitness athletes consumed average 335 kcal less total energy (p = 0.008), 15.17 g more plant-based proteins (p = 0.031), 15.24 g less fats (p = 0.025) and 13.23 g less animal fat (p = 0.044). The results for other nutrients weren't statistically significant, but from a nutritional point of view they provided an interesting overview of eating...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV