Zobrazit minimální záznam

Period cuisine in the Czech reenactment depicting the period of the first half of the 14th century.
dc.contributor.advisorŠalanda, Bohuslav
dc.creatorSvobodová, Alena
dc.date.accessioned2022-04-19T17:51:07Z
dc.date.available2022-04-19T17:51:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/148804
dc.description.abstractTraditionally, medieval cuisine belongs to the realm of historical or cultural anthropology, as the diet reflects the customs of different social classes, ethnic groups and religious regulations (fasting, kosher meals). Meals are part of ritual and change according to economic and social change. The present work deals in a somewhat unconventional way with the question of how period cuisine is cooked today. The increased interest in research on medieval everyday life and courtly society in the last two decades has expanded the level of knowledge of life at the time and made this information available to those interested in history from the general public. Few things are more everyday than the preparation and consumption of food. Yet today, as centuries ago, something as ordinary as cooking seems to have been pushed out of the main field of vision, off the stage on which history is performed. Or is it otherwise? Period cuisine is something more, it brings to life the roots of our eating habits, our culture, and then as now, the communal meal is the cement of the social group. The object of this paper is to introduce the reader to period cuisine of the first half of the 14th century, and to show the different approaches to period cooking at living history events as paths that, while sharing a common...en_US
dc.description.abstractStředověká kuchyně patří tradičně do hájemství historické nebo kulturní antropologie, protože stravování odráží zvyklosti rozdílných společenských vrstev, etnických skupin a náboženských předpisů (půst, košer jídla). Stravování náleží ke složkám rituálu a proměňuje se v závislosti na hospodářské a společenské změně. Předkládaná práce se trochu netradičně zabývá otázkou, jak se dobová kuchyně vaří dnes. Zvýšený zájem o výzkum středověké každodennosti a dvorské společnosti v posledních dvou desetiletích rozšířil míru poznání tehdejšího života a zpřístupnil tyto informace zájemcům o historii z řad široké veřejnosti. Máloco je víc každodenní, než příprava a konzumace pokrmů. Přesto se zdá, že stejně jako před staletími i dnes je něco tak obyčejného jako vaření odsunuto mimo hlavní zorné pole, mimo podium, na kterém je historie předváděna. Nebo je tomu jinak? Dobová kuchyně je něčím víc, oživuje kořeny našich stravovacích zvyklostí, naší kultury a tehdy stejně jako dnes je společné jídlo tmelem sociální skupiny. Předmětem této práce je seznámit čtenáře s dobovou kuchyní 1. pol. 14. století, a ukázat různé přístupy k dobovému vaření na akcích oživené historie jako cesty, které mají sice společný cíl, ale v provedení se výrazně liší. Proč tomu tak je, když výchozí teoretická základna je k dispozici...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectkaždodennostcs_CZ
dc.subjectdobová kuchyněcs_CZ
dc.subjectnehmotná kulturacs_CZ
dc.subjectreenactmentcs_CZ
dc.subjecteveryday lifeen_US
dc.subjectperiod cuisineen_US
dc.subjectintangible cultureen_US
dc.subjectreenactmenten_US
dc.titleDobová kuchyně v českém reenactmentu ztvárňujícím období 1. pol. 14. století.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-13
dc.description.departmentProgram Historická sociologiecs_CZ
dc.description.departmentProgramme Historical Sociologyen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.identifier.repId225584
dc.title.translatedPeriod cuisine in the Czech reenactment depicting the period of the first half of the 14th century.en_US
dc.contributor.refereeŠtemberk, Jan
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHistorická sociologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineHistorical Sociologyen_US
thesis.degree.programHistorická sociologiecs_CZ
thesis.degree.programHistorical Sociologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Program Historická sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Programme Historical Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csHistorická sociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enHistorical Sociologyen_US
uk.degree-program.csHistorická sociologiecs_CZ
uk.degree-program.enHistorical Sociologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csStředověká kuchyně patří tradičně do hájemství historické nebo kulturní antropologie, protože stravování odráží zvyklosti rozdílných společenských vrstev, etnických skupin a náboženských předpisů (půst, košer jídla). Stravování náleží ke složkám rituálu a proměňuje se v závislosti na hospodářské a společenské změně. Předkládaná práce se trochu netradičně zabývá otázkou, jak se dobová kuchyně vaří dnes. Zvýšený zájem o výzkum středověké každodennosti a dvorské společnosti v posledních dvou desetiletích rozšířil míru poznání tehdejšího života a zpřístupnil tyto informace zájemcům o historii z řad široké veřejnosti. Máloco je víc každodenní, než příprava a konzumace pokrmů. Přesto se zdá, že stejně jako před staletími i dnes je něco tak obyčejného jako vaření odsunuto mimo hlavní zorné pole, mimo podium, na kterém je historie předváděna. Nebo je tomu jinak? Dobová kuchyně je něčím víc, oživuje kořeny našich stravovacích zvyklostí, naší kultury a tehdy stejně jako dnes je společné jídlo tmelem sociální skupiny. Předmětem této práce je seznámit čtenáře s dobovou kuchyní 1. pol. 14. století, a ukázat různé přístupy k dobovému vaření na akcích oživené historie jako cesty, které mají sice společný cíl, ale v provedení se výrazně liší. Proč tomu tak je, když výchozí teoretická základna je k dispozici...cs_CZ
uk.abstract.enTraditionally, medieval cuisine belongs to the realm of historical or cultural anthropology, as the diet reflects the customs of different social classes, ethnic groups and religious regulations (fasting, kosher meals). Meals are part of ritual and change according to economic and social change. The present work deals in a somewhat unconventional way with the question of how period cuisine is cooked today. The increased interest in research on medieval everyday life and courtly society in the last two decades has expanded the level of knowledge of life at the time and made this information available to those interested in history from the general public. Few things are more everyday than the preparation and consumption of food. Yet today, as centuries ago, something as ordinary as cooking seems to have been pushed out of the main field of vision, off the stage on which history is performed. Or is it otherwise? Period cuisine is something more, it brings to life the roots of our eating habits, our culture, and then as now, the communal meal is the cement of the social group. The object of this paper is to introduce the reader to period cuisine of the first half of the 14th century, and to show the different approaches to period cooking at living history events as paths that, while sharing a common...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Program Historická sociologiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV