dc.contributor.advisor | Kuřík, Bohuslav | |
dc.creator | Koubková, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2022-04-19T18:01:03Z | |
dc.date.available | 2022-04-19T18:01:03Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/152272 | |
dc.description.abstract | Covering various aspects of the environmental approach, this diploma thesis mostly deals with the anthropological context of drought in the selected vineyards in Prague, the Czech Republic. This research embodies an ethnographic probe into the specific part of Czech viticulture. Based on the participatory observation methods and semi-structured interviews, the author describes the daily routine of winemaking on the Grébovka vineyard and the wider context of drought in several Prague vineyards. Research shows that winemakers who manage these vineyards experience different levels of drought and their responses to this phenomenon in the form of common agricultural adaptation mechanisms are influenced by factors arising mainly from the very nature of viticulture, the local conditions and specifics of these city vineyards and the involvement of all actors in the vineyard, that form a network in which they are interconnected and interact in a particular way. In this thesis the author also reflects these local dimensions and contexts of drought as one of the consequences of climate change in the broader context of (anthropology) of climate change. Based on her research, the author mainly discusses the issue of scientific forecasting, because this scientific vision of the future can differ significantly... | en_US |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce spadající pod obor environmentální antropologie se zabývá antropologickými souvislostmi sucha na vybraných vinicích v Praze. V rámci výzkumu v této práci provádím etnografickou sondu do části českého vinařství a na základě metod zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů popisuji každodenní vznikání vína na vinici Grébovka a souvislosti sucha na několika pražských vinicích. Z výzkumu vyplývá, že vinaři spravující tyto vinice pociťují sucho v různé míře a jejich odpovědi na tento jev v podobě běžných zemědělských adaptačních mechanismů jsou ovlivňovány faktory, které plynou především ze samotné povahy vinařské práce, z lokálních podmínek a specifik těchto městských vinic a z působení všech aktérů, kteří na vinici tvoří síť, v jejímž rámci jsou provázáni mezi sebou a interagují. Tyto lokální rozměry a souvislosti sucha jakožto jednoho z důsledků změny klimatu reflektuji v širším kontextu (antropologie) změny klimatu a na základě výzkumu diskutuji především problematiku vědeckého předpovídání, jež se mnohdy může výrazně lišit od vizí jednotlivých lidí. Pro vhodné odpovědi na důsledky změny klimatu je však nezbytná její akceptace, tedy důvěra v její vědecké předpovídání. Proto je dle mého názoru při nedůvěře v tyto dlouhodobé předpovědi podnebí nezbytné zkoumat důvody,... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
dc.subject | vinařství - enologie - klimatická změna - sucho - adaptace - mitigace -antropologie klimatické změny | cs_CZ |
dc.subject | viticulture - oenology - climate change - drought - adaptation - mitigation -anthropology of climate change | en_US |
dc.title | Sucho bylo, je a bude. Nebo ne? Etnografický výzkum vybraných městských vinic v Praze | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2021 | |
dcterms.dateAccepted | 2021-09-13 | |
dc.description.department | Program Sociální a kulturní ekologie | cs_CZ |
dc.description.department | Programme Social and Cultural Ecology | en_US |
dc.description.faculty | Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Humanities | en_US |
dc.identifier.repId | 235769 | |
dc.title.translated | The Phenomenon of Drought had always been, is, and will be present. Or not? Ethnographic research of selected city vineyards in Prague | en_US |
dc.contributor.referee | Sokolíčková, Zdenka | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Sociální a kulturní ekologie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Social and Cultural Ecology | en_US |
thesis.degree.program | Ekologie a ochrana prostředí | cs_CZ |
thesis.degree.program | Ecology and Environmental Protection | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Fakulta humanitních studií::Program Sociální a kulturní ekologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Humanities::Programme Social and Cultural Ecology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Humanities | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FHS | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Sociální a kulturní ekologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Social and Cultural Ecology | en_US |
uk.degree-program.cs | Ekologie a ochrana prostředí | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Ecology and Environmental Protection | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato diplomová práce spadající pod obor environmentální antropologie se zabývá antropologickými souvislostmi sucha na vybraných vinicích v Praze. V rámci výzkumu v této práci provádím etnografickou sondu do části českého vinařství a na základě metod zúčastněného pozorování a polostrukturovaných rozhovorů popisuji každodenní vznikání vína na vinici Grébovka a souvislosti sucha na několika pražských vinicích. Z výzkumu vyplývá, že vinaři spravující tyto vinice pociťují sucho v různé míře a jejich odpovědi na tento jev v podobě běžných zemědělských adaptačních mechanismů jsou ovlivňovány faktory, které plynou především ze samotné povahy vinařské práce, z lokálních podmínek a specifik těchto městských vinic a z působení všech aktérů, kteří na vinici tvoří síť, v jejímž rámci jsou provázáni mezi sebou a interagují. Tyto lokální rozměry a souvislosti sucha jakožto jednoho z důsledků změny klimatu reflektuji v širším kontextu (antropologie) změny klimatu a na základě výzkumu diskutuji především problematiku vědeckého předpovídání, jež se mnohdy může výrazně lišit od vizí jednotlivých lidí. Pro vhodné odpovědi na důsledky změny klimatu je však nezbytná její akceptace, tedy důvěra v její vědecké předpovídání. Proto je dle mého názoru při nedůvěře v tyto dlouhodobé předpovědi podnebí nezbytné zkoumat důvody,... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Covering various aspects of the environmental approach, this diploma thesis mostly deals with the anthropological context of drought in the selected vineyards in Prague, the Czech Republic. This research embodies an ethnographic probe into the specific part of Czech viticulture. Based on the participatory observation methods and semi-structured interviews, the author describes the daily routine of winemaking on the Grébovka vineyard and the wider context of drought in several Prague vineyards. Research shows that winemakers who manage these vineyards experience different levels of drought and their responses to this phenomenon in the form of common agricultural adaptation mechanisms are influenced by factors arising mainly from the very nature of viticulture, the local conditions and specifics of these city vineyards and the involvement of all actors in the vineyard, that form a network in which they are interconnected and interact in a particular way. In this thesis the author also reflects these local dimensions and contexts of drought as one of the consequences of climate change in the broader context of (anthropology) of climate change. Based on her research, the author mainly discusses the issue of scientific forecasting, because this scientific vision of the future can differ significantly... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Program Sociální a kulturní ekologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |