Zobrazit minimální záznam

Support of Healthy Eating Habits among Pubescent through the School Project
dc.contributor.advisorMarádová, Eva
dc.creatorSlavíková, Jana
dc.date.accessioned2017-04-10T13:40:16Z
dc.date.available2017-04-10T13:40:16Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/15649
dc.description.abstractDiploma thesis considers to children's eating habits on primary schools. The aim of research is to map the knowledge attitudes and nutritional behavior among 11- 12 year-old pupils. By using questionnaire research method displayed to children in two versions, concludes were discovered which shown us children's information in connection to the healthy life-style, attitude towards food, nutrional behavior, self-body reflection attitude and movements to physical activités. Obtained research data shown us that children understand negative influence of the nourishment and drinks, but most of them prefer it because of lower knowing of the energy source impact. The diploma research outcomes were used as base for primary program of educational project aimed to healthy life style related to children's overweight and obesity. The project is based on the theoretical analysis of contemporary views which are involved the questions related to children's obesity occurrence. Key words healthy nutrition persuasions, nutrional behavior, feeding implies, healthy life style, preventionen_US
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá stravovacími návyky dětí na prvním stupni základní školy. Cílem práce je zmapovat vlastním výzkumným šetřením znalosti, postoje a nutriční chování žáků ve věku 11-12 let. Metodou dotazníkového šetření, předloženého dětem ve dvou verzích (nutriční návyky a vlastní postoje sobě samému, pohybu) byly získány výstupy, které odhalily nejen nutriční návyky - rozdíly v úrovni informovanosti jednotlivých dětí v souvislosti se zdravou životosprávou, postoje jídlu, nutriční chování, ale také odpovědi dnešních prepubertálních dětí na vnímání svého vlastního těla a jejich vztah pohybovým aktivitám. Ze získaných dat je patrné, že žáci jsou si často vědomi toho, že potraviny a nápoje jimi konzumované nepatří do skupiny zdraví prospěšných, většina z nich je ale i přesto upřednostňuje. Nemají totiž bližší povědomí o dopadu těchto bohatých zdrojů energie na zdraví každého z nich při jejich nadměrné konzumaci. Proto byly tyto informace použity jako základ návrhu výukového programu, zaměřeného na zdravé stravovací návyky v souvislosti s prevencí nadváhy a obezity u dětí. Tento projekt je postaven na základě teoretické analýzy současného náhledu na otázkcs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titlePodpora zdravých stravovacích návyků prostřednictvím školního projektu na 1. stupni ZŠcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2008
dcterms.dateAccepted2008-05-14
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.identifier.repId58555
dc.title.translatedSupport of Healthy Eating Habits among Pubescent through the School Projecten_US
dc.contributor.refereeVodáková, Jitka
dc.identifier.aleph000969609
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTeacher Training for Primary Schoolsen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství pro 1. stupeň základní školycs_CZ
thesis.degree.programUčitelství pro základní školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Primary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství pro 1. stupeň základní školycs_CZ
uk.degree-discipline.enTeacher Training for Primary Schoolsen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro základní školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Primary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá stravovacími návyky dětí na prvním stupni základní školy. Cílem práce je zmapovat vlastním výzkumným šetřením znalosti, postoje a nutriční chování žáků ve věku 11-12 let. Metodou dotazníkového šetření, předloženého dětem ve dvou verzích (nutriční návyky a vlastní postoje sobě samému, pohybu) byly získány výstupy, které odhalily nejen nutriční návyky - rozdíly v úrovni informovanosti jednotlivých dětí v souvislosti se zdravou životosprávou, postoje jídlu, nutriční chování, ale také odpovědi dnešních prepubertálních dětí na vnímání svého vlastního těla a jejich vztah pohybovým aktivitám. Ze získaných dat je patrné, že žáci jsou si často vědomi toho, že potraviny a nápoje jimi konzumované nepatří do skupiny zdraví prospěšných, většina z nich je ale i přesto upřednostňuje. Nemají totiž bližší povědomí o dopadu těchto bohatých zdrojů energie na zdraví každého z nich při jejich nadměrné konzumaci. Proto byly tyto informace použity jako základ návrhu výukového programu, zaměřeného na zdravé stravovací návyky v souvislosti s prevencí nadváhy a obezity u dětí. Tento projekt je postaven na základě teoretické analýzy současného náhledu na otázkcs_CZ
uk.abstract.enDiploma thesis considers to children's eating habits on primary schools. The aim of research is to map the knowledge attitudes and nutritional behavior among 11- 12 year-old pupils. By using questionnaire research method displayed to children in two versions, concludes were discovered which shown us children's information in connection to the healthy life-style, attitude towards food, nutrional behavior, self-body reflection attitude and movements to physical activités. Obtained research data shown us that children understand negative influence of the nourishment and drinks, but most of them prefer it because of lower knowing of the energy source impact. The diploma research outcomes were used as base for primary program of educational project aimed to healthy life style related to children's overweight and obesity. The project is based on the theoretical analysis of contemporary views which are involved the questions related to children's obesity occurrence. Key words healthy nutrition persuasions, nutrional behavior, feeding implies, healthy life style, preventionen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
dc.identifier.lisID990009696090106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV