dc.contributor.advisor | Boušová, Iva | |
dc.creator | Bacílková, Eliška | |
dc.date.accessioned | 2017-04-11T11:57:13Z | |
dc.date.available | 2017-04-11T11:57:13Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/16157 | |
dc.description.abstract | Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vypracovala: Eliška Bacílková Název: Vliv látek s antioxidacními vlastnostmi na glykaci aspartátaminostransferasy Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. V této diplomové práci jsem se zabývala prímými a neprímými vlivy kyseliny mocové, aminoguanidinu a kyseliny hydroxycitronové na aktivitu aspartát-aminotransferasy a na její glykaci methylglyoxalem. Katalytickou aktivitu enzymu jsem merila pomocí kinetické UV metody. Stabilitu aminoguanidinu a kyseliny močové, jejich interakci s molekulou enzymu a vliv na vznik glykacních produktu jsem sledovala pomocí absorpcní spektroskopie. Aminoguanidin sice ve vyšších koncentracích snižoval aktivitu enzymu, ale vykazoval také pozitivní neprímé úcinky na glykaci aspartátaminotransferasy a snižoval množství vznikajících glykacních produktu. Kyselina hydroxycitronová nemela negativní prímý vliv na aktivitu enzymu a byla schopná ho cástecne ochránit pred glykací methylglyoxalem. Kyselina mocová nemela ani negativní prímé ani pozitivní neprímé úcinky. Aminoguanidin i kyselina mocová byly v prubehu experimentu stabilní a interagovaly s molekulou proteinu, což se projevilo zmenami v jeho UV-VIS spektrech v oblasti aromatických aminokyselin. Úcinek všech testovaných látek byl závislý... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Author: Eliška Bacílková Title: Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. In this diploma thesis, I was concerned with the direct and indirect effects of uric acid, aminoguanidine, and hydroxycitric acid on enzymatic activity of aspartate aminotransferase and on its glycation by methylglyoxal. The catalytic activities were measured by kinetic UV method. Stabilities of aminoguanidine and uric acid, their interactions with the molecule of enzyme and influence on formation of glycation products were observed by absorption spectroscopy. Although aminoguanidine decreased enzymatic activity in higher concentration, it showed positive indirect effects on glycation of aspartate aminotransferase and it also decreased amount of rising glycation products. Hydroxycitric acid did not have negative direct effect on enzyme activity and was partially able to protect enzyme from glycation by methylglyoxal. Uric acid exerted neither negative direct nor positive indirect effects. Aminoguanidine and uric acid were stable during experiment and reacted with molecule of protein, which was expressed by modifications of its UV-VIS spectra in the area... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Vliv látek s antioxidačními vlastnostmi na glykaci aspartátaminotransferasy | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2008 | |
dcterms.dateAccepted | 2008-06-02 | |
dc.description.department | Katedra biochemických věd | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Biochemical Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 18216 | |
dc.title.translated | Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase | en_US |
dc.contributor.referee | Dršata, Jaroslav | |
dc.identifier.aleph | 000985408 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vypracovala: Eliška Bacílková Název: Vliv látek s antioxidacními vlastnostmi na glykaci aspartátaminostransferasy Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. V této diplomové práci jsem se zabývala prímými a neprímými vlivy kyseliny mocové, aminoguanidinu a kyseliny hydroxycitronové na aktivitu aspartát-aminotransferasy a na její glykaci methylglyoxalem. Katalytickou aktivitu enzymu jsem merila pomocí kinetické UV metody. Stabilitu aminoguanidinu a kyseliny močové, jejich interakci s molekulou enzymu a vliv na vznik glykacních produktu jsem sledovala pomocí absorpcní spektroskopie. Aminoguanidin sice ve vyšších koncentracích snižoval aktivitu enzymu, ale vykazoval také pozitivní neprímé úcinky na glykaci aspartátaminotransferasy a snižoval množství vznikajících glykacních produktu. Kyselina hydroxycitronová nemela negativní prímý vliv na aktivitu enzymu a byla schopná ho cástecne ochránit pred glykací methylglyoxalem. Kyselina mocová nemela ani negativní prímé ani pozitivní neprímé úcinky. Aminoguanidin i kyselina mocová byly v prubehu experimentu stabilní a interagovaly s molekulou proteinu, což se projevilo zmenami v jeho UV-VIS spektrech v oblasti aromatických aminokyselin. Úcinek všech testovaných látek byl závislý... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Author: Eliška Bacílková Title: Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. In this diploma thesis, I was concerned with the direct and indirect effects of uric acid, aminoguanidine, and hydroxycitric acid on enzymatic activity of aspartate aminotransferase and on its glycation by methylglyoxal. The catalytic activities were measured by kinetic UV method. Stabilities of aminoguanidine and uric acid, their interactions with the molecule of enzyme and influence on formation of glycation products were observed by absorption spectroscopy. Although aminoguanidine decreased enzymatic activity in higher concentration, it showed positive indirect effects on glycation of aspartate aminotransferase and it also decreased amount of rising glycation products. Hydroxycitric acid did not have negative direct effect on enzyme activity and was partially able to protect enzyme from glycation by methylglyoxal. Uric acid exerted neither negative direct nor positive indirect effects. Aminoguanidine and uric acid were stable during experiment and reacted with molecule of protein, which was expressed by modifications of its UV-VIS spectra in the area... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických věd | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990009854080106986 | |