Zobrazit minimální záznam

Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase
dc.contributor.advisorBoušová, Iva
dc.creatorBacílková, Eliška
dc.date.accessioned2017-04-11T11:57:13Z
dc.date.available2017-04-11T11:57:13Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/16157
dc.description.abstractMísto vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vypracovala: Eliška Bacílková Název: Vliv látek s antioxidacními vlastnostmi na glykaci aspartátaminostransferasy Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. V této diplomové práci jsem se zabývala prímými a neprímými vlivy kyseliny mocové, aminoguanidinu a kyseliny hydroxycitronové na aktivitu aspartát-aminotransferasy a na její glykaci methylglyoxalem. Katalytickou aktivitu enzymu jsem merila pomocí kinetické UV metody. Stabilitu aminoguanidinu a kyseliny močové, jejich interakci s molekulou enzymu a vliv na vznik glykacních produktu jsem sledovala pomocí absorpcní spektroskopie. Aminoguanidin sice ve vyšších koncentracích snižoval aktivitu enzymu, ale vykazoval také pozitivní neprímé úcinky na glykaci aspartátaminotransferasy a snižoval množství vznikajících glykacních produktu. Kyselina hydroxycitronová nemela negativní prímý vliv na aktivitu enzymu a byla schopná ho cástecne ochránit pred glykací methylglyoxalem. Kyselina mocová nemela ani negativní prímé ani pozitivní neprímé úcinky. Aminoguanidin i kyselina mocová byly v prubehu experimentu stabilní a interagovaly s molekulou proteinu, což se projevilo zmenami v jeho UV-VIS spektrech v oblasti aromatických aminokyselin. Úcinek všech testovaných látek byl závislý...cs_CZ
dc.description.abstractPublishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Author: Eliška Bacílková Title: Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. In this diploma thesis, I was concerned with the direct and indirect effects of uric acid, aminoguanidine, and hydroxycitric acid on enzymatic activity of aspartate aminotransferase and on its glycation by methylglyoxal. The catalytic activities were measured by kinetic UV method. Stabilities of aminoguanidine and uric acid, their interactions with the molecule of enzyme and influence on formation of glycation products were observed by absorption spectroscopy. Although aminoguanidine decreased enzymatic activity in higher concentration, it showed positive indirect effects on glycation of aspartate aminotransferase and it also decreased amount of rising glycation products. Hydroxycitric acid did not have negative direct effect on enzyme activity and was partially able to protect enzyme from glycation by methylglyoxal. Uric acid exerted neither negative direct nor positive indirect effects. Aminoguanidine and uric acid were stable during experiment and reacted with molecule of protein, which was expressed by modifications of its UV-VIS spectra in the area...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv látek s antioxidačními vlastnostmi na glykaci aspartátaminotransferasycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2008
dcterms.dateAccepted2008-06-02
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId18216
dc.title.translatedEffect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferaseen_US
dc.contributor.refereeDršata, Jaroslav
dc.identifier.aleph000985408
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMísto vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vypracovala: Eliška Bacílková Název: Vliv látek s antioxidacními vlastnostmi na glykaci aspartátaminostransferasy Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. V této diplomové práci jsem se zabývala prímými a neprímými vlivy kyseliny mocové, aminoguanidinu a kyseliny hydroxycitronové na aktivitu aspartát-aminotransferasy a na její glykaci methylglyoxalem. Katalytickou aktivitu enzymu jsem merila pomocí kinetické UV metody. Stabilitu aminoguanidinu a kyseliny močové, jejich interakci s molekulou enzymu a vliv na vznik glykacních produktu jsem sledovala pomocí absorpcní spektroskopie. Aminoguanidin sice ve vyšších koncentracích snižoval aktivitu enzymu, ale vykazoval také pozitivní neprímé úcinky na glykaci aspartátaminotransferasy a snižoval množství vznikajících glykacních produktu. Kyselina hydroxycitronová nemela negativní prímý vliv na aktivitu enzymu a byla schopná ho cástecne ochránit pred glykací methylglyoxalem. Kyselina mocová nemela ani negativní prímé ani pozitivní neprímé úcinky. Aminoguanidin i kyselina mocová byly v prubehu experimentu stabilní a interagovaly s molekulou proteinu, což se projevilo zmenami v jeho UV-VIS spektrech v oblasti aromatických aminokyselin. Úcinek všech testovaných látek byl závislý...cs_CZ
uk.abstract.enPublishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Author: Eliška Bacílková Title: Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. In this diploma thesis, I was concerned with the direct and indirect effects of uric acid, aminoguanidine, and hydroxycitric acid on enzymatic activity of aspartate aminotransferase and on its glycation by methylglyoxal. The catalytic activities were measured by kinetic UV method. Stabilities of aminoguanidine and uric acid, their interactions with the molecule of enzyme and influence on formation of glycation products were observed by absorption spectroscopy. Although aminoguanidine decreased enzymatic activity in higher concentration, it showed positive indirect effects on glycation of aspartate aminotransferase and it also decreased amount of rising glycation products. Hydroxycitric acid did not have negative direct effect on enzyme activity and was partially able to protect enzyme from glycation by methylglyoxal. Uric acid exerted neither negative direct nor positive indirect effects. Aminoguanidine and uric acid were stable during experiment and reacted with molecule of protein, which was expressed by modifications of its UV-VIS spectra in the area...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990009854080106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV