Termální analýza interakcí epidermálních lipidů II
Thermal analysis of interaction of epidermal lipids II
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/16224Identifikátory
SIS: 17999
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Doležal, Pavel
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
2. 6. 2008
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Termální analýza interakcí epidermálních lipid_ II Nad_žda Vrbatová, diplomová práce, _erven 2008 Tato práce je zam__ena na hodnocení interakcí kožních lipid_ pomocí diferen_ní skanovací kalorimetrie, _eší úsek týkající se p_ítomnosti vody v hodnocených vzorcích. Obsah vlhkosti rohové vrstvy je velmi r_znorodý. Závisí na vazebné schopnosti stratum corneum, zejména podmín_né lipidy. Cílem je zjistit fázové p_echody vody a jejich porovnání u dvou typ_ kelímk_ Je zam__ena dále na to, jaké množství vlhkosti je na sebe schopna navázat epidermis a stratum corneum, i na zjišt_ní kalorimetrických charakteristik tris pufru a jejich porovnání s vodou a vlivu tris pufru na kalorimetrické charakteristiky složek lipidických membrán. Je zde také uvedeno kalorimetrické hodnocení emulzní soustavy (tvo_ené z cetylalkoholu a bílého vosku).
Thermal analysis of interactions of epidermal lipids II Nad_žda Vrbatová, degree work, June 2008 This work targets the assessment of interactions of epidermal lipids through the use of differential scanning calorimetry. It is trying to find a solution to the section relating to water existence in assessed samples. The moisture content of corner layer is very diverse. It depends on the bonding ability of stratum corneum, conditional especially on the lipids. The aim of this work is to detect phase conversions of water and their comparing with two types of crucibles. It is also focused on the question of moisture quantity that are epidermis and stratum corneum able to bond to each other. This work shows calorimetry characteristics of tris buffer and their comparing with water as well as the impact of tris buffer to calorimetry characteristics of lipidic membrane components. Calorimetry assessment of the emulsive systém (made up of cetylalcohol and white wax) is introduced here, too.