dc.contributor.advisor | Šatínský, Dalibor | |
dc.creator | Bobríková, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2022-04-14T21:09:17Z | |
dc.date.available | 2022-04-14T21:09:17Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/170153 | |
dc.description.abstract | Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Michaela Bobríková Supervisor: doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Consultant: Mgr. Barbora Šmídová Title of diploma thesis: HPLC method development and validation for analysis of anthocyanins content in black currant cultivars. A high performance liquid chromatography method with diode array detection was used and validated to determine delphinidin-3-glucoside, delphinidin-3-rutinoside, cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside in black currant cultivars and black currant juices. The method used gradient elution with methanol and 2 % formic acid. Supelco Analytical, Ascentis Express C18 column with particle size 2.7 µm, 15 cm x 4.6 mm was used for separation. The analysis was performed using a temperature 50řC and a flow rate 0.8 ml/min. For detection, the wavelength of 520 nm was chosen. | en_US |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Michaela Bobríková Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Konzultant: Mgr. Barbora Šmídová Název diplomové práce: Vývoj a validace HPLC metody pro stanovení obsahu antokyanů v kultivarech černého rybízu. V této práci byla vyvinuta HPLC-DAD metoda pro současné stanovení delphinidin-3-glukosidu, delphinidin-3-rutinosidu, cyanidin-3-glukosidu a cyanidin-3-rutinosidu v kultivarech černého rybízu a v rybízových džusech. Analýza probíhala za podmínek gradientové eluce za použití methanolu a 2 % kyseliny mravenčí. Jako stacionární fáze byla použita kolona Supelco Analytical, Ascentis Express C18 2,7 µm, 15 cm x 4,6 mm. Analýza probíhala při teplotě 50řC a průtoku 0,8 ml/min. Pro detekci byla zvolena vlnová délka 520 mn. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Vývoj a validace HPLC metody pro stanovení obsahu antokyanů v kultivarech černého rybízu | cs_CZ |
dc.type | rigorózní práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2021 | |
dcterms.dateAccepted | 2021-11-05 | |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 236409 | |
dc.title.translated | HPLC method development and validation for analysis of anthocyanins content in black currant cultivars | en_US |
dc.contributor.referee | Matysová, Ludmila | |
thesis.degree.name | PharmDr. | |
thesis.degree.level | rigorózní řízení | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | rigorózní práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Michaela Bobríková Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Konzultant: Mgr. Barbora Šmídová Název diplomové práce: Vývoj a validace HPLC metody pro stanovení obsahu antokyanů v kultivarech černého rybízu. V této práci byla vyvinuta HPLC-DAD metoda pro současné stanovení delphinidin-3-glukosidu, delphinidin-3-rutinosidu, cyanidin-3-glukosidu a cyanidin-3-rutinosidu v kultivarech černého rybízu a v rybízových džusech. Analýza probíhala za podmínek gradientové eluce za použití methanolu a 2 % kyseliny mravenčí. Jako stacionární fáze byla použita kolona Supelco Analytical, Ascentis Express C18 2,7 µm, 15 cm x 4,6 mm. Analýza probíhala při teplotě 50řC a průtoku 0,8 ml/min. Pro detekci byla zvolena vlnová délka 520 mn. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Michaela Bobríková Supervisor: doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Consultant: Mgr. Barbora Šmídová Title of diploma thesis: HPLC method development and validation for analysis of anthocyanins content in black currant cultivars. A high performance liquid chromatography method with diode array detection was used and validated to determine delphinidin-3-glucoside, delphinidin-3-rutinoside, cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-rutinoside in black currant cultivars and black currant juices. The method used gradient elution with methanol and 2 % formic acid. Supelco Analytical, Ascentis Express C18 column with particle size 2.7 µm, 15 cm x 4.6 mm was used for separation. The analysis was performed using a temperature 50řC and a flow rate 0.8 ml/min. For detection, the wavelength of 520 nm was chosen. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
dc.contributor.consultant | Šimerdová, Barbora | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |