Reologické vlastnosti gelů agaru pro mozkový ultrazvukový fantom
Rheological properties of agar-based gels for ultrasound brain phantom
diplomová práce (OBHÁJENO)
Omezená dostupnost dokumentu
Celý dokument nebo jeho části jsou nepřístupné do 01. 06. 2025
Důvod omezené dostupnosti:
ochrana duševního vlastnictví, zejména ochrana vynálezů či technických řešení
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/173628Identifikátory
SIS: 227777
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Holas, Ondřej
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
1. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
agar, sol-gel přechod, oscilační testy, elastický modul, mozkový fantomKlíčová slova (anglicky)
agar, sol-gel transition, oscillation tests, elastic modulus, brain phantomUNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ TECHNOLOGIE Autor: Marie Schneiderová Školitel: PharmDr Eva Šnejdrová Ph D Název diplomové práce: Reologické vlastnosti gelů agaru pro mozkový ultrazvukový fantom Diplomová práce se zabývá hodnocením reologických vlastností gelů agaru na rotačním reometru Teoretická část obsahuje charakterizaci gelů jejich rozdělení vlastnosti a využití ve farmacii popisuje agar a jeho charakteristické vlastnosti Dále uvádí stručné informace o fantomech a detailněji je popsán fantom na bázi agaru Jsou popsány principy oscilačních testů a jejich vyhodnocení Testováno bylo 12 gelů s různou koncentrací agaru; série gelů bez glycerolu a série gelů s glycerolem. Struktura gelů byla charakterizována testem Evaluating product texture using oscillatory testing a teplotní stabilita v rozsahu 20 řC až 40 řC testem Single frequency strain controlled temperature ramp. Stejnými testy byly charakterizovány viskoelastické vlastnosti mozkové tkáně vepře Gelová struktura byla potvrzena u všech testovaných vzorků Tuhost gelů vyjádřena hodnotou komplexního modulu G* roste s koncentrací agaru Mez toku ' charakterizující napětí nutné k rozrušení trojrozměrné struktury gelu, roste s koncentrací agaru Snížení meze toku gelů agaru přídavkem glycerolu...
CHARLES UNIVERSITY FACULTY OF PHARMACY IN HRADEC KRÁLOVÉ DEPARTMENT OF PHARMACEUTICAL TECHNOLOGY Author: Marie Schneiderová Supervisor: Phar Dr Eva nejdrová Ph D Title of diploma thesis: Rheological properties of agar-based gels for ultrasound brain phantom The diploma thesis deals with the evaluation of the rheological properties of agar gels on a rotational rheometer. The theoretical section contains the characterization of gels, their distribution, properties and use in pharmacy, describes agar and its characteristic properties. It also provides brief information on phantoms and describes the agar-based phantom in more detail. The principles of oscillation tests and their evaluation are described. Twelve gels with different agar concentrations were tested: a series of gels without glycerol and a series of gels with glycerol. The structure of the gels was characterized by the test Evaluating product texture using oscillatory testing and te perature stability in the range of 20 ř C to 40 ř C by the Single frequency strain controlled temperature ramp test. The viscoelastic properties of pig brain tissue were characterized by the same tests. The gel structure was confirmed in all samples tested. The stiffness expressed by the value of the complex modulus G * increases with the agar concentration....