Zobrazit minimální záznam

Nutritional and sensory value of meat alternatives
dc.contributor.advisorDoležal, Marek
dc.creatorGregorová, Ema
dc.date.accessioned2022-07-25T13:00:43Z
dc.date.available2022-07-25T13:00:43Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/174195
dc.description.abstractMeat alternatives are playing an increasingly important role not only in the diet of vegetarians and vegans, their nutritional value and sensory properties are often a matter of discussion. The aim of this thesis was to evaluate nutritional and sensory value of meat analogues nutritionally and the conclusion of the paper is dedicated to the comparison of nutritional values with those of beef. A total of 17 samples were analyzed, most of the analysis is devoted to 16 meat alternatives, the sensory analysis included a sample of animal meat for comparison of organoleptic properties. Several methods were used to determine the nutritional values in the samples: gravimetry (determination of dry matter content), Soxhlet extraction (determination of fat content), Kjeldahl method (determination of protein content), GC/FID (determination of fatty acid composition), sensory analysis. The determination of dry matter, protein and fat provided quantitative data which were used to calculate the carbohydrate content. The fat content of the meat alternatives evaluated ranged from 0,2-22,5 g/100 g, the protein content ranged from 6,7-57,4 g/100 g and the carbohydrate content from 1,15-37,8 g/100 g. The ratio of nutrients in the alternatives was more diverse than in the animal meat. The analysis of fatty acid...en_US
dc.description.abstractAlternativy masa hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů, jejich nutriční hodnota a senzorické vlastnosti jsou však častým předmětem diskuze. Cílem této práce bylo analogy masa nutričně a senzoricky zhodnotit, závěr práce je věnován srovnání nutričních hodnot s nutričními hodnotami hovězího masa. Analyzováno bylo celkem 17 vzorků, většina analýzy se věnuje 16 vzorkům alternativ masa, do senzorické analýzy byl zahrnut vzorek živočišného masa pro porovnání organoleptických vlastností. Pro stanovení nutričních hodnot ve vzorcích bylo využito několik metod: gravimetrie (stanovení obsahu sušiny), extrakce dle Soxhleta (stanovení obsahu tuku), Kjeldahlova metoda (stanovení obsahu bílkovin), plynová chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem GC/FID (stanovení složení mastných kyselin), smyslové vlastnosti vzorků byly hodnoceny pomocí senzorické analýzy. Stanovením sušiny, bílkovin a tuků byly zjištěny kvantitativní údaje, které byly využity pro dopočet sacharidů. V hodnocených alternativách masa bylo zastoupení hlavních živin velmi rozdílné. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,15- 37,8 g/100 g. Poměr živin v alternativách byl více různorodý, než je v živočišném mase. Stanovením složení mastných kyselin byl...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectAlternativy masacs_CZ
dc.subjectnutriční hodnocenícs_CZ
dc.subjectGC-FIDcs_CZ
dc.subjectsenzorická analýzacs_CZ
dc.subjectMeat alternativesen_US
dc.subjectnutritional evaluationen_US
dc.subjectGC-FIDen_US
dc.subjectsensory analysisen_US
dc.titleNutriční a senzorická hodnota alternativ masacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-16
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId239103
dc.title.translatedNutritional and sensory value of meat alternativesen_US
dc.contributor.refereeWeidenthalerová, Edita
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAlternativy masa hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů, jejich nutriční hodnota a senzorické vlastnosti jsou však častým předmětem diskuze. Cílem této práce bylo analogy masa nutričně a senzoricky zhodnotit, závěr práce je věnován srovnání nutričních hodnot s nutričními hodnotami hovězího masa. Analyzováno bylo celkem 17 vzorků, většina analýzy se věnuje 16 vzorkům alternativ masa, do senzorické analýzy byl zahrnut vzorek živočišného masa pro porovnání organoleptických vlastností. Pro stanovení nutričních hodnot ve vzorcích bylo využito několik metod: gravimetrie (stanovení obsahu sušiny), extrakce dle Soxhleta (stanovení obsahu tuku), Kjeldahlova metoda (stanovení obsahu bílkovin), plynová chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem GC/FID (stanovení složení mastných kyselin), smyslové vlastnosti vzorků byly hodnoceny pomocí senzorické analýzy. Stanovením sušiny, bílkovin a tuků byly zjištěny kvantitativní údaje, které byly využity pro dopočet sacharidů. V hodnocených alternativách masa bylo zastoupení hlavních živin velmi rozdílné. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,15- 37,8 g/100 g. Poměr živin v alternativách byl více různorodý, než je v živočišném mase. Stanovením složení mastných kyselin byl...cs_CZ
uk.abstract.enMeat alternatives are playing an increasingly important role not only in the diet of vegetarians and vegans, their nutritional value and sensory properties are often a matter of discussion. The aim of this thesis was to evaluate nutritional and sensory value of meat analogues nutritionally and the conclusion of the paper is dedicated to the comparison of nutritional values with those of beef. A total of 17 samples were analyzed, most of the analysis is devoted to 16 meat alternatives, the sensory analysis included a sample of animal meat for comparison of organoleptic properties. Several methods were used to determine the nutritional values in the samples: gravimetry (determination of dry matter content), Soxhlet extraction (determination of fat content), Kjeldahl method (determination of protein content), GC/FID (determination of fatty acid composition), sensory analysis. The determination of dry matter, protein and fat provided quantitative data which were used to calculate the carbohydrate content. The fat content of the meat alternatives evaluated ranged from 0,2-22,5 g/100 g, the protein content ranged from 6,7-57,4 g/100 g and the carbohydrate content from 1,15-37,8 g/100 g. The ratio of nutrients in the alternatives was more diverse than in the animal meat. The analysis of fatty acid...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV