dc.contributor.advisor | Karlíčková, Jana | |
dc.creator | Nadějová, Jana | |
dc.date.accessioned | 2022-07-25T15:07:33Z | |
dc.date.available | 2022-07-25T15:07:33Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/174313 | |
dc.description.abstract | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Jana Nadějová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Interaction of essential amino acids with iron ions Iron is an important trace element that is needed for the proper functioning of the body. Lack of iron, as well as an excess of iron, can lead to pathological conditions, so it is necessary to control the level of iron in the blood and in case of overloading the body with iron, its chelation can be considered a possible therapeutic tool. Chelators for these therapeutic purposes should be the body's own substance. Amino acids are therefore ideal candidates for the regulation of iron homeostasis in the body, so this thesis focuses on some of them. The individual amino acids are linked by a peptide bond to form proteins. Proteinogenic amino acids are divided into essential, which must be ingested through food, and nonessential, which the body can create on its own. The aim of this study was to compare the iron-chelating and iron-reducing activity of the essential amino acids L-histidine, L-methionine, and the nonessential amino acids L- cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic and L-glutamic acid. The research also included a substance derived from... | en_US |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Jana Nadějová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa Železo je důležitý stopový prvek, který je potřebný pro správnou funkci organismu. Nedostatek, stejně tak jako nadbytek železa může vést k patologickým stavům, proto je potřeba hladinu železa v krvi kontrolovat a v případě přetížení těla železem, lze jeho chelataci povazovat za možný terapeutický nástroj. Chelátory pro tyto léčebné účely by měly být tělu vlastní látky. Aminokyseliny jsou tedy ideálními kandidáty na regulaci homeostázy železa v organismu, proto se tato diplomová práce zaměřuje na některé z nich. Jednotlivé aminokyseliny jsou spojeny pomocí peptidové vazby a tvoří tak proteiny. Proteinogenní aminokyseliny dělíme na esenciální, které je třeba přijímat potravou a neesenciální, jež si tělo dokáže vytvořit samo. Cílem této práce bylo porovnat železo-chelatační a železo-redukční aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu, L-methioninu a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Součástí výzkumu byla také látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Testování všech látek bylo prováděno... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | esenciální aminokyseliny | cs_CZ |
dc.subject | chelatace | cs_CZ |
dc.subject | redukce | cs_CZ |
dc.subject | železo | cs_CZ |
dc.subject | essential amino acids | en_US |
dc.subject | chelation | en_US |
dc.subject | reduction | en_US |
dc.subject | iron | en_US |
dc.title | Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2022 | |
dcterms.dateAccepted | 2022-06-02 | |
dc.description.department | Department of Pharmaceutical Botany | en_US |
dc.description.department | Katedra farmaceutické botaniky | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 227996 | |
dc.title.translated | Interactions of essential amino acids with iron ions | en_US |
dc.contributor.referee | Siatka, Tomáš | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické botaniky | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Botany | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Jana Nadějová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa Železo je důležitý stopový prvek, který je potřebný pro správnou funkci organismu. Nedostatek, stejně tak jako nadbytek železa může vést k patologickým stavům, proto je potřeba hladinu železa v krvi kontrolovat a v případě přetížení těla železem, lze jeho chelataci povazovat za možný terapeutický nástroj. Chelátory pro tyto léčebné účely by měly být tělu vlastní látky. Aminokyseliny jsou tedy ideálními kandidáty na regulaci homeostázy železa v organismu, proto se tato diplomová práce zaměřuje na některé z nich. Jednotlivé aminokyseliny jsou spojeny pomocí peptidové vazby a tvoří tak proteiny. Proteinogenní aminokyseliny dělíme na esenciální, které je třeba přijímat potravou a neesenciální, jež si tělo dokáže vytvořit samo. Cílem této práce bylo porovnat železo-chelatační a železo-redukční aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu, L-methioninu a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Součástí výzkumu byla také látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Testování všech látek bylo prováděno... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Jana Nadějová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Interaction of essential amino acids with iron ions Iron is an important trace element that is needed for the proper functioning of the body. Lack of iron, as well as an excess of iron, can lead to pathological conditions, so it is necessary to control the level of iron in the blood and in case of overloading the body with iron, its chelation can be considered a possible therapeutic tool. Chelators for these therapeutic purposes should be the body's own substance. Amino acids are therefore ideal candidates for the regulation of iron homeostasis in the body, so this thesis focuses on some of them. The individual amino acids are linked by a peptide bond to form proteins. Proteinogenic amino acids are divided into essential, which must be ingested through food, and nonessential, which the body can create on its own. The aim of this study was to compare the iron-chelating and iron-reducing activity of the essential amino acids L-histidine, L-methionine, and the nonessential amino acids L- cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic and L-glutamic acid. The research also included a substance derived from... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |