Mléko a jeho alternativy
Milk and its alternatives
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/174666Identifikátory
SIS: 239022
Kolekce
- Kvalifikační práce [4517]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Suchánek, Pavel
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
mléko, mléčné výrobky, laktóza, výživa, alternativy mléka, rostlinné nápoje, nutriční hodnotyKlíčová slova (anglicky)
milk, dairy products, lactose, nutrition, milk alternatives, plant-based drinks, nutrition valuePráce se zabývá mlékem a jeho alternativami, tzn. rostlinnými nápoji. Teoretická část shrnuje nutriční hodnoty mléka a jeho spotřebu ve světě i České republice. Mléko představuje nutričně hodnotnou potravinu, která je zdrojem tuků, bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Dále se věnuje významu mléka v lidské výživě pro jednotlivé věkové skupiny. Představuje současná související výživová doporučení a důvody limitující konzumaci mléka. Mezi nimi zdravotní důvody jako je laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka či vzácně se objevující galaktosemie, ale také etické či ekologické důvody. V neposlední řadě jsou představeny alternativy mléka, tzn. rostlinné nápoje. Jedná se o nápoje na rostlinné bázi v podobě extraktů z luštěnin, obilovin, ořechů a/nebo semen, které jsou zředěny vodou a často ještě doplněny dalšími přídatnými látkami. Praktická část si kladla za cíl zhodnotit stravovací zvyklosti týkající se konzumace mléka a rostlinných nápojů u laické veřejnosti a lidí vzdělaných v oblasti výživy včetně jejich povědomí o významu těchto potravin v lidské výživě. Data byla sbírána za pomocí dotazníkového šetření. Dále byly také porovnány nutriční hodnoty vybraných rostlinných nápojů s nutričními hodnotami kravského mléka. Ve zkoumaném vzorku, bylo pozorováno, že mléko je častou součástí...
The thesis focused on milk and its alternatives, i.e. plant-based drinks. The theoretical part summarized the nutritional value of milk and its consumption in the world and the Czech Republic. As a source of fats, proteins, minerals, and vitamins, milk is of nutritional value. Furthermore, the importance of milk in human nutrition for different age groups was discussed. Related dietary recommendations and reasons limiting milk consumption were introduced. This included health reasons such as lactose intolerance, cow milk protein allergy or the rarely occurring galactosemia, as well as ethical or environmental reasons. Last but not least, alternatives to milk, i.e. plant-based drinks, were presented. These drinks are based on extracts of legumes, cereals, nuts and/or seeds diluted with water and often supplemented with other additives. The practical part aimed to assess the dietary habits of the general public and nutritionally educated people regarding the consumption of milk and plant-based drinks, including their awareness of the importance of this food in human nutrition. Data were collected using a questionnaire survey. In addition, the nutritional values of selected plant-based drinks were also compared with cow's milk. Within the sample studied, milk was observed to be a frequent part of the...