Obsah trans-izomerů mastných kyselin v podkožním tuku a v tuku mateřského mléka jako ukazatel jejich příjmu výživou
The trans-fatty acids in subcutaneous fat and in fat content of breast milk as an indicator of their nutritional intake
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/17666Identifikátory
SIS: 13487
Kolekce
- Kvalifikační práce [3194]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dostálová, Jana
Hrubý, Stanislav
Zadák, Zdeněk
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
II.interní klinika
Datum obhajoby
24. 9. 2008
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Trans izomery mastných kyselin (TFA) jsou nenasycené mastné kyseliny, které mají jednu nebo více dvojných vazeb v trans konfiguraci. Jejich hlavním zdrojem ve výživě je částečně ztužený tuk a potraviny, které jej obsahují (margaríny, pokrmové tuky, jemné a trvanlivé pečivo, pokrmy rychlého občerstvení). TFA mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Mají nepříznivý efekt na spektrum krevních lipoproteinů, zvyšují hladinu LDL - cholesterolu a snižují hladinu HDL - cholesterolu. TFA také mohou zhoršovat inzulínovou senzitivitu. Vysoký příjem TFA má prozánětlivý účinek, ovlivňuje imunitní funkce a přispívá k dysfunkci endotelu. Rovněž existují hypotézy, že nadměrný příjem TFA v těhotenství nepříznivě ovlivňuje metabolismus esenciálních mastných kyselin a vývoj plodu. Obsah TFA v podkožním tuku je velmi dobrý indikátor dlouhodobého příjmu těchto mastných kyselin ve výživě. V tuku mateřského mléka může zastoupení TFA více kolísat, výhodou je však snadné a nezatěžující získání vzorku. Cílem naší studie bylo určit (a) zastoupení TFA v podkožním tuku kardiaků a osob bez známek kardiovaskulárního onemocnění, (b) obsah TFA v mateřském mléce, získaném od kojících žen většinové populace a od romských žen.
Trans fatty acids (TFA) are unsaturated fatty acids, which have one or more double bonds in the trans configuration. Their main dietary sources are partially hardened fats and food products containing partially hardened fats (margarines, shortenings, bakery products, and fast foods). TFA are thought to increase the risk of coronary heart disease and type 2 diabetes. These fatty acids have adverse effects on blood lipid levels, increasing LDL-cholesterol while decreasing HDL-cholesterol. Consumption of TFA can also impair insulin sensitivity. High intake of TFA is associated with systemic inflammation, activation of immune functions and endothelial dysfunction. Hypotheses also exist that TFA may have adverse effect on the metabolism of essential fatty acids and foetus development. The concentration of TFAs in subcutaneous fat is a very good indicator of dietary exposure of TFA. This concentration reflects long-term dietary intake of these fatty acids. Levels of TFA in human milk are more variable; however, it is quite simple to obtain a sample of human milk. The purpose of our studies was to determine (a) content of TFA in subcutaneous fat samples from persons with coronary atherosclerosis and from persons with no sign of coronary dinase and (b) the content of TFA in early human milk of breast-feeding women...