Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou
Possibilities of influence of cardiovascular risk markers with a diet enriched with amaranth flour
dissertation thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/178563Identifiers
Study Information System: 156153
Collections
- Kvalifikační práce [4517]
Author
Advisor
Referee
Piťha, Jan
Vohnout, Branislav
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Preventive Medicine and Epidemiology
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
9. 12. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Pass
Keywords (Czech)
Amarant, Dyslipidémie, Dieta, Nutraceutika, Zvíře, Člověk, Prevence kardiovaskulárních chorobKeywords (English)
Dyslipidemia, Diet, Nutraceuticals, Animal, Human, Cardiovascula Disease PreventionUniverzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Abstrakt dizertační práce Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou PharmDr. Zdeněk Chmelík Praha 2022 Abstrakt (CZ) Úvod: Dieta vhodná u poruch metabolismu lipidů by neměla zvyšovat celkový a LDL cholesterol a ideálně by měla napomáhat k jeho snižování. Analýza literárních zdrojů naznačuje, že amarant může tyto vlastnosti splňovat. Cíle práce: Provedení literárního šetření dané problematiky a experimentální ověření literaturou avizovaného hypolipidemického působení amarantu v laboratorních podmínkách. Metodika: 50 (Pokus 1) respektive 40 (Pokus 2) myší bylo rozděleno do pěti (Pokus 1) respektive čtyř (Pokus 2) skupin krmených kontrolní směsí (C), vysokoenergetickou dietou (HED), vysokoenergetickou dietou s amarantem (HED+A) a v Pokusu 1 dále vysokoenergetickou dietou s amarantovou moukou a simvastatinem (HED+A+S) či pouze se simvastatinem (HED+S) a v Pokusu 2 vysokoenergetickou dietou se skvalenem (HED+S). Myším byly měřeny hmotnostní přírůstky a stanoven celkový (TC), LDL a HDL cholesterol. Výsledky: Zkrmovaní HED diety vedlo ke statisticky významnému zvýšení TC cholesterolu o 81 % (Pokus 1) respektive o 125 % (Pokus 2), LDL cholesterolu o 612 % (Pokus 1) respektive 304 % (Pokus 2) a poklesu HDL cholesterolu o...
Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Abstrakt dizertační práce Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou PharmDr. Zdeněk Chmelík Praha 2022 Abstract (EN) Introduction: Diet suitable for lipid metabolism disorders should not increase the total and LDL cholesterol, and ideally should assist in its lowering. Analysis of literary sources suggest that amaranth can meet these properties. Aim: The execution of literary investigation of the issue and experimental verification of lipid- lowering effect of amaranth flour in laboratory conditions. Methods: 50 (Experiment 1) or 40 (Experiment 2) The mice were divided into five (Experiment 1) or four (Experiment 2) groups fed by control mixture (C), high-energy diet (HED), high- energy diet with amaranth (HED+A) and in Experiment 1, by high-energy diet with amaranth flour and simvastatin (HED+A+S) or only with simvastatin (HED+S), and in Experiment 2 a by high-energy diet with squalene (HED+S). Weight gains were measured and TC, LDL and HDL cholesterol determined. Results: Feeding of HED diets resulted in a statistically significant increase in the TC cholesterol by 81% (Experiment 1) or 125% (Experiment 2), LDL cholesterol of 612% (Experiment 1) or 304% (Experiment 2) and a decrease in HDL cholesterol by 8.4%...