Využití HPLC v kontrole kvality potravních doplňků s obsahem gingerolů a kurkuminů
HPLC in quality control of food supplements containing gingerols and curcumins
rigorózní práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/179026/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/179026Identifikátory
SIS: 249843
Kolekce
- Kvalifikační práce [6686]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Chocholouš, Petr
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
8. 2. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci králové Katedra analytické chemie Kandidát: Eliška Hujová Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití HPLC v kontrole kvality potravních doplňků s obsahem gingerolů a kurkuminů V této diplomové práci byla vyvinuta a validována analytická HPLC metoda pro stanovení 6-, 8- a 10-gingerolu, 6-shogaolu, kurkuminu, demethoxykurkuminu, bisdemethoxykurkuminu a piperinu. Vyvinutá metoda byla následně využita pro analýzu doplňků stravy: Kurkumin - piperin plus (+ zázvor) od VIESTE, Bio tumeric + ginger od firmy VANAVITA, Ginger root extract od BioMedical, Shogaol zázvor od EPIGEMIC®, Ginger root extract od SWANSON® a Ginger root (Zingiber officinale) od SOLGAR®. Pro zajímavost byla tato metoda aplikována i u vybraných čajových směsí obsahujících zázvor a/ nebo kurkumu: Dilmah Orange & Ginger (flavoured ceylon black tea), Loyd Brusinky & Zázvor, Teekanne Dýchací cesty a krk se zázvorem, Pickwick Nos a krk se zázvorem, Tesco Ginger & Lemon, Teekanne Ginger Curcuma. Pro analýzu byla použita kolona YMC-Triart C18 ExRS (150 x 4,6 mm; 3 µm). Separace probíhala při konstantní teplotě 30 řC za gradientové eluce s mobilními fázemi A: acetonitril, B: ultračistá voda s průtokovou rychlostí 1 ml/min. Detekce byla provedena detektorem...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Eliška Hujová Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: HPLC in quality control of food supplements containing gingerols and curcumins In this diploma thesis, a new HPLC method for determination of 6-, 8- and 10-gingerol, 6-shogaol, curcumin, demethoxycurcumin, bisdemethoxycurcumin, and piperine was developed and validated. The developed method was used for the analysis of food supplements: Kurkumin - piperin plus (+ zázvor) from VIESTE, Bio tumeric + ginger from VANAVITA, Ginger root extract from BioMedical, Shogaol zázvor from EPIGEMIC®, Ginger root extract from SWANSON®, and Ginger root (Zingiber officinale) from SOLGAR®. Just as a matter of interest, this method was applied for the selected tea blends containing ginger and/ or tumeric: Dilmah Orange & Ginger (flavoured ceylon black tea), Loyd Brusinky & Zázvor, Teekanne Dýchací cesty a krk se zázvorem, Pickwick Nos a krk se zázvorem, Tesco Ginger & Lemon, Teekanne Ginger Curcuma. For the analysis YMC-Triart C18 ExRS (150 x 4.6 mm; 3 µm) analytical column was used. Separation was carried out by gradient elution with mobile phases A: acetonitrile, B: ultrapure water at flow rate 1 ml/min. Detection was...