Zobrazit minimální záznam

Risks and benefits of vegan diet
dc.contributor.advisorChrpová, Diana
dc.creatorBrabcová, Eliška
dc.date.accessioned2023-03-22T10:02:14Z
dc.date.available2023-03-22T10:02:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/179807
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá riziky a benefity veganského stravování. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda-li vegani disponují adekvátními znalostmi a předchází daným rizikům. Dílčím cílem je získání podkladů pro následné vypracování edukačního materiálu v rámci navazující diplomové práce. Teoretická část představuje základní charakteristiky veganského stravování a shrnuje aktuální poznatky o problematice zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů ve veganské stravě. Rovněž předkládá současný stav poznání ve využití veganské stravy v prevenci diabetu mellitu, nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Praktická část byla realizována pomocí kvantitativního dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že respondenti nemají dostatečné znalosti o rizikách a benefitech jejich stravování, přestože čerpají informace z ověřených a evidence-based zdrojů. Z dat také vyplývá, že byť 51 % respondentů dochází pravidelně k lékaři v rámci prevence rizik veganského stravování, tak pouze 15 % z nich konzultovalo svůj jídelníček s lékařem či nutričním terapeutem. Nedostatečná je také suplementace deficitních mikronutrientů. 56 % dotazovaných pravidelně sleduje svůj příjem makroživin, ale pouze 15 % zohledňuje ve sledování také mikronutrienty. Nadpoloviční většina těch, kteří sledují svůj příjem živin v...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis explores the risks and benefits of a vegan diet. Its main aim is to determine whether vegans have an adequate knowledge of the topic and whether they are actively trying to prevent the risks connected to the diet. One of the author's aims was to obtain data that will serve as a basis for the subsequent development of educational material for their diploma thesis. The theoretical part presents the basic characteristics of a vegan diet and summarizes the current knowledge on the issue of macronutrients and selected micronutrients represented in the diet. It also presents the reader with the current state of knowledge in the use of vegan diets in the prevention of diabetes mellitus, cancer, and cardiovascular diseases. The empirical part was carried out using a quantitative questionnaire survey. The results suggest that respondents have insufficient knowledge of the risks and benefits of their diet, despite using validated and evidence-based information sources. The data also shows that although 51 % of the respondents regularly visit their doctor to be assisted with the prevention of the risks connected to their diet, only 15 % of them consulted their diet with a doctor or nutritional therapist beforehand. Supplementation of deficient micronutrients is also unsatisfactory. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectvegan dieten_US
dc.subjectrisksen_US
dc.subjectbenefitsen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjectveganské stravovánícs_CZ
dc.subjectrizikacs_CZ
dc.subjectbenefitycs_CZ
dc.subjectzdravícs_CZ
dc.titleRizika a benefity veganské výživycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-02-14
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230090
dc.title.translatedRisks and benefits of vegan dieten_US
dc.contributor.refereePánek, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá riziky a benefity veganského stravování. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda-li vegani disponují adekvátními znalostmi a předchází daným rizikům. Dílčím cílem je získání podkladů pro následné vypracování edukačního materiálu v rámci navazující diplomové práce. Teoretická část představuje základní charakteristiky veganského stravování a shrnuje aktuální poznatky o problematice zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů ve veganské stravě. Rovněž předkládá současný stav poznání ve využití veganské stravy v prevenci diabetu mellitu, nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Praktická část byla realizována pomocí kvantitativního dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že respondenti nemají dostatečné znalosti o rizikách a benefitech jejich stravování, přestože čerpají informace z ověřených a evidence-based zdrojů. Z dat také vyplývá, že byť 51 % respondentů dochází pravidelně k lékaři v rámci prevence rizik veganského stravování, tak pouze 15 % z nich konzultovalo svůj jídelníček s lékařem či nutričním terapeutem. Nedostatečná je také suplementace deficitních mikronutrientů. 56 % dotazovaných pravidelně sleduje svůj příjem makroživin, ale pouze 15 % zohledňuje ve sledování také mikronutrienty. Nadpoloviční většina těch, kteří sledují svůj příjem živin v...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis explores the risks and benefits of a vegan diet. Its main aim is to determine whether vegans have an adequate knowledge of the topic and whether they are actively trying to prevent the risks connected to the diet. One of the author's aims was to obtain data that will serve as a basis for the subsequent development of educational material for their diploma thesis. The theoretical part presents the basic characteristics of a vegan diet and summarizes the current knowledge on the issue of macronutrients and selected micronutrients represented in the diet. It also presents the reader with the current state of knowledge in the use of vegan diets in the prevention of diabetes mellitus, cancer, and cardiovascular diseases. The empirical part was carried out using a quantitative questionnaire survey. The results suggest that respondents have insufficient knowledge of the risks and benefits of their diet, despite using validated and evidence-based information sources. The data also shows that although 51 % of the respondents regularly visit their doctor to be assisted with the prevention of the risks connected to their diet, only 15 % of them consulted their diet with a doctor or nutritional therapist beforehand. Supplementation of deficient micronutrients is also unsatisfactory. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV