Zobrazit minimální záznam

Eating behaviour and personality traits of obese patients depending on BMI
dc.contributor.advisorKonečná, Judita
dc.creatorSmutná, Šarlota
dc.date.accessioned2023-03-22T13:16:42Z
dc.date.available2023-03-22T13:16:42Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/179884
dc.description.abstractTato závěrečná práce se zabývá souvislostmi mezi jídelními zvyklostmi, osobnostními rysy a hodnotami BMI u obézních pacientů. Prevalence obezity je v ČR alarmující. V roce 2019 77 % mužů a 56 % žen v produktivním věku mělo nadváhu nebo obezitu. Základním prvkem úspěšné léčby je pacienta velmi dobře poznat, jeho celkovou anamnézu, individu- ální zvyklosti a všechny okolnosti, které vedly ke vzniku, rozvoji nebo udržování obezity. Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy jsou důležitou součástí poznání, mohou pomoci poro- zumět mechanismům, které přispěly ke vzniku obezity. Zároveň mohou posloužit k určení efektivní léčby a individuálně ji přizpůsobit. V praktické části práce byla analyzována data celkem od 598 pacientů s průměrným BMI 44 kg/m2. Jídelní zvyklosti byly měřeny po- mocí třísložkového Dotazníku jídelních zvyklostí, osobnostní rysy Osobnostním inventářem pro DSM-5 a doplňkově i data z Beckovy škály deprese a úzkosti. Vzorek pacientů byl rozdělený do několika skupin podle hodnot BMI a za pomoci testování rozdílnosti, kore- lačních koefcientů a metody lineární regrese byla zkoumána interakce jídelních i osobnost- ních aspektů nejen s BMI, ale i mezi sebou navzájem. Nejdůležitější zjištění jsou rozdílné hodnoty s ohledem na pohlaví, signifkantní korelace mezi některými osobnostními rysy a BMI a...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis analyses relationships and interdependencies between eating behaviour, perso- nality traits, and BMI in obese patients. In 2019, the prevalence of obesity was alarming in the Czech Republic, 77 % of working men and 56 % of working women were overweight or obese. The basis of successful treatment is to know patients very well, their history, indi- vidual habits and characteristics that led to the development of obesity. Eating behaviour and personality traits are important parts of this knowledge. They can help us to under- stand the mechanisms of obesity's development and thus also contribute to efective and individually adjusted treatment. We study eating behaviour by the Three-Factor Eating Questionnaire and personality traits by the Personality Inventory for DSM-5 and Beck's Depression and Anxiety Inventory in 598 obese patients (average BMI 44 kg/m2). We split the sample into multiple groups according to the values of BMI to test the diferences between these groups with various methods. Together with correlation coefcients and a linear regression model, we evaluate eating behaviour and personality traits' infuence on BMI. The most important fndings are signifcant diferences between women and men, various correlations of BMI to some personality traits and interdependency...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectBMIen_US
dc.subjectpersonality traitsen_US
dc.subjecteating behaviouren_US
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectBMIcs_CZ
dc.subjectosobnostní rysycs_CZ
dc.subjectjídelní zvyklostics_CZ
dc.titleJídelní zvyklosti a osobnostní rysy obézních pacientů v závislosti na BMIcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-02-24
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId241599
dc.title.translatedEating behaviour and personality traits of obese patients depending on BMIen_US
dc.contributor.refereeŽůrková, Pavla
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato závěrečná práce se zabývá souvislostmi mezi jídelními zvyklostmi, osobnostními rysy a hodnotami BMI u obézních pacientů. Prevalence obezity je v ČR alarmující. V roce 2019 77 % mužů a 56 % žen v produktivním věku mělo nadváhu nebo obezitu. Základním prvkem úspěšné léčby je pacienta velmi dobře poznat, jeho celkovou anamnézu, individu- ální zvyklosti a všechny okolnosti, které vedly ke vzniku, rozvoji nebo udržování obezity. Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy jsou důležitou součástí poznání, mohou pomoci poro- zumět mechanismům, které přispěly ke vzniku obezity. Zároveň mohou posloužit k určení efektivní léčby a individuálně ji přizpůsobit. V praktické části práce byla analyzována data celkem od 598 pacientů s průměrným BMI 44 kg/m2. Jídelní zvyklosti byly měřeny po- mocí třísložkového Dotazníku jídelních zvyklostí, osobnostní rysy Osobnostním inventářem pro DSM-5 a doplňkově i data z Beckovy škály deprese a úzkosti. Vzorek pacientů byl rozdělený do několika skupin podle hodnot BMI a za pomoci testování rozdílnosti, kore- lačních koefcientů a metody lineární regrese byla zkoumána interakce jídelních i osobnost- ních aspektů nejen s BMI, ale i mezi sebou navzájem. Nejdůležitější zjištění jsou rozdílné hodnoty s ohledem na pohlaví, signifkantní korelace mezi některými osobnostními rysy a BMI a...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis analyses relationships and interdependencies between eating behaviour, perso- nality traits, and BMI in obese patients. In 2019, the prevalence of obesity was alarming in the Czech Republic, 77 % of working men and 56 % of working women were overweight or obese. The basis of successful treatment is to know patients very well, their history, indi- vidual habits and characteristics that led to the development of obesity. Eating behaviour and personality traits are important parts of this knowledge. They can help us to under- stand the mechanisms of obesity's development and thus also contribute to efective and individually adjusted treatment. We study eating behaviour by the Three-Factor Eating Questionnaire and personality traits by the Personality Inventory for DSM-5 and Beck's Depression and Anxiety Inventory in 598 obese patients (average BMI 44 kg/m2). We split the sample into multiple groups according to the values of BMI to test the diferences between these groups with various methods. Together with correlation coefcients and a linear regression model, we evaluate eating behaviour and personality traits' infuence on BMI. The most important fndings are signifcant diferences between women and men, various correlations of BMI to some personality traits and interdependency...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV