Zobrazit minimální záznam

Knowledge about healthy food and eating habits of teachers in selected schools
dc.contributor.advisorVáchová, Alena
dc.creatorJarošová, Karolína
dc.date.accessioned2023-07-24T19:29:55Z
dc.date.available2023-07-24T19:29:55Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/180564
dc.description.abstractThe diploma thesis "Knowledge about healthy food and eating habits of teachers in the selected schools" aimed to find out the nutritional knowledge of teachers at selected primary and secondary schools and also find out how much do they follow the basic principles of healthy nutritions during their working days. The research for my diploma thesis was carried out using a questionnaire survey, in which two hundred and forty one teachers of selected primary and secondary schools participated. .All the schools that I selected for the questionnaire survey are located in Kladno, the most populous city in the Central Bohemian region. The questionnaire survey was devided into three parts - to identify the teachers, their knowledge and their eating habbits. The results of the research were good - the overall success rate of all respondents was 63.3%. Primary school teachers fared slightly better than secondary school teachers. According to predetermined criteria, teachers pay attention to the principles of a healthy diet only exceptionally. Secondary school teachers fared significantly better in this section. The last question dealt with teachers' needs. It would help the teachers the most to extend the break so that the teachers have more time to have a snack or replenish fluids. They also showed an...en_US
dc.description.abstractDiplomová práce "Znalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školách" měla za cíl zjistit výživové znalostí pedagogů na vybraných základních a středních školách a také zjistit, do jaké míry se jim daří dodržovat zásady zdravé výživy během jejich pracovního dne. Výzkum k mé diplomové práci probíhal pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dvě stě čtyřicet jedna vyučujících vybraných základních a středních škol. Veškeré školy, které jsem k dotazníkovému šetření vybírala, leží v nejlidnatějším městě středočeského kraje, v Kladně. Dotazník byl rozdělen na tři části, zjišťující identifikační údaje, znalosti a zvyklosti v oblasti zdravého stravování. Výsledky výzkumu byly dobré - celková úspěšnost všech respondentů byla 63,3 %. O něco lépe si vedli učitelé základních škol, oproti učitelům škol středních. Výsledky dodržování zásad zdravé výživy byly o něco horší. Dle předem stanovených kritérií učitelé dbají na zásady zdravé stravy pouze výjimečně. V této části na tom podstatně lépe byli učitelé středních škol. V poslední otázce jsem se zabývala potřebami učitelů. Učitelům by nejvíce pomohlo prodloužit přestávku, aby tak učitelé měli více času se nasvačit, případně doplnit tekutiny. Zájem vyjádřili i o prohloubení znalostí v oblasti výživy. Na...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectBMIen_US
dc.subjecthabitsen_US
dc.subjectteachersen_US
dc.subjectdrinking regimenten_US
dc.subjectschoolen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjecthealthy lifestyleen_US
dc.subjectBMIcs_CZ
dc.subjectnávykycs_CZ
dc.subjectpedagogovécs_CZ
dc.subjectpitný režimcs_CZ
dc.subjectškolacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectzdravícs_CZ
dc.subjectzdravý životní stylcs_CZ
dc.titleZnalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školáchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-05-18
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId234028
dc.title.translatedKnowledge about healthy food and eating habits of teachers in selected schoolsen_US
dc.contributor.refereeKovaříková, Miroslava
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy speciální pedagogika - výchova ke zdravícs_CZ
thesis.degree.disciplineTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Special Education - Health Educationen_US
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy speciální pedagogika - výchova ke zdravícs_CZ
uk.degree-discipline.enTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Special Education - Health Educationen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce "Znalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školách" měla za cíl zjistit výživové znalostí pedagogů na vybraných základních a středních školách a také zjistit, do jaké míry se jim daří dodržovat zásady zdravé výživy během jejich pracovního dne. Výzkum k mé diplomové práci probíhal pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dvě stě čtyřicet jedna vyučujících vybraných základních a středních škol. Veškeré školy, které jsem k dotazníkovému šetření vybírala, leží v nejlidnatějším městě středočeského kraje, v Kladně. Dotazník byl rozdělen na tři části, zjišťující identifikační údaje, znalosti a zvyklosti v oblasti zdravého stravování. Výsledky výzkumu byly dobré - celková úspěšnost všech respondentů byla 63,3 %. O něco lépe si vedli učitelé základních škol, oproti učitelům škol středních. Výsledky dodržování zásad zdravé výživy byly o něco horší. Dle předem stanovených kritérií učitelé dbají na zásady zdravé stravy pouze výjimečně. V této části na tom podstatně lépe byli učitelé středních škol. V poslední otázce jsem se zabývala potřebami učitelů. Učitelům by nejvíce pomohlo prodloužit přestávku, aby tak učitelé měli více času se nasvačit, případně doplnit tekutiny. Zájem vyjádřili i o prohloubení znalostí v oblasti výživy. Na...cs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis "Knowledge about healthy food and eating habits of teachers in the selected schools" aimed to find out the nutritional knowledge of teachers at selected primary and secondary schools and also find out how much do they follow the basic principles of healthy nutritions during their working days. The research for my diploma thesis was carried out using a questionnaire survey, in which two hundred and forty one teachers of selected primary and secondary schools participated. .All the schools that I selected for the questionnaire survey are located in Kladno, the most populous city in the Central Bohemian region. The questionnaire survey was devided into three parts - to identify the teachers, their knowledge and their eating habbits. The results of the research were good - the overall success rate of all respondents was 63.3%. Primary school teachers fared slightly better than secondary school teachers. According to predetermined criteria, teachers pay attention to the principles of a healthy diet only exceptionally. Secondary school teachers fared significantly better in this section. The last question dealt with teachers' needs. It would help the teachers the most to extend the break so that the teachers have more time to have a snack or replenish fluids. They also showed an...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV