Zobrazit minimální záznam

Sensory analysis as a means to increased transparency of analytical methods used in practical chemistry education
dc.contributor.advisorRusek, Martin
dc.creatorKocichová, Kristýna
dc.date.accessioned2023-07-24T14:12:18Z
dc.date.available2023-07-24T14:12:18Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/180605
dc.description.abstractThe theoretical part of the thesis is focused on the description of sensory analysis, its history, basic methods, principles, and procedures in the analysis of solutions. It specializes in three basic tastes: salty, sour and bitter. It then focuses on explaining the basic analytical methods whose applications can be found in practical chemistry teaching, in particular an introduction to the principles of conductometry, spectrophotometry and potentiometry. It then addresses the issues of science teaching, language and the difficulty to learn these sciences. The aim of this bachelor thesis was an attempt to increase the transparency of analytical methods in practical chemistry teaching through sensory analysis methods. Building on previous work addressing this issue, further experimental activities were designed and piloted. These activities give the possibility to increase first of all the interest and motivation of the students in chemistry, then to lead the students to think on their own, to find new solutions, to be able to work with the instruments within the analytical methods and to verify and compare the results of the measurements. The activities have been validated on chemistry teacher education students and are included in the practical part divided into sensory and instrumental parts. The...en_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce se věnuje využití senzorické analýzy ve výuce chemie. V rámci v teoretické části je nejprve popsána senzorická analýza: její historie, základní metody, principy, zásady a postupy při analýze roztoků. V této práci byla pozornost věnována třem základním chutím: slané, kyselé a hořké. Senzorické zkoumání vzorků daných chutí je dále spojeno se základními analytickými metodami, jejichž využití lze nalézt v praktické výuce chemie, zejména pak na přiblížení principů konduktometrie, spektrofotometrie a potenciometrie. Následně se zabývá problematikou výuky přírodních věd: jazykovou obtížností a náročnosti učení se přírodním vědám. Cílem této bakalářské práce byl pokus o zvýšení transparentnosti analytických metod při praktické výuce chemie prostřednictvím metod senzorické analýzy. V návaznosti na předchozí práce, jež se touto problematikou zabývaly, byly navrženy a pilotovány tři aktivity kombinující senzorickou analýzu s prací se školními senzory. Tento postup dává možnosti zvýšit především zájem a motivaci žáků o chemii, následně vést žáky k vlastnímu přemýšlení, nalézání nových řešení, ke schopnosti práce s přístroji v rámci analytických metod a k ověření a srovnání výsledků měření. Aktivity byly ověřeny na studentech studijního oboru učitelství chemie. Na základě jejich podnětů...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectsensory analysisen_US
dc.subjectlaboratory activityen_US
dc.subjectconductometryen_US
dc.subjectspectrophotometryen_US
dc.subjectpotentiometryen_US
dc.subjectsenzorická analýzacs_CZ
dc.subjectlaboratorní aktivitacs_CZ
dc.subjectkonduktometriecs_CZ
dc.subjectspektrofotometriecs_CZ
dc.subjectpotenciometriecs_CZ
dc.titleSenzorická analýza jako prostředek zvýšení transparentnosti analytických metod využívaných při praktické výuce chemiecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-05-18
dc.description.departmentKatedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId246679
dc.title.translatedSensory analysis as a means to increased transparency of analytical methods used in practical chemistry educationen_US
dc.contributor.refereeKolář, Karel
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemie se zaměřením na vzdělávání - Německý jazyk se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplineChemistry Oriented at Education - German Language Oriented at Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemie se zaměřením na vzdělávání - Německý jazyk se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enChemistry Oriented at Education - German Language Oriented at Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se věnuje využití senzorické analýzy ve výuce chemie. V rámci v teoretické části je nejprve popsána senzorická analýza: její historie, základní metody, principy, zásady a postupy při analýze roztoků. V této práci byla pozornost věnována třem základním chutím: slané, kyselé a hořké. Senzorické zkoumání vzorků daných chutí je dále spojeno se základními analytickými metodami, jejichž využití lze nalézt v praktické výuce chemie, zejména pak na přiblížení principů konduktometrie, spektrofotometrie a potenciometrie. Následně se zabývá problematikou výuky přírodních věd: jazykovou obtížností a náročnosti učení se přírodním vědám. Cílem této bakalářské práce byl pokus o zvýšení transparentnosti analytických metod při praktické výuce chemie prostřednictvím metod senzorické analýzy. V návaznosti na předchozí práce, jež se touto problematikou zabývaly, byly navrženy a pilotovány tři aktivity kombinující senzorickou analýzu s prací se školními senzory. Tento postup dává možnosti zvýšit především zájem a motivaci žáků o chemii, následně vést žáky k vlastnímu přemýšlení, nalézání nových řešení, ke schopnosti práce s přístroji v rámci analytických metod a k ověření a srovnání výsledků měření. Aktivity byly ověřeny na studentech studijního oboru učitelství chemie. Na základě jejich podnětů...cs_CZ
uk.abstract.enThe theoretical part of the thesis is focused on the description of sensory analysis, its history, basic methods, principles, and procedures in the analysis of solutions. It specializes in three basic tastes: salty, sour and bitter. It then focuses on explaining the basic analytical methods whose applications can be found in practical chemistry teaching, in particular an introduction to the principles of conductometry, spectrophotometry and potentiometry. It then addresses the issues of science teaching, language and the difficulty to learn these sciences. The aim of this bachelor thesis was an attempt to increase the transparency of analytical methods in practical chemistry teaching through sensory analysis methods. Building on previous work addressing this issue, further experimental activities were designed and piloted. These activities give the possibility to increase first of all the interest and motivation of the students in chemistry, then to lead the students to think on their own, to find new solutions, to be able to work with the instruments within the analytical methods and to verify and compare the results of the measurements. The activities have been validated on chemistry teacher education students and are included in the practical part divided into sensory and instrumental parts. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV